Egészség

7 bevált módszer a Matcha tea javítja egészségét.

A Matcha népszerűsége az utóbbi időben az egekbe szökött, a matcha felvételek, a tejeskávé, a teák és még a desszertek is megjelentek mindenhol az egészségházaktól a kávézókig.

A zöld teahoz hasonlóan a matcha is aszármazik Camellia sinensis növényből. Ugyanakkor másképp nőtt és egyedi tápanyagprofillal rendelkezik.

A gazdák úgy termesztik a matchát, hogy a betakarítás előtt 20–30 nappal betakarják a teanövényeiket, hogy elkerüljék a közvetlen napfényt. Ez növeli a klorofilltermelést, növeli az aminosav-tartalmat és sötétebb zöld árnyalatot kölcsönöz a növénynek. 

Miután a tealeveleket betakarították, a szárakat és az ereket eltávolítják, és a leveleket finom porrá őrlik, amelyet matcha néven ismernek.

A Matcha a teljes tealevélből származó tápanyagokat tartalmazza, ami nagyobb mennyiségű koffeint és antioxidánst eredményez, mint általában a zöld tea.

A matcha és komponenseinek vizsgálata számos előnyt tárt fel, amelyek azt mutatják, hogy ez segíthet a máj védelmében, elősegítheti a szív egészségét, és akár a fogyás elősegítésében is.

Íme a matcha tea 7 egészségügyi előnye, amelyek mind a tudományon alapulnak.

1. Magas antioxidáns-tartalommal.

A Matcha gazdag katechinekben, a tea növényi vegyületeinek osztályában, amelyek természetes antioxidánsként hatnak.

Az antioxidánsok segítenek stabilizálni a káros szabad gyököket, amelyek olyan vegyületek, amelyek károsíthatják a sejteket és krónikus betegségeket okozhatnak.

Amikor a tea készítéséhez forró vízbe ad egy matcha port, a tea az egész levél összes tápanyagát tartalmazza. Inkább több katechin és antioxidáns lesz, mint egyszerűen a zöld tea leveleket vízbe áztatni.

Valójában egy becslés szerint bizonyos catechinek száma a matchában akár 137-szer nagyobb, mint más típusú zöld tea esetében.

Egy tanulmány kimutatta, hogy az egereknek matcha-kiegészítőket adva csökkenthető a szabad gyökök által okozott kár és fokozott antioxidáns aktivitás.

A matcha bevitele az étrendbe növelheti az antioxidáns bevitelét, ami segíthet megelőzni a sejtek károsodását, és akár csökkentheti számos krónikus betegség kockázatát.

ÖSSZEFOGLALÁS

A Matcha koncentrált mennyiségű antioxidánst tartalmaz, amelyek csökkenthetik a sejtkárosodást és megelőzhetik a krónikus betegségeket.

2. Segíthet a máj védelmében.

A máj létfontosságú az egészség szempontjából, és központi szerepet játszik a méreganyagok kiöblítésében, a gyógyszerek metabolizálásában és a tápanyagok feldolgozásában.

Egyes tanulmányok azt találták, hogy a matcha segíthet a máj egészségének védelmében.

Az egyik vizsgálat 16 héten keresztül cukorbeteg patkányoknak adott matchát, és megállapította, hogy ez segít megelőzni a vesék és a máj károsodását.

Egy másik tanulmány 80, alkoholmentes zsírmájbetegségben szenvedő embernek adott napi 90 napon át placebót vagy 500 mg zöld tea kivonatot.

12 hét után a zöld tea kivonat jelentősen csökkentette a májenzim szintjét. Ezen enzimek megemelkedett szintje a májkárosodás markere.

Ezenkívül 15 vizsgálat elemzése azt mutatta, hogy a zöld tea fogyasztása csökkent májbetegség kockázatával jár.

Fontos azonban megjegyezni, hogy ebben a társulásban más tényezők is szerepet játszhatnak.

További kutatásokra van szükség a matcha általános népességre gyakorolt ​​hatásainak vizsgálatához, mivel a legtöbb kutatás a zöld tea kivonat állatokban gyakorolt ​​hatásait vizsgáló tanulmányokra korlátozódik.

ÖSSZEFOGLALÁS.

Néhány tanulmány kimutatta, hogy a matcha megakadályozhatja a májkárosodást és csökkentheti a májbetegség kockázatát. Azonban további vizsgálatokra van szükség az általános népesség emberre gyakorolt ​​hatásainak vizsgálatához.

3. Fokozza az agy működését.

Egyes kutatások azt mutatják, hogy a matcha számos összetevője hozzájárulhat az agy működésének javításához.

Egy 23 emberben végzett tanulmány azt vizsgálta, hogy az emberek hogyan teljesítettek az agy teljesítményének mérésére tervezett feladatsoron.

Néhány résztvevő vagy matcha teát, vagy egy 4 gramm matchát tartalmazó rudat fogyasztott, míg a kontroll csoport placebót vagy teát fogyasztott.

A kutatók azt találták, hogy a matcha javította a figyelmet, a reakcióidőt és a memóriát, összehasonlítva a placebóval.

Egy másik kis tanulmány kimutatta, hogy napi 2 gramm zöld tea por 2 hónapig történő fogyasztása javította az idős emberek agy működését.

Ezenkívül a matcha koncentráltabb koffeint tartalmaz, mint a zöld tea, fél teáskanálnyi (kb. 1 gramm) matcha porban 35 mg koffeint tartalmaz.

Több tanulmány összekapcsolta a koffeinfogyasztást az agy működésének javulásával, a gyorsabb reakcióidőre, a fokozott figyelemre és a memória fokozására hivatkozva.

A Matcha tartalmaz egy L-theanin nevű vegyületet is, amely megváltoztatja a koffein hatását, elősegítve az éberséget és segít elkerülni a koffein-fogyasztást követő energiaszint összeomlását.

Kimutatták, hogy az L-theanin fokozza az alfa hullám aktivitását az agyban, ami segíthet a relaxáció kiváltásában és a stressz szintjének csökkentésében.

ÖSSZEFOGLALÁS.

Kimutatták, hogy a Matcha javítja a figyelmet, a memóriát és a reakcióidőt. Koffeint és L-theanint is tartalmaz, amelyek javíthatják az agy működését.

4. Segíthet a rák megelőzésében.

A Matcha tele van egészséget elősegítő vegyületekkel, köztük olyanokkal, amelyek a rák megelőzéséhez kapcsolódnak kémcsőben és állatkísérletekben.

Egy tanulmányban azöld tea kivonat csökkentette a daganat méretét és lelassította az emlőrák sejtjeinek növekedését patkányokban.

A Matcha különösen magas az epigallocatechin-3-gallátban (EGCG), egy olyan katechinben, amelyről kimutatták, hogy erős rákellenes tulajdonságokkal rendelkezik.

Egy kémcsőben végzett vizsgálat szerint a matchában lévő EGCG segített elpusztítani a prosztatarák sejtjeit.

Más kémcsőben végzett vizsgálatok kimutatták, hogy az EGCG hatékony a bőr-, tüdő- és májrák ellen.

Ne feledje, hogy ezek kémcsőben és állatkísérletek voltak, amelyek a matchában talált specifikus vegyületeket vizsgálták. További kutatásokra van szükség annak meghatározásához, hogy ezek az eredmények hogyan fordulhatnak át az emberre.

ÖSSZEFOGLALÁS.

Kémcsövekkel és állatkísérletekkel azt találták, hogy a matchában található vegyületek gátolhatják a rákos sejtek növekedését.

5. Elősegítheti a szív egészségét.

A szívbetegség a világon a legfőbb halálok, amely a 35 év feletti emberek halálozásának becslések szerint egyharmadát teszi ki.

Egyes tanulmányok kimutatták, hogy a matcha-hoz hasonló tápanyagprofillal rendelkező zöld tea fogyasztása segíthet megvédeni szívbetegség.

A zöld tea bizonyítottan csökkenti a teljes és a „rossz” LDL-koleszterin, valamint a trigliceridek szintjét.

Ez segíthet az LDL-koleszterin oxidációjának megakadályozásában is, ami egy másik tényező, amely megvédhet a szívbetegségektől.

Megfigyelési tanulmányok azt is kimutatták, hogy a zöld tea fogyasztása a szívbetegségek és a stroke kockázatának csökkenésével jár.

Megfelelő étrenddel és egészséges életmóddal kombinálva a matcha fogyasztása hozzájárulhat a szíved egészségének megőrzéséhez és a betegségek elleni védelemhez.

ÖSSZEFOGLALÁS.

Tanulmányok azt mutatják, hogy a zöld tea és a matcha számos szívbetegség kockázati tényezőjét csökkentheti.

6. Segít a fogyásban.

Vessen egy pillantást bármelyik fogyókúrás kiegészítőre, és jó eséllyel meglátja a „zöld tea kivonatot” az összetevők között.

A zöld tea jól ismert a fogyás fokozására való képességéről. Valójában a tanulmányok azt mutatják, hogy ez hozzájárulhat az anyagcseréhez, hogy növelje az energiafelhasználást és fokozza a zsírégetést.

Egy kis tanulmány kimutatta, hogy a zöld tea kivonat mérsékelt testmozgás alatt 17% -kal növelte a zsírégetést.

Egy másik végzett tanulmány , 14 emberenmegállapította, hogy a zöld tea kivonatot tartalmazó kiegészítés szedése jelentősen növelte a 24 órás energiafelhasználást, szemben a placebóval.

11áttekintése tanulmány azt is kimutatta, hogy a zöld tea csökkentette a testsúlyt és elősegítette a fogyás fenntartását.

Bár a legtöbb ilyen tanulmány a zöld tea kivonatra összpontosított, a matcha ugyanabból a növényből származik, és ugyanannak a hatásnak kell lennie.

ÖSSZEFOGLALÁS.

Egyes tanulmányok azt mutatják, hogy a zöld tea kivonat segíti az anyagcserét és a zsírégetést, mindkettő elősegítheti a fogyást.

7. A Matcha teát nagyon könnyű elkészíteni.

A matcha számos egészségügyi előnyének kihasználása egyszerű – és a tea íze finom.

Hagyományos matcha teát készíthet úgy, hogy 1-2 teáskanál (2–4 gramm) matcha port szitál a csészébe, hozzáad 2 uncia (59 ml) forró vizet, és összekeveri egy bambusz habverővel.

A kívánt konzisztencia alapján beállíthatja a matcha por és a víz arányát is.

Hígabb tea esetén csökkentse a port fél teáskanálra (1 gramm), és keverje össze 3-4 uncia (89–118 ml) forró vízzel.

Ha inkább egy töményebb változatot szeretnél, keverj össze 2 teáskanál (4 gramm) port csak 1 uncia (30 ml) vízzel.

Ha kreatívnak érzi magát, megkísérelheti felvert matcha lattet, pudingot vagy fehérjeturmixot, hogy növelje kedvenc receptjeinek tápanyagtartalmát.

Mint mindig, a mértékletesség kulcsfontosságú. Bár a matcha tele van egészségügyi előnyökkel, a több nem feltétlenül jobb.

A matcha fogyasztása növelheti az olyan szennyeződéseknek való kitettséget, mint a növényvédő szerek, vegyi anyagok és még a tea növények termesztésének talajában található arzén.

A matcha por maximálisan tolerálható bevitele nem egyértelmű és az egyéntől függ. A biztonság érdekében győződjön meg róla, hogy a matchát mértékkel fogyasztja.

A legjobb, ha napi 1-3 csészéhez ragaszkodik, és tanúsított organikus fajtákat keres, hogy kihasználja a matcha számos egészségügyi előnyét anélkül, hogy bármilyen mellékhatást kockáztatna.

ÖSSZEFOGLALÁS.

A matcha elkészítésének számos módja van, így kiválaszthatja azt, amelyik a legjobban tetszik. Különböző receptek sorába is beépíthető.

Összegzés.

A Matcha ugyanabból a növényből származik, mint a zöld tea, de mivel az egész levélből készül, koncentráltabb mennyiségű antioxidánst és hasznos növényi vegyületet tartalmaz.

A vizsgálatok számos, a matchával és annak összetevőjével kapcsolatos egészségügyi előnyöket tártak fel, a fogyás fokozásától kezdve a szívbetegségek kockázatának csökkentéséig.

A legjobb az egészben, hogy a tea elkészítése egyszerű, így könnyedén beillesztheti étrendjébe, és a napjának extra ízt ad.

Related Articles

Back to top button