Egészség

5 módszer a kamilla tea előnyére válik az egészségre.

A kamilla tea egy népszerű ital, amely különféle egészségügyi előnyöket is kínál.

A kamilla egy gyógynövény, amely az Asteraceae növénycsalád százszorszépszerű virágaiból származik. Évszázadok óta fogyasztják természetes gyógymódként számos egészségi állapotra.

Kamilla tea készítéséhez a virágokat megszárítják, majd forró vízbe töltik.

Sokan élvezik a kamilla teát, mint a fekete vagy a zöld tea koffeinmentes alternatíváját, és annak földes, kissé édes íze miatt.

Továbbá a kamilla tea tele van antioxidánsokkal, amelyek szerepet játszhatnak számos betegség, köztük a szívbetegség és a rák kockázatának csökkentésében.

A kamilla olyan tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek elősegíthetik az alvást és az emésztést is.

Ez a cikk a kamilla tea ivásának 5 lehetséges egészségügyi előnyét tárgyalja.

1. Javíthatja az alvás minőségét.

A kamilla néhány egyedi tulajdonsággal rendelkezik, amelyek előnyösek lehetnek az alvás minőségében.

Apigenint tartalmaz, egy antioxidánst, amely kötődik az agyad bizonyos receptoraihoz, ami elősegítheti az álmosságot és csökkentheti az álmatlanságot vagy a krónikus alvásképtelenséget.

Egy tanulmányban aszülés utáni nők, akik két héten át itták a kamilla teát, jobb alvásminőségről számoltak be, mint egy csoport, amely nem ivott kamilla teát. Kevesebb depressziót is észleltek, ami gyakran alvási problémákkal függ össze.

Egy másik tanulmány kimutatta, hogy azoknak az embereknek, akik napi kétszer 270 mg kamilla kivonatot fogyasztottak 28 napig, 1/3-mal kevesebb éjszakai ébredés ébredt fel, és 15 perccel gyorsabban aludtak el, mint azok, akik nem fogyasztották a kivonatot.

Ezek az eredmények ígéretesek, de további vizsgálatokra van szükség a kamilla tea alvásra gyakorolt ​​hatásának mértékének meghatározásához. Mindazonáltal a kamilla teát lefekvés előtt mindenképpen érdemes kipróbálni, ha problémái vannak az eleséssel vagy az alvással.

ÖSSZEFOGLALÁS.

A kamilla antioxidánsokat tartalmaz, amelyek elősegíthetik az álmosságot, és a kamilla tea fogyasztása kimutatta, hogy javítja az alvás általános minőségét.

2. május elősegítheti az emésztőrendszer egészségét.

A megfelelő emésztés rendkívül fontos az általános egészségi állapot szempontjából.

Korlátozott bizonyítékok szerint a kamilla hatékony lehet az emésztés elősegítésében azáltal, hogy csökkenti bizonyos gyomor-bélrendszeri állapotok kockázatát.

Néhány tanulmány megállapította, hogy a kamilla kivonat képes megvédeni az egerek hasmenését. Ezt gyulladáscsökkentő tulajdonságainak tulajdonítják.

Egy másik vizsgálat szerint patkányokon végzetta kamilla hasznos volt a gyomorfekély megelőzésében, mivel csökkentheti a gyomor savasságát és gátolhatja a fekély kialakulásához hozzájáruló baktériumok szaporodását.

E megállapítások ellenére további emberi kutatásokra van szükség a kamilla emésztési szerepének megerősítéséhez.

Ennek ellenére számos anekdotikus állítás szerint a kamilla tea fogyasztása megnyugtatja a gyomrot. Hagyományosan számos emésztőrendszeri betegség kezelésére használták, beleértve az émelygést és a gázt is.

ÖSSZEFOGLALÁS.

A kamilla tea védhet hasmenés, gyomorfekély, hányinger és gázok ellen, valószínűleg gyulladáscsökkentő hatása miatt.

3. Védhet a rák bizonyos típusaitól.

A kamilla teában található antioxidánsokat összefüggésbe hozták bizonyos típusú rákok alacsonyabb előfordulásával.

A kamilla az antioxidáns apigenint tartalmazza. Kémcsőben végzett vizsgálatoksorán kimutatták, hogy az apigenin küzd a rákos sejtekkel, különösen a mell, az emésztőrendszer, a bőr, a prosztata és a méh sejtjeivel.

Ezenkívül egy tanulmány 537 emberből állóazt figyelte meg, hogy azoknak, akik heti 2–6 alkalommal itták a kamilla teát, szignifikánsan kevesebb volt a pajzsmirigyrák kialakulásának esélye, mint azoknak, akik nem itták a kamilla teát.

Ezek az eredmények ígéretesek, de minél magasabb színvonalú humán kutatásra van szükség a kamilla tea rákmegelőzésben betöltött szerepével kapcsolatos következtetés levonásához.

ÖSSZEFOGLALÁS.

A kamilla tea tartalmazza az antioxidáns apigenint, amely segíthet csökkenteni a gyulladást és csökkentheti a rák több típusának kockázatát.

4. Előnyös lehet a vércukorszint-ellenőrzés.

A kamilla tea fogyasztása elősegítheti a vércukorszint csökkentését.

Gyulladáscsökkentő tulajdonságai megakadályozhatják a hasnyálmirigy sejtjeinek károsodását, amely akkor fordul elő, ha a vércukorszintje krónikusan megemelkedik.

A hasnyálmirigy egészségi állapota rendkívül fontos, mivel az inzulint termeli, amely hormon felelős a cukor eltávolításáért a véréből.

Egy végzett tanulmányban , 64 cukorbeteg emberenazoknak, akik napi nyolc héten át kamilla teát fogyasztottak étkezés közben, az átlagos vércukorszint jelentősen alacsonyabb volt, mint azoknál, akik vizet fogyasztottak.

Ezenkívül számos állatkísérlet azt sugallja, hogy a kamilla tea jelentősen csökkentheti az éhomi vércukorszintet, és hasznos lehet az evés utáni vércukorszint-emelkedések megelőzésében is.

A legtöbb bizonyíték a kamilla tea szerepéről a vércukorszint szabályozásában állatkísérletek eredményein alapul. Ennek ellenére a megállapítások ígéretesek.

ÖSSZEFOGLALÁS.

A kamilla tea gyulladáscsökkentő hatása elősegítheti a vércukorszint szabályozását, különösen étkezés közben fogyasztva.

5. Javíthatja a szív egészségét.

A kamilla tea bőséges a flavonokban, az antioxidánsok osztályában.

Flavonok vizsgálták az a képességük, hogy csökkentivérnyomást aés a koleszterin szintet, ami fontos markerek a szívbetegség kockázatát.

Az egyik végzett tanulmány , 64 cukorbeteg betegenmegállapította, hogy azok, akik kamilla teát fogyasztottak étkezés közben, figyelemre méltóan javultak az összkoleszterin-, triglicerid- és a „rossz” LDL-koleszterinszintjükben, mint a vízivókban.

További kutatásokra van szükség annak megerősítéséhez, hogy a kamilla tea szerepet játszik a szív egészségének előmozdításában, de természetesen nem árt, ha az étrendbe felveszi.

ÖSSZEFOGLALÁS.
A kamilla a flavon antioxidánsok nagy forrása, amely szerepet játszhat a szív egészségének javításában.

Egyéb lehetséges egészségügyi előnyök.

A kamilla tea következő egészségügyi előnyei többnyire anekdoták, és a tudományos kutatások nem támasztják alá őket:

  • Fokozza az immunrendszert: A kamilla teát gyakran a megfázás megelőzésének és kezelésének stratégiájaként népszerűsítik, de erre nincs bizonyíték. Azt is mondták, hogy a torokfájásra megnyugtató.
  • Enyhíti a szorongást és a depressziót: Bizonyosvannak bizonyítékokarra, hogy a kamilla csökkentheti asúlyosságát szorongás és a depresszió, de ez leginkább azon alapul, hogy aromaterápiásként használják, vagy kiegészítésként szedik.
  • Javítja a bőr egészségét: Beszámoltak arról, hogy a kamilla kozmetikai termékekkel, például testápolókkal, szemkrémekkel és szappanokkal történő felvitele a bőrre hidratáló és hasznos lehet a bőr gyulladásának csökkentésében.
  • Megakadályozza a csontvesztést: Egyesek szerint a kamilla tea szerepet játszhat a csontritkulás megelőzésében, amely olyan állapotokhoz vezet, mint az oszteoporózis. Ennek bizonyítékai azonban gyengék.

Bár ezeknek az egészségre vonatkozó állításoknak nincs bizonyítékuk, ez nem jelenti azt, hogy hamisak. Egyszerűen még nem tanulmányozták őket, és a jövőben is előfordulhatnak.

ÖSSZEFOGLALÁS.

Jelenleg nincs erős bizonyíték arra, hogy a kamilla tea fogyasztása javítja az immunrendszert, a csontok és a bőr egészségét. Emellett hiányoznak a szorongásban és a depresszióban betöltött szerepével kapcsolatos kutatások.

A kamilla tea káros hatásai.

A kamilla tea fogyasztása általában biztonságos a legtöbb ember számára.

Kamillaallergiáról számoltak be, amely nagy valószínűséggel azoknál a személyeknél fordul elő, akik allergiásak a százszorszép család növényeire, például a parlagfűre és a krizantémra.

Továbbá a kamillát tartalmazó kozmetikai termékek irritálhatják a szemet, ha közvetlenül érintkeznek velük. Ez kötőhártya-gyulladáshoz vezethet, amely a szem nyálkahártyájának gyulladása.

Fontos megjegyezni azt is, hogy a kamilla tea fogyasztásának biztonságosságát nem állapították meg kisgyermekeknél, terhes vagy szoptató nőknél, valamint máj- vagy vesebetegségben szenvedőknél.

Ennek ellenére a kamilla tea fogyasztása során nem jelentettek életveszélyes mellékhatásokat vagy toxicitást.

ÖSSZEFOGLALÁS.

Bár néhány ember allergiás lehet a kamillára, a legtöbb ember számára biztonságos az ivás. A negatív mellékhatások rendkívül ritkák.

Összegzés.

A kamilla tea egészséges ital.

Gazdag néhány erős antioxidánsban, amelyek különféle egészségügyi előnyökkel járhatnak, beleértve a rák és a szívbetegségek kockázatának csökkentését.

Noha a kamilla teával kapcsolatos kutatások ígéretesek, egyszerűen nem volt elegendő tanulmány arra, hogy következtetéseket lehessen levonni az egészségre gyakorolt ​​hatásáról.

A kamilla teával kapcsolatos számos tanulmányt állatokon és kémcsövekben végeztek, és az eredményeket nem lehet emberre átültetni.

Ennek ellenére a kamilla nagyon biztonságosan fogyasztható, és sokan élvezik finom íze és megnyugtató aromája miatt.

Ha meg akarja fedezni a kamilla tea lehetséges előnyeit, mindenképpen érdemes bekerülnie étrendjébe.

 

Related Articles

Back to top button