Egészség

A cickafarkfű tea 5 előnye és felhasználása.

A cickafarkfű tea egy népszerű gyógynövényből készül.

A cickafarkot (Achillea millefolium) évezredek óta használják potenciális egészségügyi előnyeire. Valójában nemzetségneve, az Achillea, a harcos Achillesra utal a görög mitológiában, amikor a cickafarkfájást használta katonái sebeinek kezelésére.

Az140 különféle faja van Achillea-nek, amelyeket fürtös virágaik és szőrös, aromás leveleik jellemeznek.

A tanulmányok azt mutatják, hogy ennek a növénynek különféle előnyei lehetnek, mint gyógyteák, kivonatok vagy illóolajok.

Íme a cickafarkfű tea 5 előnye és felhasználása.

 

1. Fokozhatja a sebgyógyulást.

Az ókori Görögország óta a cickafarkot borogatásban és kenőcsökben használják sebek kezelésére.

Egy állat tanulmány megállapította, hogy a cickafark levél kivonatok mutatott gyulladásgátló és antioxidáns tulajdonságait, mindkettő támogatás sebgyógyulás.

Továbbá, ez a tanulmány megjegyezte, hogy a cickafarkfű levél kivonata megnövelheti a fibroblasztokat, amelyek a kötőszövet regenerálásáért felelős sejtek, és segítenek a testnek felépülni a sérülésektől.

Eközben egy két hetes, amelyen vizsgálatban 140 nő vett részt, megfigyelték, hogy az ebből a gyógynövényből és orbáncfűből készült kenőcs segített meggyógyítani az epiziotómiás helyeket, amelyek a hüvely falán a szülés során végzett műtéti bemetszések.

Bár ezek az eredmények ígéretesek, nem világos, hogy a cickafarkfű tea ugyanolyan hatású-e. Így további vizsgálatokra van szükség.

ÖSSZEFOGLALÁS.

Tanulmányok szerint a cickafarkfű levél kivonat és kenőcs fokozhatja a sebgyógyulást. További vizsgálatokra van szükség azonban magáról a cickafarkfű teáról.

2. Enyhítheti az emésztési problémákat.

A cickafarkot régóta használják olyan emésztési problémák kezelésére, mint a fekélyek és az irritábilis bél szindróma (IBS), amelyek tünetei közé tartozik a gyomorfájás, hasmenés, puffadás és székrekedés.

Valójában ez a gyógynövény számos flavonoidot és alkaloidot tartalmaz, amelyek növényi vegyületek, amelyekről ismert, hogy enyhítik az emésztési panaszokat.

Egy végzett patkányokonvizsgálatban,a cickafark kivonatot tónusos védeni a gyomorsav károsodás és kimutatták fekélyellenestulajdonságokkal.

Egy másik állat tanulmány megállapította, hogy a flavonoid antioxidánsok cickafark tea harcot emésztési görcsök, gyulladás és egyéb IBStüneteit.

Ugyanakkor további kutatásokra van szükség.

ÖSSZEFOGLALÁS.

Állatkísérletek azt mutatják, hogy a cickafarkfű tea számos emésztési előnnyel járhat, például a fekélyek és az IBS tüneteinek leküzdésében.

3. Segíthet csökkenteni a depresszió és a szorongás tüneteit.

A cickafarkfű tea flavonoidjai és alkaloidjai enyhíthetik a depresszió és a szorongás tüneteit.

Tanulmányok azt mutatják, hogy a növényi alapú alkaloidok, mint a cickafarkfű tea, csökkentik a kortikoszteron, egy krónikus stressz alatt magas hormon szekrécióját.

Egy tanulmány megállapította, hogy a patkányoknak orálisan beadott cickafark illóolajok csökkentik a szorongást és ösztönzik a napi szellemi és fizikai aktivitást.

Ezek az eredmények azonban előzetesek és nem feltétlenül vonatkoznak az emberek szorongására. Továbbá ne essen be illóolajokat.

Ezért a cickafarkfű tea kutatására van szükség.

ÖSSZEFOGLALÁS.

A cickafarkfű tea flavonoidokat és alkaloidokat tartalmaz, amelyek enyhíthetik a depresszió és a szorongás tüneteit. Mindazonáltal emberi vizsgálatokra van szükség.

4. Segítheti az agy egészségét.

A cickafarkról kimutatták, hogy segíti bizonyos agyi rendellenességeket, mint például a sclerosis multiplex, az Alzheimer-kór, a Parkinson-kór és az encephalomyelitis – az agy és a gerincvelő vírusfertőzés által okozott gyulladása.

Egy nemrégiben állat tanulmány megállapította, hogy a cickafark kivonat csökkentette a súlyosságát encephalomyelitis, valamint az agyi gyulladás és a gerincvelő és az agy károsodását okozott.

Plusz, egy patkány tanulmány megállapította, hogy a cickafark a antioxidánsok roham elleni hatása, így ez a növény egy ígéretes kezelési epilepsziával élő emberek.

További patkány vizsgálatok azt mutatják, hogy ez a növény lehet megelőzni a tünetek az Alzheimer-kór és Parkinson-kór, mint például a memória elvesztése és károsodások a fizikai mozgás és az izomtónus.

Ezek a vizsgálatok azonban előzetesek és csak állatokra korlátozódnak.

ÖSSZEFOGLALÁS.

A kutatások szerint a cickafark csökkentheti bizonyos agyi rendellenességek, például epilepszia, sclerosis multiplex, Alzheimer és Parkinson kór tüneteit.

5. Harcolhat a gyulladás ellen.

Míg a gyulladás természetes testi reakció, a krónikus gyulladás sejt-, szövet- és szervkárosodáshoz vezethet.

A cickafark csökkentheti a bőr és a máj gyulladását, ami segíthet a bőrfertőzések, a bőr öregedésének jelei és az alkoholmentes zsírmáj betegség kezelésében.

Egy kémcsőben végzett vizsgálat megállapította, hogy a cickafark kivonat nemcsak a gyulladást,csökkenti hanem a bőr nedvességtartalmát is.

Más kémcsőben végzett vizsgálatok azt mutatják, hogy ez a kivonat csökkentheti a májgyulladást – és küzdhet a láz ellen is.

Bár ezek az eredmények ígéretesek, humán kutatásra van szükség.

ÖSSZEFOGLALÁS.

A cickafarkfű tea csökkentheti a máj és a bőr gyulladását, de a kutatások jelenleg korlátozottak.

Hogyan lehet hozzáadni az étrendhez.

A cickafark többféle formában kapható, beleértve a porokat, kenőcsöket, tinktúrákat, kivonatokat, valamint a szárított leveleket és virágokat.

A levelekből és a virágokból teát készíthetünk, ha 1-2 teáskanál (5–10 gramm) forrásban lévő vízben 5–10 percig áztatjuk. A szárított gyógynövényt, valamint az előkészített teazsákokat különféle egészségügyi üzletekből vagyvásárolhatja meg online.

A cickafarkport is hozzáadhatja turmixokhoz, vízhez és gyümölcsléhez – illóolajait pedig fürdőkben, testápolókban vagy diffúzorokban használhatja.

Ne feledje, hogy nincs elegendő bizonyíték a cickafarkfű tea vagy más termékek adagolási irányelveinek megállapítására. Mint ilyen, mindig olvassa el a termék címkéit, vagy forduljon orvoshoz, mielőtt felhasználná ezt a gyógynövényt.

ÖSSZEFOGLALÁS.

Szárított cickafark- vagy előkészített teazsákokat vásárolhat online vagy különböző egészségügyi üzletekben. Ez a gyógynövény más formákban is kapható, például tinktúrák, kenőcsök, kivonatok és porok formájában.

Összegzés.

A cickafarkot az ókortól kezdve gyógyszeresen használták, többek között gyógyteaként is.

A kutatások azt mutatják, hogy növényi vegyületei elősegíthetik a sebgyógyulást, emésztési problémákat, agyi betegségeket és egyéb betegségeket. Azonban további vizsgálatok szükségesek emberen.

Ha érdekli a cickafarkfű tea fogyasztása, forduljon orvoshoz, hogy megbizonyosodjon arról, hogy az megfelel-e Önnek.

 

Related Articles

Back to top button