Egészség

A Maqui Berry 10 előnye és felhasználása

A Maqui bogyó (Aristotelia chilensis) egy egzotikus, sötétlila gyümölcs, amely vadon növekszik Dél-Amerikában.

Főleg a chilei mapuche indiánok szüretelik, akik évezredek óta használják gyógyszeresen a leveleket, szárakat és bogyókat. Ma a maqui bogyót „szupergyümölcsként” forgalmazzák magas antioxidáns tartalma és potenciális egészségügyi előnyei miatt, beleértve a gyulladáscsökkentést, a vércukorszint-szabályozást és a szív egészségét.

Itt van a maqui bogyó 10 előnye és felhasználása.

1. Antioxidánsokkal töltve.

A szabad gyökök instabil molekulák, amelyek idővel sejtkárosodást, gyulladást és betegségeket okozhatnak.

E hatások megelőzésének egyik módja az antioxidánsokban gazdag ételek fogyasztása, például a maqui bogyó. Az antioxidánsok a szabad gyökök stabilizálásával működnek, így segítik a sejtek károsodásának és káros hatásainak megelőzését.

A tanulmányok azt sugallják, hogy a magas antioxidáns-tartalmú étrend csökkentheti a krónikus betegségek, például szívbetegségek, rák, cukorbetegség és ízületi gyulladás kockázatát.

A hírek szerint a Maqui bogyókban akár háromszor több antioxidáns van, mint a szederben, áfonyában, eperben és málnában. Különösen gazdag antioxidánsok csoportjában, az úgynevezett antocianinokban. Az antocianinok mély bíbor színt adnak a gyümölcsnek, és felelősek lehetnek állítólagos egészségügyi előnyeiért.

Egy négyhetes klinikai vizsgálatban azok az emberek, akik naponta háromszor 162 mg maqui bogyó kivonatot vettek be, jelentősen csökkentették a szabad gyökök károsodásának vérszintjét a kontroll csoporthoz képest.

ÖSSZEFOGLALÓ

A Maqui bogyó tele van antioxidánsokkal, amelyek csökkenthetik a krónikus betegségek, például szívbetegségek, rák, cukorbetegség és ízületi gyulladás kockázatát.

2. Segíthet a gyulladás leküzdésében.

A kutatások szerint a maqui bogyók képesek leküzdeni ajáró állapotokat gyulladással, beleértve a szívbetegségeket, az ízületi gyulladásokat, a 2-es típusú cukorbetegségeket és bizonyos tüdőbetegségeket.

Több kémcsőben végzett vizsgálat során a maqui bogyóban lévő vegyületek erőteljes gyulladásgátló hatást mutattak.

Hasonlóképpen, a Delphinol koncentrált maqui bogyó-kiegészítést tartalmazó kémcsőben végzett vizsgálatok azt sugallják, hogy a maqui csökkentheti az erek gyulladását – potenciális szövetségessé teheti a szívbetegségek megelőzésében.

Ezenkívül egy kéthetes klinikai vizsgálatban azoknak a dohányosoknak, akik naponta kétszer vettek 2 gramm maqui bogyó kivonatot, jelentősen csökkent a tüdőgyulladás mértéke.

ÖSSZEFOGLALÁS

A Maqui berry ígéretes gyulladáscsökkentő hatást mutat kémcsőben és klinikai vizsgálatokban. Ez arra utal, hogy segíthet a gyulladással járó állapotok leküzdésében.

3. Megvédheti a szívbetegségeket.

A Maqui bogyó gazdag antocianinokban, erős antioxidánsokban, amelyekkapcsolódnak egészségesebb szívhez.

Az ápolók egészségügyi vizsgálata 93 600 fiatal és középkorú nőnél azt találta, hogy az antocianinokban legmagasabb étrendhez a szívrohamok 32% -kal csökkent kockázata társul, szemben az ezen antioxidánsokban a legalacsonyabbakkal.

Egy másik nagy vizsgálatban a magas antocianin tartalmú étrendhez a magas vérnyomás kockázata 12% -kal csökkent.

Bár véglegesebb kutatásra van szükség, a maqui bogyó kivonat a „rossz” LDL-koleszterin vérszintjének csökkentésével is hozzájárulhat a szívbetegségek kockázatának csökkentéséhez.

Három hónapos klinikai vizsgálatban 31 prediabéteszben szenvedő embernél a Delphinol koncentrált maqui bogyó-kiegészítés 180 mg-ja átlagosan 12,5% -kal csökkentette a vér LDL-szintjét.

ÖSSZEFOGLALÁS

A maqui bogyóban található erős antioxidánsok segíthetnek csökkenteni a „rossz” LDL szintet.Segíthet a

4.vércukorszint szabályozásában.

A Maqui bogyó segíthettermészetes mérséklésében a vércukorszint.

A kémcsőben végzett vizsgálatok bebizonyították, hogy a maqui bogyóban található vegyületek pozitívan befolyásolhatják a test lebontását és a szénhidrátok energiafelhasználását. Három hónapos klinikai vizsgálatban prediabéteszben szenvedőknél 180 mg maqui bogyó kivonat naponta egyszer 5% -kal csökkentette az átlagos vércukorszintet.

Bár ez az 5% -os csökkenés csekélynek tűnik, elegendő volt ahhoz, hogy a résztvevők vércukorszintje a normális szintre csökkenjen. Bár további kutatásokra van szükség, ezek az előnyök a maqui magas antocianintartalmának köszönhetők.

Egy nagy populációs vizsgálatban az ilyen vegyületekben gazdag étrendjelentősen csökkent a 2-es típusú cukorbetegségkockázatával járt.

ÖSSZEFOGLALÁS

A maqui bogyóban található növényi vegyületek magas mennyiségű étrendje a 2-es típusú cukorbetegség kockázatának csökkenésével jár. Ráadásul egy klinikai tanulmány azt sugallja, hogy a maqui bogyó kivonat segíthet csökkenteni a vércukorszintet a prediabéteszben szenvedőknél.

5. Támogathatja a szem egészségét.

Naponta sok fényforrásnak van kitéve a szeme, beleértve a napot, a fénycsöveket, a számítógép-monitorokat, a telefonokat és a televíziókat.

A túlzott fényterhelés károsíthatja a szemét.

Az antioxidánsok azonban – például a maqui bogyóban találhatók – védelmet nyújthatnak a fény okozta károsodások ellen.

Egy kémcsőben végzett vizsgálat megállapította, hogy a maqui bogyó kivonat megakadályozta a szem okozta fény okozta károsodást, ami arra utal, hogy a gyümölcs hasznos lehet a szem egészségére. A maqui bogyókivonatok azonban sokkal koncentráltabbak az előnyös antioxidánsokban, mint maga a gyümölcs. További kutatásokra van szükség annak megállapításához, hogy a gyümölcs elfogyasztásának van-e hasonló hatása.

ÖSSZEFOGLALÓ

A Maqui bogyó kivonat segíthet csökkenteni a fény okozta szemkárosodást. További kutatásokra van azonban szükség annak megállapításához, hogy a gyümölcs maga is hasonló hatású-e.

6. május elősegítheti az egészséges bélrendszert.

A belében billió baktérium, vírus és gomba található -a összefoglalóanbél mikrobiómájaként.

Bár ez riasztónak tűnhet, a sokféle bélmikrobiom pozitívan befolyásolhatja immunrendszerét, agyát, szívét és – természetesen – a béljét.

Kérdések azonban felmerülhetnek, ha a rossz baktériumok meghaladják a hasznos baktériumokat.

Érdekes módon a vizsgálatok azt sugallják, hogy a maquiban és más bogyókban található növényi vegyületek hozzájárulhatnak a bél mikrobiotájának átalakításához, növelve aszámát jó baktériumok.

Ezek a hasznos baktériumok metabolizálják a növényi vegyületeket, felhasználva növekedésüket és szaporodásukat.

ÖSSZEFOGLALÓ

A Maqui bogyó elősegítheti a bél egészségét, mivel elősegíti a jó baktériumok szaporodását a belekben.

7–9. Egyéb lehetséges előnyök.

Számos előzetes tanulmány a maqui bogyóról azt sugallja, hogy a gyümölcs további előnyöket kínálhat:

 

  • Daganatellenes hatások: Kémcsőben és állatkísérletekben a maqui bogyóban található antioxidánsok képesek csökkenteni a rákos sejtek replikációját, elnyomják a tumor növekedését és rákos sejtek halálát .
  • Anti-aging hatás: A túlzott ultraibolya sugarai a nap okozhat idő előtti öregedését abőr.A kémcsőben végzett vizsgálatok során a maqui bogyó kivonat elnyomta a sejtek ultraibolya sugarak által okozott károsodását.
  • Száraz szem megkönnyebbülése: Egy kicsi, 30 napos vizsgálat 13, száraz szemű emberrel kimutatta, hogy napi 30–60 mg koncentrált maqui bogyó kivonat nagyjából 50% -kal növelte a könnytermelést.

 

Mivel az előzetes tanulmányok ígéretes eredményeket mutattak, valószínű, hogy a jövőben további kutatásokat fognak végezni ezzel a szupergyümölcsrel kapcsolatban.

ÖSSZEFOGLALÓ

Az előzetes kutatások szerint a maqui bogyó rákellenes és öregedésgátló hatású lehet. Ez segíthet a száraz szem tüneteinek enyhítésében is.

10. Könnyű hozzáadni a diétához.

A friss maqui bogyók könnyen beszerezhetők, ha Dél-Amerikában élsz, vagy ellátogatsz ide, ahol bőven teremnek a vadonban.

Ellenkező esetben a maqui bogyóból készült gyümölcsleveket és porokat megtalálhatja online vagy a helyi egészségügyi élelmiszerboltban.

A Maqui bogyóporok nagyszerű lehetőség, mivel a legtöbb fagyasztva szárított maqui-ból készül. A tudomány szerint ez a leghatékonyabb szárítási módszer, mivel megtartja a hatékony antioxidánsok nagy részét.

Sőt, a maqui bogyópor könnyű és finom adalék a gyümölcs turmixokhoz, a zabpehelyhez és a joghurthoz. Számtalan ízletes receptet találhat az interneten is – a maqui bogyós limonádétól a maqui bogyós sajttortáig és más pékárukig.

ÖSSZEFOGLALÓ

A friss maqui bogyókat nehéz lehet beszerezni, hacsak nem Dél-Amerikában élsz vagy látogatsz el. A maqui bogyópor azonban könnyen elérhető online és bizonyos üzletekben, így könnyen hozzáadható a gyümölcs turmixokhoz, zabpehelyhez, joghurthoz, desszertekhez és egyebekhez.

Alsó vonal.

A Maqui bogyót szupergyümölcsnek tekintik, mivel magas az erős antioxidáns tartalma.

Számos potenciális hasznot mutat, beleértve a gyulladás javulását, a „rossz” LDL-koleszterinszintet és a vércukorszint-szabályozást.

Egyes kutatások azt sugallják, hogy öregedésgátló hatása is lehet, és elősegítheti a bél és a szem egészségét.

Bár a friss maqui bogyókat nehéz beszerezni, a maqui bogyópor könnyen hozzáférhető és egészséges kiegészítője a turmixoknak, joghurtnak, zabpehelynek, desszerteknek és egyebeknek.

 

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27425643

 

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20170356

 

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/ 17425182

 

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25892567

 

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24497378

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button