Egészség

A Pueraria mirifica 7 előnye.

A Pueraria mirifica Thaiföldön és Délkelet-Ázsia más részein növekvő növény. Kwao Krua néven is ismert.

Agyökereit több mint 100 éve Pueraria mirifica használják a hagyományos thai orvoslásban, hogy elősegítsék a fiatalosságot és a fiatalítást mind a férfiak, mind a nők körében.

Bizonyos fitoösztrogénként ismert növényi vegyületek alkotják aelsődleges aktív komponenseit Pueraria mirifica. Utánozzák az ösztrogén hormont a szervezetben.

Erős ösztrogén hatása miatt a Pueraria mirifica gyógynövény-kiegészítőként kerül forgalomba – elsősorban a menopauza tüneteinek kezelésére szolgál, bár a kutatások szerint a növény más egészségügyi előnyöket is kínálhat.

Íme a7 egészségügyi előnye Pueraria mirifica.

1. Enyhíti a menopauza tüneteit.

Az ösztrogén egy szteroid hormon, amely részt vesz a szervezet számos funkciójában. A nőknél az egyik elsődleges szerepe a szexuális jellemzők kialakulása, a hangulat és a menstruációs ciklus szabályozása.

A nők életkorával az ösztrogén termelése csökken, ami kényelmetlen fizikai tünetekhez vezethet.

A fitoösztrogének növényi vegyületek, amelyek utánozzák az ösztrogén viselkedését. Mivel a Pueraria mirifica gazdag fitoösztrogénekben, gyakran használják a menopauza tüneteinek enyhítésére.

Kis emberi tanulmányok kimutatták, hogy jelentősen javultak a menopauza különböző tünetei – például hőhullámok, hüvelyi szárazság, ingerlékenység és rendszertelen vagy hiányzó időszakok – a Kwao Krua-val történő kezelés után.

Egy 2018-asazonban tanulmány megállapította, hogy a gyógynövény e célokra kifejtett hatékonyságára vonatkozó jelenlegi adatok nagyrészt meggyőzőek voltak a kiegészítés szabványosításának hiánya és az általános gyenge tanulmánytervek miatt.

Ezen a ponton jobban megtervezett vizsgálatokra van szükség annak megállapítására, hogy a Pueraria mirifica biztonságos és hatékony kezelés a menopauza tüneteiben.

ÖSSZEFOGLALÁS.

Számos kicsi tanulmány kimutatta, hogy a Pueraria mirifica hatékony kezelés a menopauza tüneteiben, de számos tanulmányi terv jelentős hibákat hordoz, korlátozva eredményeik megbízhatóságát.

2. Támogathatja a hüvelyi egészséget.

A Pueraria mirifica hatékony helyi terápia lehet a hüvelyszövet egészségének elősegítésében és a hüvelyi szárazság kezelésében.

Egy 28 napos vizsgálat posztmenopauzás majmokban értékelte az 1% Kwao Krua-t tartalmazó gél hatékonyságát a hüvelyszöveten. A helyileg alkalmazott gél jelentősen javította a szövet egészségét, pH-ját és a bőr tónusát.

Hasonlóképpen, egy friss 12-hetes vizsgálatban 71 posztmenopauzában lévő nők különböző kellemetlen hüvelyi tünetek értékelése a hatékonyságát egy Kwao Krua krémet összehasonlítva a szabványos ösztrogén krém.

A Kwao Krua krém jelentősen javította a hüvelyi irritáció és szárazság tüneteit. Mindazonáltal aa tanulmány arrakövetkeztetésre jutott, hogy az ösztrogén krém összességében hatékonyabb.

Bár ezek az eredmények ígéretesek, további kutatásokra van szükség annak megértéséhez, hogy a növény miként használható a hüvelyi egészség támogatására, és hogy előnyei jobbak-e, mint más hagyományos kezelések.

ÖSSZEFOGLALÁS.

Néhány állat- ésahelyi alkalmazásával javította a különböző hüvelyi tüneteket emberkutatásPueraria mirifica. További kutatásokra van szükség annak értékeléséhez, hogy előnyösebb-e, mint a hagyományos kezelések.

3. Elősegíti a csontok egészségét.

A nem megfelelő ösztrogénellátás csontvesztéshez vezethet – ami a menopauza és a posztmenopauza idején szenvedő nők számára komoly egészségügyi problémát jelent.

A korai stádiumú állatkísérletek azt sugallják, hogy akiegészítés Pueraria mirifica-val történőjavíthatja a csontok egészségét ösztrogénszerű vegyületeinek köszönhetően.

Egy tanulmány az ösztrogén-hiányos egerekben Értékeltük az Pueraria Mirifica a csontritkulás megelőzésében. Az eredmények azt mutatták, hogy jobban megőrzik a csont ásványi sűrűségét azokban az egerekben, amelyek a legnagyobb adagban kapták a növényi kiegészítést.

Egy másik tanulmány 16 hónap alatt értékelte az orális Kwao Krua-kiegészítők csontsűrűségére és minőségére gyakorolt ​​hatását a menopauza utáni majmokban.

Az eredmények azt mutatták, hogy a Kwao Krua csoport hatékonyabban tartotta fenn a csontsűrűséget és a minőséget a kontroll csoporthoz képest.

Mindkét állatkísérlet azt sugallja, hogy Kwao Krua szerepet játszhat az oszteoporózis megelőzésében. További kutatásokra van azonban szükség annak megértéséhez, hogy hasonló eredmények történhetnek-e embereknél.

ÖSSZEFOGLALÁS.

Állatkísérletek szerint akiegészítése Pueraria mirifica megakadályozhatja az ösztrogénhiányos állatok csontvesztését. További kutatásokra van szükség annak értékeléséhez, hogy ugyanazok az eredmények előfordulhatnak-e embereknél is.

4. Javítja az antioxidáns aktivitást.

Az antioxidánsok olyan kémiai vegyületek, amelyek csökkentik a stressz szintjét és az oxidatív károsodásokat a szervezetben, amelyek egyébként betegségeket okozhatnak.

Néhány kémcsőben végzett kutatás azt sugallja, hogy a Pueraria mirificabírhat antioxidáns tulajdonságokkal.

fitoösztrogén A növényben találhatóvegyületek szerepet játszhatnak a szervezetben található egyes antioxidánsok működésének növelésében és javításában.

Egy tanulmány ösztrogénhiányos egerekben hasonlította össze a Pueraria mirifica kivonat és a szintetikus ösztrogén-kiegészítők hatását a máj és a méh antioxidáns koncentrációjára.

Az eredmények azt mutatták, hogy azok az egerek, akikkaptak, Pueraria mirifica-t azjelentős növekedését tapasztalták antioxidáns szintjének, míg a szintetikus ösztrogént kapó egereknél nem figyeltek meg jelentős változásokat.

Végső soron további kutatásokra van szükség annak megértéséhez, hogy a Kwao Krua hatékonyan csökkenti-e az oxidatív stresszt és potenciálisan megelőzi-e az emberek betegségeit.

ÖSSZEFOGLALÁS.

Egyes állatkísérletek azt sugallják, hogy avegyületek Pueraria mirifica-ban található javíthatják az antioxidáns szintet a szervezetben, bár ezt még humán vizsgálatok nem erősítik meg.

5. Lehet rákellenes hatása.

Amásik lehetséges egészségügyi előnye, Pueraria mirifica hogy lassíthatja a rákos sejtek és daganatok növekedését.

Egyes kémcsőben végzett vizsgálatok azt sugallják, hogy a növény és fitoösztrogén vegyületei gátolhatják több emlőrák sejtvonal növekedését.

Ezen túlmenően, a tanulmány megállapította, a rák-protektív hatás egéren után kiegészítéssel egy specifikus vegyület származó Kwao Krua ismert Miroestrol.

Bár ezek az eredmények ígéretesek, még mindig túl korai, hogy végleges állításokat tegyenek a növényi kiegészítés szerepéről az emberek rákmegelőzésében. További kutatásokra van szükség.

ÖSSZEFOGLALÁS.

Néhány kémcsőben és állatban végzett kutatás azt sugallja, hogy avegyületek Pueraria mirifica-ban található megakadályozhatják bizonyos típusú rákos sejtek növekedését. Ezen hatások megerősítéséhez azonban humán vizsgálatokra van szükség.

6. Elősegítheti a szív egészségét.

A Pueraria mirifica ais előnyös lehet szív egészségére – különösen azért, mert a menopauza alatt és után a csökkent ösztrogénszint befolyásolhatja a szív egészségét.

Az ösztrogén részt vesz a zsírok és cukrok anyagcseréjében a testedben. A csökkent ösztrogénszint negatívan befolyásolhatja a szív egészségét befolyásoló tényezőket, mint például a magasabb koleszterinszint, fokozott gyulladás és súlygyarapodás.

Egy 90 napos vizsgálat alacsony ösztrogéntermelésű nyulakkal agyakorolt ​​hatásáról azt Pueraria mirifica artériafunkcióra találta, hogy a kiegészítés jelentősen javította az erek működését a kontroll csoporthoz képest.

A növény agyakorolt ​​potenciális hatása miatt javíthatja a szív egészségét is koleszterinszintre.

A HDL – vagyis a „jó” koleszterin – szerepet játszik abban, hogy artériái mentesek legyenek a lepedéktől. Így az ilyen típusú koleszterin magasabb szintje elősegíti a szív egészségét.

Ezzel szemben, ha magasabb a „rossz” LDL-koleszterinszint, nagyobb a szívbetegség kockázata. Ezért ennek a vegyületnek alacsonyabb szintje kedvező.

Egy 2 hónapos vizsgálatban 19 posztmenopauzás nőnél állapították meg, hogy aszedése Pueraria mirifica- kiegészítők34% -kal növelte a HDL-koleszterint és 17% -kal csökkentette az LDL-koleszterint.

Ezek a tanulmányok alehetségeshatására utalnak Pueraria mirificaszívvédő bizonyos populációkban. Ezen a ponton nagyobb humán vizsgálatokra van szükség a következtetések levonására a növényi kiegészítés által a szívbetegségek megelőzésében játszott konkrét szerepről.

ÖSSZEFOGLALÁS.

Néhány állat- ésazt mutatja, hogy a emberkutatásPueraria mirifica javíthatja a koleszterinprofilokat és az erek működését. További kutatásokra van szükség a növény pontos előnyeinek azonosításához a szívbetegségek megelőzésében.

7. Támogathatja az agy egészségét.

Az ösztrogén fontos szerepet játszik azfenntartásában egészséges agy és idegrendszer.

Egyes kutatások szerint a Kwao Krua-ban található ösztrogénvegyületek megvédhetnek az agy és az idegrendszer károsodásaitól, amelyek a csökkent ösztrogénszint következtében jelentkezhetnek.

Egy tanulmányban azösztrogénhiányos egereket egy Kwao Krua-ból származó miroestrol nevű vegyülettel kezelték. A miroestrolt kapott egereknél jelentősen csökkent az agyszövet mentális hanyatlása és oxidatív stresszje.

Egy külön tanulmány védő hatást mutatott ki az ösztrogénnel kapcsolatos mentális hiányban szenvedő egerek agysejtjeire is, akiket Kwao Krua kivonattal kezeltek.

Bár úgy tűnik, hogy a Pueraria mirifica képes megvédeni az idegrendszert, az emberek agyi egészségére gyakorolt ​​szerepét feltáró kutatások jelenleg hiányoznak.

ÖSSZEFOGLALÁS.

Néhányprotektív szerepét sugallja állatkutatásPueraria mirifica aaz agy idegszövetein. Mielőtt végleges következtetéseket lehet levonni, humán kutatásra van szükség.

Javasolt adagolás és lehetséges mellékhatások.

Avonatkozó adatok Pueraria mirifica-ra összessége viszonylag kicsi, ami megnehezíti az ideális dózis pontos meghatározását vagy a kiegészítés teljes felmérését a lehetséges kockázatok szempontjából.

A legtöbb kutatás kimutatta, hogy a 25–100 mg-os dózisok biztonságosnak tűnnek, nyilvánvaló mellékhatások nélkül.

Valójában nagyon kevés negatív mellékhatást dokumentáltak egyáltalán, de ez nem jelenti azt, hogy a kiegészítő szedése kockázatmentes.

A Pueraria mirifica- t gyakran forgalmazzák a hagyományos hormonpótló kezelések „biztonságosabb” alternatívájaként – amelyekről ismert, hogy súlyos mellékhatásokkal járnak, beleértve a rák, a vérrögök, a szívrohamok és a stroke fokozott kockázatát. Mégis, egyes szakértők úgy vélik, hogy a növényi kiegészítés ugyanolyan ösztrogénerősségű lehet, mint a hagyományos hormonterápiák. Ezért legyen óvatos, ha úgy dönt, hogy beveszi.

Mindig konzultáljon egészségügyi szolgáltatójával, mielőtt bármilyen gyógynövény-kiegészítőt bevenne az egészségi állapot kezelésére.

ÖSSZEFOGLALÁS.

A legtöbb kutatás azt mutatja, hogy 25–100 mgadag bevétele Pueraria mirifica biztonságos. Eddig kevés mellékhatásról számoltak be, de az adatok korlátozottak.

Összegzés.

A Pueraria mirifica – vagy Kwao Krua – régóta fiatalító terápiaként alkalmazzák a hagyományos thai orvoslás gyakorlatában.

Gazdag fitoösztrogénekben, olyan növényi vegyületekben, amelyekről ismert, hogy erős ösztrogén-szerű hatásokkal rendelkeznek.

A Pueraria mirifica- t gyakran használják kiegészítésként az alacsony ösztrogénszinttel járó állapotok kezelésére – különösen menopauza a nőkkapcsán.

Ennek a növényi kiegészítésnek a kutatása korlátozott. Így a biztonságáról nem sokat tudni, bár csak néhány negatív hatásról számoltak be.

Legyen körültekintő, és mindenképpen beszéljen egészségügyi szolgáltatójával, mielőtt hozzáadná a Pueraria mirifica- t az egészségügyi és wellness rutinjához.

 

Related Articles

Back to top button