Egészség

A szemfénycseppek és -kiegészítők kedveznek az egészségnek?

Az Eyebright egy kis fehér virágú gyógynövény, amely lila csíkokkal és sárga csobbanással rendelkezik a központ közelében.

Európában évszázadok óta használják a hagyományos gyógynövénygyógyászatban, különösen kisebb szembetegségek, például bőrpír és irritáció esetén.

A gyógynövény görög neve, az Euphrasia örömet jelent, utalva arra, hogy érezheti magát, ha a gyógynövény helyreállítja a szem egészségét (2).

Ez a cikk áttekinti a szemfény használatát, lehetséges előnyeit, adagolási információkat és óvintézkedéseket.

Mi a szemfény?

Az Eyebright (Euphrasia officinalis) egy gyógynövény, amely általában Európában, Ázsiában és Észak-Amerikában terem. 5–20 cm magas és csak néhány hónapig virágzik tenyészidőszakának vége felé.

A szemhéjfény rosszul növekszik a talajban, és – félig parazita növény lévén -kapja vízének és tápanyagainak egy részét a közeli növények gyökereiből.

Szárait, leveleit és virágait a hagyományos növényi gyógyszerekben használják, többek között teaként és étrend-kiegészítőként.

A szemfényt a homeopátiában is alkalmazzák, amely a természetes orvoslás olyan formája, amely rendkívül hígított anyagokat használ a kezelésekhez.

ÖSSZEFOGLALÁS.

A szemhéjfény (Euphrasia officinalis) egy érett növény, amelynek szárát, levelét és virágát teaban és étrend-kiegészítőkben használják.

Tápanyagokban gazdag.

A Eyebright számos hasznos növényi vegyületet tartalmaz, köztük a luteolin flavonoidokat és a kvercetint.

A luteolin és a kvercetin gátolja az immunsejteket, az úgynevezett hízósejteket, amelyek felszabadítják a hisztamint – egy olyan vegyületet, amely kiváltja az allergiás tüneteket, például az orrfolyást és a könnyes szemeket.

Ez az antihisztamin tulajdonság lehet az egyik oka annak, hogy a szemfényt hagyományosan szezonális allergiák vagy szénanátha kezelésére használják – bár a tanulmányok nem tesztelték hatékonyságát erre a célra.

Az Eyebright iridoidként ismert vegyületeket is tartalmaz. Ennek a csoportnak az egyik legtöbbet vizsgált vegyülete az aucubin.

Egy kémcsőben végzett vizsgálat szerint az aucubin segített minimalizálni a szívszövet hegesedését káros körülmények között, például szívroham után. A hegesedés csökkentheti a szív pumpáló képességét.

Egy egér tanulmány arra utal, hogy aucubin gátolhatja hegesedése szívszövet szívroham után csökkentésével oxidatív károsodás által okozott instabil molekulák úgynevezett szabad gyökök.

Emberi vizsgálatokra van szükség annak megállapításához, hogy a szemfény tipikus dózisa elegendő ilyen hasznos növényi vegyületet biztosít-e az egészségre gyakorolt ​​előnyökhöz.

ÖSSZEFOGLALÁS.

A Eyebright flavonoidokat tartalmaz, beleértve a luteolint és a kvercetint, amelyek antihisztamin tulajdonságokkal rendelkeznek. A gyógynövény az aucubin nevű vegyületet is biztosítja, amely védhet az oxidatív károsodásoktól és támogatja a szív egészségét.

Enyhítheti a szemirritációt.

A szemfény közönséges neve az állatok és az emberek szemproblémáinak hagyományos kezelésére utal.

A szem egészsége is a gyógynövény azon kevés alkalmazásának egyike, amelyet tanulmányoztak – bár a kutatások korlátozottak.

Egy kémcsőben végzett vizsgálatban aszemfény kivonatok segítették az emberi szaruhártya-sejtek gyulladásának ellenőrzését. A szaruhártya az a tiszta szövet, amely eltakarja a szem színes részét.

Egy másik kémcsőben végzett vizsgálat szerint a szemfényt és atartalmazó szemcsepp kamillát (Matricaria chamomilla) segített megvédeni a szaruhártya-sejteket a napsugárzás okozta gyulladásoktól és károsodásoktól.

Egy emberi vizsgálatsorán 65 szemgyulladásban szenvedő felnőtt – pollenallergia, szél, por, fertőzések vagy szemfeszültség miatt – naponta háromszor használt szemcseppeket, amelyek azonos mennyiségű szemfény- és rózsa (Rosae aetheroleum) kivonatot tartalmaznak.

A résztvevők körülbelül 81% -án 6–14 napon belül a szem kipirulása, duzzanata, égő és ragadós váladékai teljesen megszűntek. A többi résztvevőnél észrevehetően javultak a szemtüneteik.

Ennek ellenére bizonytalan, hogy a szemfény mennyiben járult hozzá az előnyökhöz, mivel egy másik gyógynövénnyel együtt tesztelték. Az is lehetséges, hogy a szem tünetei javultak volna kezelés nélkül, de ezt nem értékelte kontrollcsoport.

A placebóval kontrollált, önmagában végzett szemvizsgálatokra van szükség annak tisztázására, hogy javíthatja-e a szemirritációt, gyulladást és a kapcsolódó szemtüneteket.

Nevezetesen, egyetlen tanulmány sem vizsgálta a szemfény hatását olyan főbb szembetegségekre, mint a makula degeneráció, szürkehályog és glaukóma.

ÖSSZEFOGLALÁS.

A szemfény elnevezés a gyógynövény hagyományos betegségéből származik. Az előzetes tanulmányok szerint a gyógynövény segíthet az irritált, gyulladt szemek enyhítésében, de ennek megerősítésére további vizsgálatokra van szükség.

Egyéb lehetséges egészségügyi előnyök.

Néhány tanulmány azt sugallja, hogy a szemfény az egészség más szempontjainak is kedvezhet, de további kutatásokra van szükség annak hatékonyságának megerősítéséhez.

Előzetes bizonyíték van arra, hogy a szemfény:

  • Támogatja a bőr egészségét. Egy kémcsőben végzett vizsgálat során a szemfény segített megakadályozni a bőrsejtek napkárosodását azáltal, hogy az instabil molekulák, az úgynevezett szabad gyökök ellen küzdött. Ez a fajta károsodás hozzájárul a ráncok kialakulásához és növeli a bőrrák kockázatát.
  • Alacsonyabb vércukorszint. Amikor a cukorbeteg patkányoknak szemfényes levelekből készített orális kivonatot kaptak, éhomi vércukorszintjük 2 órán belül 34% -kal csökkent. Nem volt hatással a cukorbetegség nélküli patkányok vércukorszintjére.
  • Megnyugtatja a megfázást és a köhögést. Hagyományosan a szemfényt nátha, köhögés és orrmelléküreg-fertőzések okozta gyulladás kezelésére használják. Noha ezt a célt nem vizsgálták, a szemfény természetes gyulladásgátló anyagokat tartalmaz.
  • Harcolj a káros baktériumok ellen. A kémcsőben végzett vizsgálatok azt sugallják, hogy a szemfényben lévő növényi vegyületek gátolhatják bizonyos baktériumok, köztük aszaporodását Staphylococcus aureus és a Klebsiella pneumoniae, amelyek a szem fertőzésében vesznek részt.
  • Óvja a májat. Állati és kémcsőben végzett vizsgálatok arra utalnak, hogy az aucubin, a szemfényben található növényi vegyület megvédheti a májat a szabad gyökök, bizonyos méreganyagok és vírusok káros hatásaitól.

Ezen ígéretes eredmények ellenére az emberi vizsgálatok hiánya bizonytalanná teszi, hogy a szemfénynek lenne-e ilyen előnye az emberekben.

ÖSSZEFOGLALÓ

Az előzetes kémcsőben és állatkísérletekben arra lehet következtetni, hogy a szemfény megakadályozhatja a bőr károsodását, gátolhatja a káros baktériumok szaporodását, megvédheti a májat és csökkentheti a cukorbetegségben és gyulladásban szenvedő betegeknél a megfázás és köhögés okozta vércukorszintet.

Formák és adagok.

Megvásárolhatja a szemfényt az üzletekben és az interneten gyógyteának, folyékony kivonatoknak, kapszuláknak, homeopátiás pelleteknek és szemcseppeknek.

Az adagokat humán vizsgálatokban nem tesztelték, de a termékcsomagolásokon és a hagyományos orvoslásban javasolt tipikus adagok a következők:

  • Tea: 1-2 teáskanál (2-3 gramm) szárított szemöldök vagy 1 teáskanna 1 csészében (237 ml) forralt víz. Letakarva 5–10 percig meredek, majd szűrje le. Lehet, hogy a tea kissé keserű, de édesítheti, ha úgy tetszik.
  • Folyékony kivonat: 1-2 ml, naponta legfeljebb háromszor bevéve.
  • Kapszulák: kapszulánként 400–470 mg, naponta 2-3 alkalommal.
  • Homeopátiás pelletek: A gyógymód erőssége általában 30c, ami a hígítást jelzi. A tipikus napi adag 3-5 pellet feloldva a nyelv alatt.
  • Szemcseppek: 1 vagy több csepp szemenként, szükség szerint, naponta 3-5 alkalommal.

A leghatékonyabb adagok az egyéntől, az alkalmazott terméktől és a kezelendő állapottól függően változhatnak.

ÖSSZEFOGLALÁS.

A Eyebright gyógytea, folyékony kivonatok, kapszulák, homeopátiás gyógyszerek és szemcseppek formájában kapható. A termékcsomagok adagjai általános útmutatást nyújtanak, de egyetlen tanulmány sem határozta meg a leghatékonyabb adagokat.

Összegzés.

Az Eyebright egy gyógynövény, amelynek gyógyászati ​​múltja hosszú, különösen a szem betegségei ellen. Tea, étrend-kiegészítő és szemcsepp formájában kapható.

Bár az előzetes bizonyítékok azt sugallják, hogy a szemfény a gyulladt, irritált szemek számára előnyös lehet, több jó minőségű emberi tanulmányra van szükség.

A szemfény korlátozott kutatása miatt ne használja az előírt gyógyszer helyett, és mielőtt a hagyományos kezelésekkel kombinálná, beszéljen orvosával.

 

Related Articles

Back to top button