Egészség

Almasav: A simább, fiatalabb bőr kulcsa

Baljós hangú neve ellenére az almasav szó a latinszóból származik malum, ami almát jelent. Az almasavat először 1785-ben izolálták az almaléből, és ez ad egyes ételeknek és italoknak fanyar ízt. Ha rajongsz az enyhén savas borokért, akkor valószínűleg az almasav hatalmas szerepet játszott. Számos haj- és bőrápolási termékben is gyakori összetevő.

Az almasav a gyümölcssavak családjának része, az úgynevezett alfa-hidroxisavaknak (AHA). Az alfa-hidroxisavak serkentik a hámlást azáltal, hogy befolyásolják a bőrsejtjeinek kötődését. Ennek eredményeként a fénytelen bőrt eltávolítják, hogy utat engedjenek az újabb bőrnek. Az almasavat tartalmazó bőrápolási termékek olyan előnyöket nyújthatnak, mint: a

  • bőr hidratáló
  • hámlása vagy az elhalt hámsejtek eltávolítása
  • javította a bőr simaságát éstónusának
  • a ráncokcsökkenését.

A szénhidrátok energiává történő átalakításakor a test természetesen almasavat is termel. Almasav nélkül nagyon nehéz lenne a mozgás. Valószínűleg nem lesz meglepő, hogy az almasavnak más egészségügyi előnyei is vannak.

Olvassa tovább, és fedezze fel, miért az almasav az egyik olyan összetevő, amelyet érdemes figyelnie a bőrápolási termékek vásárlásakor.

Tisztítja és fiatalítja a bőrt.

Az almasavat a bőrápolási termékekben azért ünneplik, hogy képes fényesebbé és finomabbá tenni a bőrt. Ezért gyakori összetevője az öregedésgátló krémeknek.

Egy agy-bőr kapcsolat vizsgálatszerint a nagyobb stressz ronthatja a bőrbetegségeket, mint például az ekcéma, a pattanások és a korai öregedés. És bár a bor segíthet csökkenteni a stresszt, az almasav külső használata egészségesebb alkalmazás lehet.

A bőr pH-egyensúlya és hidratációja.

Az almasav nedvesítőszer is. Segít a nedvességvisszatartásban, hogy a bőr hidratált maradjon.

Egy 2014-es tanulmány azhidratációs hatásairól aloe vera almasavat, glükózt és kémiai vegyületet használt aloe verában (acemannan), mint markerek a friss gélhez. Egy másik kis tanulmány szintén javulást mutatott a régi sebek mérlegében, miután almasavból és vazelinből készült kenőcsöt használtak fel – írja az Országos Egészségügyi Intézet (NIH).

Az almasavat gyakran használják a kozmetikumok összetevőjeként a pH-szint kiegyensúlyozására. Aszerint az Bartekkozmetikai és élelmiszeripari vegyszereket gyártóalmasav kiegyensúlyozottabb, mint a többi gyümölcssav. Jobb pufferkapacitással rendelkezik, mint más AHA-k, mint a citrom- és tejsav.

A jobb pufferkapacitás azt jelenti, hogy több almasavat használhat anélkül, hogy felborítaná a bőr sav-bázis egyensúlyát vagy pH-értékét. Ha a bőr pH-szintje kiegyensúlyozatlan, akkor a bőr védőgátja destabilizálódhat, hajlamosabb lehet kiszáradásra vagy pattanásokra.

Öregedésgátló és hegvilágosító.

Az AHA-k elősegítik a bőrsejtek magas áramlási sebességét. Ez azt jelenti, hogy a bőrsejtjei gyorsabban megújulnak, ami azt eredményezi:

  • kevesebb finom vonal és ránc
  • egyenletesebb a bőr tónusa
  • simább bőr textúra
  • csökkent foltok

“Az almasav nagyobb koncentrációban a bőr alacsonyabb szintjeire is behatolhat, hogy új kollagénképződést eredményezzen.” mondjabőrgyógyász Dr. Annie Chiu, a kaliforniai Derm Intézet igazgatója. A kollagén egy fehérje, amely segíti a sejtek felépítését és helyreállítását. Támogatja a bőr és más testszövetek erejét és rugalmasságát, és megakadályozza a megereszkedést. A kollagén termelés lelassul az életkor előrehaladtával, ezért a bőr annál idősebb korában elveszíti rugalmasságát és feszességét.

Pattanások megelőzése.

Akár testápolóban, tisztítószerben vagy könnyű hámlasztó szerben van, az almasav segíthet eltávolítani az elhalt sejtek felhalmozódását. Ez nagyszerű a pattanásos bőrre. Ha a bőr pórusai eltömődnek túl sok elhalt bőrsejttől és a bőr természetes zsírjától (faggyújától), mitesszerek keletkezhetnek. Bakteriális fertőzések is kialakulhatnak és kitöréseket okozhatnak.

“Az almasav lebontja azt a” ragasztót “, amely az elhalt hámsejteket összetartja a bőr külső rétegén” – mondja Dr. Chiu. Amikor ezeket az elhalt hámsejteket lesöpri: “A bőre kevésbé unalmasnak tűnik, és ha a pórusai eltömődnek, ez segít csökkenteni a pattanások kialakulását és a pattanásokhoz gyakran társuló elszíneződést”

Bár csodaszernek tűnik, Dr. Chiu azt javasolja, hogy ragaszkodjon az alacsony almasav adagokhoz. Hacsak orvosa nem javasolja, a nem vényköteles bőrápolási termékek tartalmazzák az összes almasavat, amelyre szükség van a kitörések vagy a megereszkedett bőr elleni küzdelemhez. Nagyobb adagokat, például étrend-kiegészítőket, csak akkor szabad bevenni, ha orvosa javasolja.

Segítsen a fibromyalgiában.

A fibromyalgia összetett rendellenesség, amely fájdalmat és fáradtságot okoz az izmokban. Egyes kutatások azt sugallják, hogy a fibromyalgiában szenvedőknek is nehezen termelődnek az almasavak. Noha kevés az alátámasztó bizonyíték, két tanulmány azt értékelte, hogy az almasav és a magnézium nagy dózisának kombinációja csökkentette-e az izomfájdalmat és az érzékenységet. Az egyik tanulmány nem volt meggyőző, de azt sugallta, hogy a kombináció hosszú időn keresztül előnyös lehet nagy dózisokban.

A másik vizsgálatban az almasavat és magnéziumot szedő emberek a kezelés megkezdését követő 48 órán belül jelentős javulásról számoltak be. Ez a vizsgálat teljes nyolc hetében folytatódott. Nyolc hét aktív kezelés után a résztvevők egy része placebót kapott. A placebót szedők 48 órán belül izomfájdalom újbóli megjelenéséről számoltak be.

Hacsak orvosa nem javasol almasav-kiegészítőket, az összes almasavat, amire a testének szüksége van, egy egészséges étrendből kell beszereznie, amely rengeteg gyümölcsöt és zöldséget tartalmaz.

Óvatosan használja.

Bár az almasav kevésbé irritálja a bőrt, mint a többi AHA, mégis óvatosan kell használni. Az almasav miatt a bőre kivörösödhet, viszkethet vagy éghet, különösen a szem körül.

A teljes alkalmazás előtt érdemes javítást tesztelnie egy terméken. A teszt javításához tegyen egy kis mennyiségű terméket a csuklójára vagy a füle mögé. Ezután várjon 24 órát, hogy lássa, hogyan reagál a bőre. Ha a bőre égni kezd, azonnal mossa le a terméket. Forduljon orvoshoz, ha az irritáció nem múlik el mosás után.

Az almasav belélegzése szintén veszélyes.

Összegzés.

Az almasav AHA, amely gyümölcsökben, zöldségekben és borokban fordul elő. Testünk természetes módon is termel almasavat, amikor a szénhidrátokat energiává alakítja. Számos kozmetikai vállalat almasavat használ a bőr pH-értékének kiegyensúlyozására és a nedvességvisszatartás fokozására. Az almasav felvétele a bőrápolási rutinjába segíthet az olyan bőrproblémákban, mint az öregedés, pigmentáció, pattanások vagy szárazság. Ne felejtsen el javítani a tesztet, amikor új termékeket próbál ki, mivel az almasav irritálhatja a bőrt, különösen a szem körül.

Néhány kutatás azt is sugallja, hogy az almasav magnéziummal történő bevétele előnyös az izomfájdalommal és fáradtsággal küzdő emberek számára. De a kiegészítők szedése előtt mindig konzultáljon orvosával.

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button