Egészség

A fekete arábia előnyei

Az észak-amerikai őshonos aronia bogyó széles körű egészségügyi előnyökkel jár. Ezért külön helyet érdemel a konyhában. Tudja meg, miért.

Az észak-amerikai Apache, amely vitathatatlanul az északi területen élő összes csoport közül a legismertebb, első kézből származott fehér Amerika születésének. Látták, hogy a nemzet erőszakos kamaszkora kiszorította az őslakosokat, és figyelték, ahogy az ország hatalomra lép, csúcspontja a globális dominancia megszilárdulása. Ők azonban nem az USA mai ellenzékében meghatározott nép, továbbra is a kulturális hagyományok gazdag, történelmi kárpitjaikban léteznek.

Tizenhárom törzsből áll, és számos módon messzemenő módon különböznek Apache egymástól. Onnan, ahonnan nevük értelmet nyer, ahhoz a földhöz és történelemhez, amelyet sajátjuknak neveznek. Mégis, bizonyos kulturális elemek uralkodnak az összes apacs népnél. Ide tartoznak: Mexikó és az USA nemzetállamai elnyomása, az animistás világkép betartása és ennek következtében bizonyos szertartások gyakorlása. Például egy történelmi jelentőségben és szimbolikus kulturális identitásban gazdag közös ceremónia a rítus, amelyen keresztül a tizenéves lányoknak át kell menniük a nőiség megszerzéséhez. Az apacsok ezt a rítust „napkelte szertartásnak” nevezik.

A Napkelte ceremónia

, amelyet az egyes lányok és egész törzsének megerősítése érdekében hajtanak végre, a Napkelte ceremónia fontos átmenetet jelent a gyermekről a nőiségre. A rítus lebonyolítása a négyes fogalmán alapszik; az élet négy szakasza: csecsemő, gyermek, tinédzser, felnőtt, négy szent hegy, a föld és az ima négy iránya. A napfelkelte szertartáson részt vevő fiatal nőket négy nap alatt vezetik végig, mindegyik különféle lényeges elemeket figyelembe véve. Minden szent hegyet le kell győzniük, és csak a szívósságának megmutatásával tudja a serdülő megmutatni elkötelezettségét a törzs iránt, elnyerve tiszteletüket. Enélkül soha nem fogják úgy tekinteni rá, mint aki teljesen belépett a nőiségbe.

A tizenkettedik és egyben utolsó nap estéjén, miután befejezte az étkezést vele, a gyógyszeres férfi megajándékozza az újonnan titulált fiatal nőt Apache nevével. Élete végéig ragaszkodik ehhez. A szertartás ezzel végződik, de azzal kezdődik, hogy a fiatal nő négy kört fut a tipi és a hagyományos szövött kosár között. Az egyik apache törzs, a Jicarilla, amelynek nevét e kis kosár spanyol szójáról kapta, megkülönbözteti címét. Jicarilla néven váltak ismertté, mivel szívesen fogyasztottak ezekből a kis lezárt kosarakból, egyfajta kancsóként használva őket.

Aronia a Jicarilla étele volt.

Az Aronia bogyók fontos és gyakran használt élelmiszer-alapanyagok voltak az első amerikai nemzetek számára, és magát a bogyót általában nyersen vagy szárítva fogyasztották, és pemmikánnal keverve. A Jicarilla különösen megszárította a gyümölcsöt, és süteményekbe nyomta, amelyeket a téli hónapokra felhalmoztak. A friss bogyós gyümölcsöket pépesíthették és lekvárokká varázsolták, vagy egyszerűen erjedésre hagyták és meggyborként felhasználhatták. A növény minden egyes részének volt felhasználási lehetősége, és még kérgét és gyökereit is fel lehet forralni, hogy egyfajta gyógyteát állítsanak elő.

“Ez a masszív kis bokor, amely képes a legnehezebb körülmények között is növekedni, nagyban szolgálja művelőit.”

Első látásra az élénk arónia bogyó hasonlít egy konkord szőlőhöz, amelyet áfonyával vagy áfonyával kombinálnak. De ez nemcsak a mélylila szín vonzza a figyelmünket manapság. Az aronia egészségi előnyei mind beletölthetők.

Milyen előnyökkel jár az aronia?

Az aronia bogyók lenyűgöző mennyiségű tápanyagot tartalmaznak, beleértve a C-vitamint, a polimer proantocianinokat és az antocianinokat. (1) (3) Például egy 100 g aronia-bogyó adagja a C-vitamin ajánlott napi értékének (DV) több mint egyharmadát adja. (1) A C-vitamin létfontosságú szerepet játszik a szív- és érrendszer egészségében, a szerkezeti fehérje kollagén szintézisében és a vas felszívódásában. Apropó, egy 100 g adag aronia bogyó körülbelül 8% DV vasat tartalmaz.

Továbbá az aronia tele van egészséget elősegítő fenolos vegyületekkel. Valójában ezeknek az anyagoknak az egyik leggazdagabb növényi forrása. Ezek a természetben előforduló növényi metabolitok, többnyire antocianinok, hozzájárulnak az aronia antioxidáns, gyulladáscsökkentő és antimikrobiális előnyeihez. (2) (4) (5)

Végül az egész arónia bogyók kiváló élelmi rostforrások. Valószínűleg már tudja, hogy a rostban gazdag ételek fogyasztása elősegíti az emésztést. De ennél többről van szó. Például a rost segíthet a testének az egészséges testsúly fenntartásában és a cukorbetegség kockázatának csökkentésében.

Összefoglalva, itt van három fő egészségügyi előny, amelyek az aronia bogyókkal lehetnek. 

1. Aronia harcol a szabadgyökök okozta károk ellen.

Először is, az aronia megvédheti Önt az oxidatív stressztől. A reaktív oxigénfajok (ROS) olyan instabil molekulák, amelyek oxigént tartalmaznak, és amelyek könnyen reagálnak a sejt más molekuláival. (6) A ROS túlzott termelése káros lehet, oxidatív stresszhez vezethet, amely károsíthatja sejtstruktúráinkat, kiváltva. a lipidek, a fehérjék és a DNS károsodása. A fenolok antioxidáns tulajdonságait úgy vizsgálták, hogy gátolják az ROS és a közös katalizátorok képződését. (5) (7) (8) (9)

Ha kíváncsi arra, hogy ezek a bogyók milyen erősek, hasonlítsuk össze antioxidáns képességüket azzal áfonya és málna. Legtöbben ismerjük ezeket a bogyókat, sőt antioxidánsok forrásaként is elfogyaszthatjuk őket. Összehasonlításképpen vegyük mindhárom oxigéngyök-abszorpciós képességét (ORAC). Az Aronia bogyók pontszáma 16 062 μ mol TE / 100 g, szemben az áfonyával, 4669 μ mol TE / 100 g-mal és a vörös málnával, amely 5 065 μ mol TE / 100 g-mal rendelkezik. (10) Most megkapja az ötletet.

 

2. Az Aronia gyulladáscsökkentő.

Másodszor, az aronia bogyók gyulladáscsökkentő hatásúak lehetnek. A gyulladás testünk védelme a potenciálisan káros külső tényezők ellen. E folyamat során felesleges szabad gyökök keletkeznek, és bizonyos molekulák kiválthatják a ROS-t. A polifenolok a gyulladáscsökkentő mediátorok inhibitoraként hatnak, amelyek potenciálisan károsak lehetnek testünkre.

3. Az Aronia gombaellenes, vírusellenes és antibakteriális.

Végül az arónia segíthet a testednek a kórokozók elleni küzdelemben. Gyakran antibiotikumokkal kezeljük a fertőzéseket vagy betegségeket. Ennek ellenére, ha helytelenül vagy túlzottan használják, testünk rezisztenssé válhat a különféle mikroorganizmusokkal szemben, és ezáltal a fertőzéseket nehezebb kezelni. Ezenkívül az antibiotikumok néha elpusztítják a jótékony baktériumokat. A polifenolok aktivitása azonban sikeresnek bizonyult az antibiotikumokkal szemben ellenálló betegségek és fertőzések esetében.

Az aronia legfontosabb egészségügyi előnyei

Összegezve: az aronia egészségügyi előnyei meglehetősen lenyűgözőek. Ezek a bogyók kiválóan védik a testsejtjeit az oxidációtól, mivel magas a fenoltartalmuk. Ráadásul az aronia bogyók képesek harcolni a gyulladásokkal, támogathatják a szív- és érrendszer egészségét és elősegíthetik az emésztést. Ja, és nagyszerű munkát végeznek a bőr táplálásában

Milyen ízűek az aronia bogyók?

Az Aronia bogyóknak jellegzetes, enyhén összehúzó és édes íze van. Tehát, ha kedveli a száraz vörösborokat, imádni fogja az aronia bogyók ízét. A szájszárazság érzése a cseranyagok nevű szerves vegyületekből származik, amelyek szintén jelen vannak a fekete teában és a finom száraz borokban, például a bordeaux-i Cabernet Sauvignon-ban. Nem rossz társaság lenni!

Hogyan élvezzük az aróniát?

Természetesen a friss organikus arónia bogyók fogyasztása a legjobb módja annak, hogy élvezhessük egészségügyi előnyeiket. Másrészt a nyers aroniapor, a szárított egész bogyók vagy a gyümölcslé is nagyon tápláló.

Hol lehet arónia növényeket vásárolni?

Arónia (fekete berkenye) növények – csemete vásárolhat az Aroniafarm-tól – Lengyelország egyik legnagyobb aronia-termelőjétől. 

Related Articles

Back to top button