Egészség

Az apigenin előnyei: A szépítő flavonoid.

Az apigenin egy gyógynövény-flavon, amely általában megtalálható a különféle növényi anyagokban és gyógynövényekben, mint a kamilla, a petrezselyem, a zeller és a guava. Számos gyógygombában is gazdag, mint például az agaricus blazei, a shiitake és a maitake. 

Az apigenin egy igazi csodaszer, kiterjedt vizsgálatokkal, amelyek antineoplasztikus, rákellenes, gyulladáscsökkentő, antioxidáns, stresszellenes, mitokondriális, neuroprotektív és általános adaptogén hatásokra összpontosítanak.

Ebben a cikkben szeretnénk megosztani veletek néhányat az apigenin lenyűgöző, tudományos alapú előnyeiről, és arról, hogyan használhatja fel saját egészségére.

Az Apigenin legfontosabb tudományos alapú előnyei.

A bőr egészsége.

Az apigenin számos jótékony hatással van a bőrre. Ez egy daganatellenes anyag, amely különösen hasznos a kóros bőrképződések, köztük a különféle típusú anyajegyek megelőzésében és visszafordításában. Bizonyítottan segít a különféle bőrrákok kezelésében és megelőzésében, és daganatellenes hatású.

Ezenkívül az apigeninnek természetes „napvédő” vagy UV-védő hatása van. A vizsgálatok azt is megállapították, hogy az apigenin enyhíti a bőr bőrgyulladását, így hasznos dermatitisz és más gyulladásos bőrbetegségek esetén.

Végül az apigenin javítja a bőr általános egészségi állapotát és működését. Kifejezetten javítja az epidermális permeabilitást gátló homeosztázist, vagyis javítja a bőr külső immunitását.

1, 2, 3, 4

Gyulladásgátló.

Az apigenin hatásainak egyik fő mechanizmusa a gyulladáscsökkentő képessége. Egy vizsgálatban azoknak a patkányoknak, akiket apigeninnel kezeltek, miközben toxinoknak voltak kitéve, csökkent a gyulladásos válasz. Ezenkívül tanulmányok azt találták, hogy az apigenin gátolhatja a vastagbél gyulladását a gyulladásos jelátviteli utak blokkolásával.

Ezenkívül az apigenin gyulladáscsökkentő és anti-fibrotikus tulajdonságokkal rendelkezik. Ez azt jelenti, hogy segíthet a máj, a fejbőr, a tüdő és a bőr fibrózisában. Más szóval, az apigenin anti-fibrotikus hatásai terápiás anyaggá teszik a kopaszsággal járó hegesedés és a fejbőr fibrózisának megfordítására. 5, 6, 7

Az apigenin gyulladáscsökkentési módjai annak köszönhetők, hogy képes elnyomni a különböző gyulladásos mediátorok felszabadulását, beleértve a nitrogén-monoxidot (NO), a prosztaglandin E2-t (PGE2), a tumor nekrózis-faktor-α-t (TNF-α), indukálható nitrogén-oxid-szintáz (iNOS), ciklooxigenáz-2 (COX-2), Th1 citokinek-gamma-interferon (IFN-y) és interleukin-2 (IL-2).

Rák.

Az Apigenin néhány szempontból segít a rák kezelésében. Először is, az apigenin egy COX-2 inhibitor. A COX-2 gyulladásos mediátor és enzim, amely a tumor kialakulásának tulajdonítható. A vizsgálat során az apigenin képes volt csökkenteni a tumor képződését a COX-2 blokkolásával. Az

apigenin blokkolja a GLUT-1 fehérjét is, amely általában megemelkedett fej- és nyaki rákban. 9 Azt is gátolja a FAK expressziójának és ERK, két másik rákkeltő enzimek. 10 Az

apigeninnek androgén hatása is van, segíti a testet olyan védő androgének előállításában, amelyek kordában tartják az ösztrogént, a kortizolt és más stressz vegyi anyagokat. 11

Ezenkívül különféle tanulmányok arra a következtetésre jutottak, hogy az apigenin képes elnyomni a daganat növekedését az emlő- és májrákos sejtekben. Megakadályozza a vastagbélrák sejtjeinek növekedését, invázióját és migrációját, miközben apoptózisos hatást fejt ki, ráksejt-pusztulást vált ki és megakadályozza a sejtciklus progresszióját. 12, 13, 14

hajnövekedés.

Az Apigenin gyulladáscsökkentő és antioxidáns hatása segíthet a hajhullásban is. Végül a hajhullás (különösen a kopaszság) stresszel és gyulladással kapcsolatos. Mindkettő problémát jelent, hogy az apigenin hatékonyan kezeli. Az oxidatív stressz és a gyulladás a fejbőr fibrózisához vezet, amely a fej fényes megjelenését és sérült hajhagymákat eredményez, amelyek nem képesek normális növekedésre.

Más szavakkal, az oxidatív stressz és a gyulladás jelentősen gátolja a hajhagymák megfelelő működését. Az apigenin gyulladáscsökkentő, antioxidáns hatása azonban segít megvédeni a gyulladás káros hatásaitól, sőt, helyreállíthatja a fejbőr fibrotikus szövetének koherenciáját. 15

A hajhullás egyik tényezője a TFG-béta1 néven ismert gén expressziója. Alapvetően a TFG-béta1 erős szőrtüsző gátló hatású. A tanulmány szerint az apigenin, amelyről ismert, hogy antioxidáns, gyulladáscsökkentő és daganatellenes tulajdonságokkal rendelkezik, a TGF-béta1 gén szabályozásán keresztül serkenti a haj növekedését. 16.

Related Articles

Back to top button