Egészség

Az édeskömény és az édesköménymag 10 tudományos alapú előnye.

A Foeniculum vulgare, közönségesen édeskömény néven ízes kulináris gyógynövény és gyógynövény.

Az édeskömény növények zöldek és fehérek, tollas levelekkel és sárga virágokkal.

Az édeskömény növény ropogós hagymájának és magjainak egyaránt enyhe, édesgyökérszerű íze van. Mégis, a magok íze erőteljesebb illóolajaiknak köszönhetően erősebb.

Az édeskömény és magjai számos kulináris felhasználásán kívül számos egészségügyi előnyöket kínálnak, és antioxidáns, gyulladáscsökkentő és antibakteriális hatást fejthetnek ki.

Itt van az édeskömény és az édesköménymag 10 előnye, amelyek mind a tudományon alapulnak.

 

1. Nagyon tápláló.

Az édeskömény és annak magjai is tele vannak tápanyagokkal. 

A friss édeskömény hagyma jó C-vitamin forrás, vízoldható vitamin, amely kritikus fontosságú az immun egészsége, a szövetek helyreállítása és a kollagén szintézise szempontjából.

A C-vitamin erős antioxidánsként is működik a szervezetben, védve az instabil molekulák által okozott, szabad gyökök által okozott sejtkárosodástól.

A hagyma és a magok tartalmaznak ásványi mangánt, amely fontos az enzimaktiváció, az anyagcsere, a sejtvédelem, a csontfejlődés, a vércukorszint-szabályozás és a sebgyógyulás szempontjából.

A mangánon kívül az édeskömény és magjai a csontok egészsége szempontjából létfontosságú egyéb ásványi anyagokat tartalmaznak, beleértve a káliumot, a magnéziumot és a kalciumot.

ÖSSZEFOGLALÁS.

Az édeskömény és az édeskömény magjai fontos tápanyagokat, például C-vitamint, kalciumot, magnéziumot, káliumot és mangánt tartalmaznak.

2. Erős növényi vegyületeket tartalmaznak.

Az édeskömény és az édeskömény magjának talán legimpozánsabb előnyei a bennük található antioxidánsokból és erős növényi vegyületekből származnak.

A növény illóolaja több mint 87 illékony vegyületet tartalmaz, köztük a rozmarinsav, a klorogénsav, a kvercetin és az apigenin polifenol antioxidánsait.

A polifenol antioxidánsok erős gyulladáscsökkentők, amelyek erőteljesen befolyásolják az egészségét.

A tanulmányok azt sugallják, hogy az ilyengazdag étrendet követõ embereknek antioxidánsokban alacsonyabb a krónikus betegségek, például a szívbetegségek, az elhízás, a rák, a neurológiai betegségek és a 2-es típusú cukorbetegség kockázata.

Mi több, több mint 28 vegyületet azonosítottak az édeskömény magjaiban, köztük az anetolt, a fenchont, a metil-chavicolt és a limonént.

Állat- és kémcsőben végzett vizsgálatok szerint a szerves vegyületetanol rákellenes, antimikrobiális, vírusellenes és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik.

Végül a limonén növényi vegyület segít a szabad gyökök leküzdésében, és bebizonyosodott, hogy megvédi a patkánysejteket bizonyos krónikus betegségek okozta károsodásoktól.

ÖSSZEFOGLALÁS.

Az édeskömény növény minden része gazdag erős antioxidánsokban, például klorogénsavban, limonénben és kvercetinben – amelyek mindegyike jótékony hatással lehet az egészségre.

3. Az édeskömény magjai elnyomhatják az étvágyat.

Az édesköménymag nemcsak mélységet és ízt adhat a receptjeihez, hanem segíthetis az étvágy csökkentésében.

Egy végzett vizsgálat 9 egészséges nővelkimutatta, hogy azok, akik 8,5 uncia (250 ml) teát fogyasztottak 2 gramm édesköménymaggal ebéd elfogyasztása előtt, lényegesen kevésbé éheztek és kevesebb kalóriát fogyasztottak az étkezés során, mint azok, akik egy placebo teát fogyasztottak.

Az anetol, az édeskömény illóolaj egyik fő összetevője állhat a növény étvágycsökkentő tulajdonságai mögött.

Ez azt jelentette, hogy egy másikazt végzett vizsgálat , 47 nőbentalálta, hogy azok, akik 12 héten keresztül napi 300 mg édeskömény kivonattal egészítették ki a testtömegeket, kis mennyiséget híztak, szemben a placebo csoporttal. Nem tapasztaltak csökkent étvágyat sem.

Az ezen a területen folyó kutatások ellentmondásosak, és további vizsgálatokra van szükség az édeskömény potenciális étvágycsökkentő tulajdonságainak teljes megértéséhez.

ÖSSZEFOGLALÁS.

Az édesköménymag csökkentheti az étvágyat, a jelenlegi tanulmányi eredmények azonban ellentmondásosak. Így további kutatásokra van szükség.

4. Előnyös lehet a szív egészsége szempontjából.

Az édeskömény és magjainak fogyasztásaelőnyös lehet a szív egészségének számos szempontbólszempontjából, mivel tele vannak rostokkal – ez a tápanyag bizonyítottan csökkenti bizonyos szívbetegség kockázati tényezőket, például a magas koleszterinszintet.

Egy csésze (87 gramm) nyers édeskömény hagyma 3 gramm rostot tartalmaz – a napi referenciaérték (DRV) 11% -a.

Aétrendeket magas rosttartalmú a szívbetegségek kockázatának csökkentéséhez kötik. 22 tanulmány áttekintése nagyobb élelmi rostbevitelt társított alacsonyabb szívbetegség kockázatával. Minden további 7 gramm naponta elfogyasztott rost esetében a szívbetegségek kockázata 9% -kal csökkent.

Az édeskömény és magjai tápanyagokat, például magnéziumot, káliumot és kalciumot is tartalmaznak, amelyek fontos szerepet játszanak a szív egészségének megőrzésében.

Például a gazdag káliumforrások felvétele az étrendbe segíthet csökkenteni a magas vérnyomást, amely a szívbetegségek kockázati tényezője.

ÖSSZEFOGLALÁS.

Az édeskömény és magjai rostot, káliumot, magnéziumot és kalciumot tartalmaznak – amelyek mind elengedhetetlenek a szív jó egészségéhez.

5. Lehetnek rákellenes tulajdonságai.

Az édesköményben található erős növényi vegyületek széles választéka segíthet megvédeni a krónikus betegségeket, beleértve bizonyos rákokat is.

Például az anetolról – amely az édeskömény magvak egyik fő hatóanyaga – kiderült, hogy rákellenes tulajdonságokkal rendelkezik.

Egy kémcsőben végzett vizsgálat kimutatta, hogy az anetol elnyomta a sejtek növekedését és apoptózist vagy programozott sejthalált indukált az emberi emlőrák sejtjeiben.

Egy másik kémcsőben végzett vizsgálat szerint az édeskömény kivonat megállította az emberi emlőrák sejtjeinek terjedését és rákos sejtek pusztulását váltotta ki.

 Állatkísérletek arra utalnak, hogy kivonat a magok véd az emlő- és a májrák.

Bár ezek az eredmények ígéretesek, humán vizsgálatokra van szükség, mielőtt az édeskömény vagy annak kivonata alternatív rákkezelési módként ajánlható.

ÖSSZEFOGLALÁS.

Kémcsövekkel és állatkísérletekkel kimutatták, hogy az édesköménynek rákellenes tulajdonságai lehetnek. Az azonban bizonytalan, hogy ugyanazok a hatások tapasztalhatók-e az embereknél is.

6.szoptató nők számára Az

Hasznos lehet aédeskömény galaktogén tulajdonságokkal rendelkezik, vagyis hozzájárul a tej szekréciójának fokozásához. A kutatások szerint az anetolban található specifikus anyagok, például a dianetol és a fotoanetol felelősek a növény galaktogén hatásáért.

Az édeskömény növelheti a tej szekrécióját és a prolaktin – a hormon szintjét -, amely a testetjelzi anyatej termelésére.

Másazonban vizsgálatok nem találtak hatást a tej szekréciójára vagy a csecsemő súlygyarapodására. Negatív mellékhatásokat, például rossz súlygyarapodást és nehéz etetést jelentettek azoknál a csecsemőknél is, akiknek édesanyja édesköményt tartalmazó tejet fogyasztott.

Ezen okok miatt a szoptató nőknek konzultálniuk kell egészségügyi szolgáltatójukkal, mielőtt az édesköményt a tejtermelés serkentése érdekében alkalmaznák.

ÖSSZEFOGLALÁS.

Egyes tanulmányok azt sugallják, hogy az édeskömény növelheti a tej szekrécióját és a súlygyarapodást a szoptató csecsemőknél, más tanulmányok azonban nem mutattak hasznot.

7–10. Egyéb lehetséges előnyök.

A fent említett előnyökön kívül az édeskömény és magva a következő módon javíthatja egészségét:bír

  1. Antibakteriális tulajdonságokkal. A vizsgálatok azt mutatják, hogy az édeskömény kivonat gátolja a potenciálisan káros baktériumok és élesztők, például aznövekedését Escherichia coli, a Staphylococcus aureus és a Candida albicans.
  2. Csökkentheti a gyulladást. Az édesköményben található erős antioxidánsok, például a C-vitamin és a kvercetin segíthetnek csökkenteni a gyulladást és a gyulladásos markerek szintjét.
  3. Előnyös lehet a mentális egészség számára. Állatkísérletek szerint az édeskömény kivonat csökkentheti az öregedéssel kapcsolatos memóriahiányokat.
  4. Enyhítheti a menopauza tüneteit. Tíz tanulmány áttekintése szerint az édeskömény javíthatja a menopauzás nők szexuális működését és elégedettségét, valamint enyhítheti a hőhullámokat, a hüvelyi viszketést, a szárazságot, a szex közbeni fájdalmat és az alvászavarokat.

Fontos megjegyezni, hogy sok ilyen tanulmány a növény koncentrált dózisait használta, és nem valószínű, hogy kis mennyiségű édeskömény vagy magjának elfogyasztása ugyanazokat az előnyöket kínálná.

ÖSSZEFOGLALÁS.

Az édeskömény antibakteriális tulajdonságokkal rendelkezik, és javíthatja a mentális egészséget, enyhítheti a menopauza tüneteit és csökkentheti a gyulladást. Ennek ellenére nem valószínű, hogy az édeskömény vagy annak magjai ugyanolyan hatásokat kínálnának, ha kis mennyiségben fogyasztják őket.

Összegzés.

Az édeskömény növény zamatos, ropogós hagymája és aromás magjai egyaránt rendkívül táplálóak, és rengeteg lenyűgöző egészségügyi előnnyel járhatnak.

Az étrendbe való felvétel javíthatja a szív egészségét, csökkentheti a gyulladást, elnyomhatja az étvágyat, sőt rákellenes hatásokat is kiválthat.

Az édeskömény és magjai előnyeinek kiaknázása érdekében próbálja meg beépíteni a nyers édeskömény hagymát a salátáiba, vagy a magokat felhasználni levesek, húslevesek, pékáruk és halételek ízesítésére.

 

Related Articles

Back to top button