Egészség

Catuaba egészségügyi előnyei 

A catuba egy természetes gyógymód, amelyet a brazil esőerdő fák kérgéből nyernek. A készítmények a kiválasztott fa típusától függően változnak, de ezekről azt mondják, hogy stimulálják az idegrendszert és afrodiziákum tulajdonságokkal rendelkeznek. A catuaba számára használt fák között megtalálható az Erythroxylum caatingae, a Trichilia catigua, az Anemopaegma arvense és a Micropholis caudata.

A catuaba hatóanyaga vélhetően catuabinek névre keresztelt alkaloidok. Az alkaloidok a növények szerves vegyületei, amelyek némelyikének pszichoaktív hatása van. Ilyen például a koffein, morfin, sztrichnin és nikotin.

Dél-Amerikában a catuabát különféle regionális becenevek ismerik. Az Egyesült Államokban elsősorban étrend-kiegészítőként kapszula, kivonat és por formájában értékesítik.

Egészségügyi előnyök

Catuaba elsősorban afrodiziákum tulajdonságairól ismert, de egyesek úgy gondolják, hogy a nem kapcsolódó egészségi állapotok széles skáláját kezelik vagy megelőzik, többek között:

 • Szorongás 
 • Asztma
 • Bakteriális fertőzések
 • Bronchitis
 • Depresszió
 • diszfunkció
 • Fáradtság
 • ErectilisÁlmatlanság
 • Alacsony libidó
 • Elhízás
 • Memóriaproblémák
 • Bőrrák

A mai napig, csak korlátozott kutatások folytak a catuaba hatékonyságának vizsgálatára ezen állapotok bármelyikének kezelésében. Bár úgy tűnik, hogy a catuaba egyes formái pszichoaktív tulajdonságokkal bírnak, mások (például a kéreg daganatellenes vagy afrodiziákum hatásai) nagyrészt túlzottak.

A jelenlegi kutatások egy része ezt mondja:

Szorongás és depresszió.

A Catuaba segíthet a szorongás és a depresszió kezelésében, javasolja amegjelent 2011-es tanulmány Journal of Ethnopharmacology folyóiratban.

A kutatás szerint anyers vagy finomított kivonatának változó adagjaival etetett laboratóriumi egerek Trinchilia catigua megváltoztatták a hangulatváltozásnak megfelelő viselkedést, valamint javították a memóriát. Ennek a hatásnak az eléréséhez nagyobb dózisú nyers extraktumra volt szükség, de mindkét készítmény biztonságosnak és jól tolerálhatónak tűnt.

Az ígéretes eredmények ellenére a tanulmány megadja, hogy mi tekinthető a legjobban a jövőbeli vázlatnak. Az eredmények alapján nehéz meghatározni, hogy a gyógyszer hatása stimuláló volt-e (például koffein), vagy valahogy megváltoztatta-e a dopamin és a szerotonin szintjét (például az antidepresszánsok).

Brain Health.

Amegjelent állatalapú tanulmányban a Neurochemical Research- ben 2012-benkutatók arról számoltak be, hogy a catuaba segíthet az agyi ischaemia néven ismert állapot megelőzésében. Az iszkémia egy olyan kifejezés, amelyet az elégtelen véráramlás leírására használnak, ami az agyban agyi oxigénhiányhoz (oxigénhiány) és strokéhoz vezethet.

A kutatók szerint a laboratóriumi patkányokból nyert agyszövetetkivonatának tették ki, Trinchilia catigua majd oxigénhiánynak vetették alá. Összehasonlítva a kezeletlen szövet, a kezelt mintákat védve a káros hatásait az oxigénhiány, a védő melynek javára tulajdonították, hogy T. catigua„s antioxidánstulajdonságait.

Jelenleg túl korai azt sugallni, hogy a catuaga megvédhet a szélütéstől, mivel az orális dózis valószínűleg nem éri el az agy azonos koncentrációját. További kutatásokra van szükség aspecifikus hatásmechanizmusának meghatározásához T. catigua, amelynek megállapításai megnyithatják az ajtót az új gyógyszerfejlesztés előtt.

Bakteriális és gombás fertőzések.

Számos tanulmány szerint a catuaba kivonat erős antimikrobiális tulajdonságokkal rendelkezik. Azegyik publikált laboratóriumi tanulmánya International Journal of Molecular Sciences arról számolt be, hogy azből izolált catuabinok Erythroxylum caatingae- képesek voltak semlegesíteni minden vizsgált gram-pozitív baktériumot és gombát.

Ezenkívül a kivonat bizonyosképes volt apoptózist (programozott sejthalál) kiváltani leukémia sejtekben. (A rákos sejtek gyakorlatilag “halhatatlanok”, és nem mennek keresztül apoptózison, mint a normál sejtek.) Bár ez a cselekvés nem teljesen egyedi – sok szer képes kiváltani az apoptózist rosszindulatú sejtekben -, az E. caatingae izolátumok a normális szintre nézve nem toxikusak voltak. sejtek.

Bármennyire is ígéretesek a megállapítások, még nem sikerült megállapítani, hogy a catuaga mennyire hatékony vagy biztonságos lehet az aktív fertőzések kezelésében. Jelenleg nem szabad életképes jelöltnek tekinteni egyetlen rák kezelésében sem. További kutatásokra van szükség.

Lehetséges mellékhatások

A minőségi kutatások hiánya miatt keveset tudunk a catuaba bármilyen formájú biztonságáról. A catuaba azonban ismert, hogy egyeseknél mellékhatásokat vált ki, beleértve a fejfájást, a szédülést és a túlzott izzadást.

Bizonyos catuaba készítményekről ismert,fűszerezik yohimbinnelhogy akezelésére használt merevedési zavarok. A yohimbine mellékhatásai közé tartozik a szorongás, ingerlékenység, émelygés, gyors pulzus és priapizmus (elhúzódó vagy fájdalmas erekció).

Annak ellenére, hogy a catuabát szexuális kiegészítőként forgalmazzák, a2015-ös tanulmánya Journal of szerint egy EthnopharmacologyTrinchilia catigua kivonat károsodott termékenységet okozott nőstény patkányokban.

A termékenység károsodásának kockázata miatt a catuaba nem alkalmazható terhes vagy teherbe esni szándékozó nőknél. Ezenkívül a catuaba biztonságosságát gyermekek és szoptató anyák esetében nem igazolták.

Az sem ismert, hogy a catuaba kölcsönhatásba léphet-e más drogokkal, beleértve az alkoholt is.

Adagolás és előkészítés

Az interneten megvásárolható catuaba megtalálható néhány természetes élelmiszerboltban és étrend-kiegészítőkre szakosodott üzletben is. A fent említett kapszulákon, kivonatokon és porokon kívül a catuabát néha vadon termesztett kéregforgácsban és -darabokban értékesítik (teák és főzetek készítéséhez).

Nincsenek útmutatások a catuaba megfelelő használatához. A legtöbb kapszula-kiegészítést 375 mg (mg) és 475 mg közötti dózisokban formulázzák, de ez nem utalhat arra, hogy az ebben a tartományban lévő dózisok biztonságosak vagy hatékonyak. Végül a termék címkéjén felsorolt ​​összes dózis csak a gyógyszer gyártója szerint áll rendelkezésre.

A Catuaba kapszulák messze a legkönnyebben használhatók, mivel az adag viszonylag állandó. Más formák, például porok és kivonatok, pontos mérést igényelnek. Alapszabályként soha ne lépje túl a termék címkéjén feltüntetett adagot. Sokkal jobb, ha alacsonyabb dózissal kezdjük, és fokozatosan növeljük, amíg el nem érjük a kívánt hatást, ha van ilyen.

Nem tanácsos egyre nagyobb adagokat bevenni a catuaba hatásainak “érzésére”. Végül előfordulhat, hogy a catuaba nem működik, és végül több kárt okoz, mint hasznot.

Tekintettel arra, hogy keveset tudunk a catuaba biztonságáról, minél kevesebbet szed, annál jobb.

Mit kell keresni

A catuaba vásárlásakor a legnagyobb kihívás az, hogy a catuaba nem egy dolog. A Catuaba tetszőleges számú fakéregből készíthető, ésszerűtlen lenne azt feltételezni, hogy mind ugyanúgy járnak el.

Ennek érdekében meg kell tennie a házi feladatait, hogy teljes körűen megalapozott döntést tudjon hozni. Ez kihívást jelenthet, mivel az Egyesült Államokban az étrend-kiegészítők nincsenek szigorúan szabályozva. Íme néhány tipp, amely segíthet:

 • Olvassa el a termék címkéjét. A címkének mindig tartalmaznia kell a fa(például fajnevétTrinchilia catigua), valamint az egyéb aktív vagy inaktív összetevők lebontását. Ha nem ismer fel egy összetevőt, kérdezze meg gyógyszerészét.
 • Vásárolj organikusat. Válasszon olyan márkákat, amelyek az USA Mezőgazdasági Minisztériuma (USDA) által tanúsítottak. Ily módon kevésbé valószínű, hogy ki van téve nem kívánt vegyi anyagoknak, beleértve a növényvédő szereket is.
 • Vigyázzon az importált vadkéregre. Ide tartoznak a feldolgozatlan kéregforgácsok, forgácsok vagy porok. Mivel ezeknek a termékeknek a gyártói szinte soha nem nyújtják be termékeiket minőségi tesztelésre, fogalmad sincs, hogy egy termék elrontódott-e, vagy az, aminek mondja. Még az importált kiegészítőket és kivonatokat is gyanúsan kell értékelni.
 • Kerülje az orvosi igényt támasztó termékeket. Általános szabály, hogy minden olyan termék gyanús, amely azt állítja, hogy több egymással nem összefüggő egészségügyi állapotot képes kezelni. Az ilyen állítások nemcsak jogellenesek, hanem kétségessé teszik a termék hitelességét is. Végül, ha nem tud megbízni a gyártóban, akkor valóban megbízhat-e a gyártó termékében?

 

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button