Egészség

Goldenseal: előnyök, adagolás, mellékhatások és még sok más.

Mi az a goldenseal?

A Goldenseal (Hydrastis canadensis) Észak-Amerika keleti részén őshonos évelő növény.

Gyökereit és leveleit a hagyományos orvoslásban különféle betegségek kezelésére alkalmazták, különösen a fertőzéssel vagy gyulladással járó betegségeket.

Ma a goldenseal az egyik legnépszerűbb gyógynövényes gyógyszer világszerte. Az ebből a növényből származó teákat, gyógynövénykivonatokat vagy kapszulákat megfázás, szénanátha, emésztési problémák, ínyfájdalmak és bőrproblémák kezelésére használják.

A Goldensealt különféle vény nélkül kapható gyógyszerekhez is hozzáadják, például fülcseppekhez, női higiéniai termékekhez, szemöblítő készítményekhez, megfázás és influenza elleni szerekhez, allergiaoldó szerekhez, hashajtókhoz és emésztést elősegítő szerekhez.

A gyógynövény természetesen gazdag alkaloid vegyületek egy csoportjában, a legmagasabb koncentrációban berberin, hidrastin és kanadin található.

Ezek az alkaloidok antibakteriális és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal vannak összekapcsolva, és úgy gondolják, hogy ezek a legfőbb okok a goldenseal állítólagos egészségügyi előnyei mögött.

Előnyök.

A Goldenseal-t antibakteriális ésmiatt dicsérik gyulladáscsökkentő tulajdonságai. Gyakran a felső légúti fertőzések és a megfázás megelőzésére vagy kezelésére szolgál.

Bőrbetegségek, étvágytalanság, nehéz vagy fájdalmas időszakok, sinusfertőzések, emésztési zavarok és egyéb gyulladásos vagy emésztési rendellenességek kezelésére is alkalmazzák.

Az előnyöket alátámasztó kutatások azonban korlátozottak és általában gyengék. Az alábbiakban felvázoljuk a legtudományosabb háttérrel rendelkező előnyöket.

Megfázás és egyéb felső légúti fertőzések.

A Goldenseal egy népszerű természetes kezelés a felső légúti fertőzések, köztük a közönséges megfázás ellen.

Cell és állatkísérletek arra utalnak, hogy a berberin,az egyik a fő aktív vegyületek goldenseal, segíthet küzdelmet baktériumok által okozott fertőzések és vírusok. Ide tartozik a közönséges megfázásért felelős vírus is.

Annak ellenére, hogy a goldenseal számos megfázás elleni szerben szerepel, nem világos, hogy az állatokon megfigyelt hatások vonatkoznak-e az emberekre.

Az ezekben az állatkísérletekben felhasznált berberin mennyisége általában nagyobb, mint az goldenseal-kiegészítőkben található mennyiség. Ezenkívül a berberin abszorpciója az aranyrétegből alacsonyabb lehet, mint a koncentrált berberin-kiegészítőké.

Ezért további kutatásokra van szükség annak meghatározásához, hogy az aranylánc milyen hatással van az emberek felső légúti fertőzésére, ha van ilyen.

Echinacea-val kombinálva.

A Goldenseal-t gyakran kombinálják az echinacea -val a vény nélküli gyógynövényes megfázás és influenza elleni gyógyszerek.

Az Echinacea Észak-Amerikában is őshonos növény, amelyet hagyományosan fertőzések, köztük a nátha kezelésére használnak.

Bár egyes tanulmányok szerint az echinacea csökkentheti a légúti fertőzések kockázatát, nem mind értenek egyet.

Jelenleg nincs olyan bizonyíték, amely azt sugallná, hogy az goldenseal és az echinacea kombinálása bármilyen előnnyel járna, azon túl, amely mindegyik önmagában történő felhasználásával jár.

Méregtelenítés vagy kábítószer-teszt teljesítése.

Egyesek úgy vélik, hogy a goldenseal segíthet a szervezetben méregteleníteni a méreganyagokat és a káros anyagokat. Ennek ellenére nagyon kevés bizonyíték áll rendelkezésre ezen állítás alátámasztására.

Testét természetesen úgy tervezték meg, hogy méregtelenítse önmagát. Ezt úgy teszi, hogy a mérgező vegyületeket ártalmatlan anyagokká alakítja a májban, vagy gondoskodik arról, hogy vizelettel és izzadsággal távozzanak a szervezetből.

A kutatások arra utalnak, hogy az aranygyökér csökkentheti a gyógyszerek lebontásáért felelős egyes májenzimek aktivitását. Mint ilyen, ez a növényi kiegészítés lassíthatja a méregtelenítési folyamatot, nem pedig elősegíti azt.

Van azonban bizonyíték arra is, hogy a goldenseal segíthet a szervezetnek bizonyos gyógyszerek gyorsabb megszabadulásában a vizelettel. Emiatt egyesek úgy gondolják, hogy a goldenseal segíthet elrejteni az illegális drogok használatát a kábítószer-teszt sikeres teljesítése érdekében.

Ne feledje, hogy az újabb kábítószer-vizsgálati módszerek képesek kimutatni a goldenseal alkalmazását a vizeletmintákban, csökkentve annak valószínűségét, hogy egy kábítószer-teszt hamis negatív eredményt kap.

Míg a goldenseal méregtelenítő képessége a méreganyag vagy a káros anyag típusától függhet, ennek megerősítésére további vizsgálatokra van szükség.

Húgyúti és élesztő fertőzések.

A Goldenseal agyakori növényi gyógymódja húgyúti fertőzések (UTI) és az élesztőgomba fertőzések.

Cell vizsgálatok arra utalnak, hogy a berberin, az egyik a fő aktív vegyületek goldenseal, védelmet nyújthat a szervezet ellen, különböző baktériumok és gombák.

Például a berberin megakadályozhatja a baktériumok tapadását a hólyag falán, ami megakadályozhatja vagy elősegítheti az UTI kezelését.

A berberinről úgy gondolják, hogy amegakadályozza Candida albicansnevű gomba, amely természetes módon jelen van az emberi testben,a felesleges szaporodást.

Normál számban a Candida nem jelent egészségügyi problémát. Ha azonban túlzott mennyiségben van jelen, ez a gomba hüvelyi élesztőfertőzéseket, szájpenészt, bőrkiütéseket és húgyúti fertőzéseket okozhat.

Egy tanulmánybanaben szenvedő emberek, akiknek visszatérő UTI- berberint tartalmazó gyógynövénykivonatok keverékét adták, kisebb eséllyel tapasztaltak újabb UTI-t, mint azok, akik nem kaptak berberint.

Bár ennek a tanulmánynak az eredményei ígéretesnek tűnnek, egyetlen humán tanulmány sem vizsgálta közvetlenül a goldenseal hatását a húgyúti fertőzésekre vagy az élesztő fertőzésekre. Ezért további vizsgálatokra van szükség, mielőtt határozott következtetéseket lehetne levonni.

Chlamydia vagy herpesz.

A chlamydia és a herpesz a leggyakoribb nemi úton terjedő betegségek a világon.

Kezelés nélkül a chlamydia különféle szövődményeket okozhat, beleértve a meddőséget is. Ezenkívül a chlamydiában szenvedő anyák hüvelyében született csecsemőknél nagyobb a tüdőgyulladás és a látási problémák kockázata.

A herpesz egy vírusfertőzés, amely vizes hólyagokat okoz az ajkak, a száj vagy a nemi szervek bőrén vagy nyálkahártyáján. Orális vagy szexuális érintkezés útján továbbítható.

Néhány régebbi tanulmány azt sugallja, hogy a berberin, az goldenseal egyik fő hatóanyaga, segíthet a herpesz és a chlamydia fertőzések kezelésében.

Például ezeknek aegy része tanulmányoknak azt sugallja, hogy a hüvelyi chlamydia fertőzések kezelhetők berberint tartalmazó douches-okkal, hüvelyi kúpokkal vagy különféle orális goldenseal-kiegészítőkkel.

Azt is javasolják, hogy a berberintartalmú növények segíthetnek megakadályozni a herpeszvírus szaporodását. Egy konkrét tanulmány szerint a mirhával és kakukkfűvel kevert goldenseal segített a herpesz kezelésében.

Ez azt jelenti, hogy ezek közül a tanulmányok közül kevesen vizsgálták a goldenseal emberre gyakorolt ​​közvetlen hatásait, és nem találhatók újabb kutatások, amelyek alátámasztanák ezeket a régebbi eredményeket. Ezért további kutatásokra van szükség.

Pattanások és pikkelysömör.

A berberintartalmú növények, például az goldenseal, előnyösek lehetnek a bőröd számára.

Régebbi kémcsőben végzett vizsgálatok azt sugallják, hogy a berberin, az goldenseal egyik fő hatóanyaga, segíthetelleni küzdelemben P. acnesafelelős baktérium, a pattanásokért.

Ezen túlmenően, az állati kutatás azt sugallja, hogy a berberin gyulladáscsökkentő hatások segíthet kezelni gyulladásos bőrbetegségek, például apszoriázis.

A témával kapcsolatos kutatások azonban korlátozottak, és nem kifejezetten a goldensealre vonatkoznak. Ezért további kutatásokra van szükség.

Szájhigiénia.

A Goldenseal segíthet megvédeni a fogfertőzésektől.

Egy tanulmány azt sugallja, hogy a különféle gyógynövényeket és aranyérmet tartalmazó gyógynövényes szájöblítés csökkentette a fog lepedékéért és az ínygyulladásért felelős ínygyulladásért felelős baktériumok szaporodását.

Egy másik tanulmány szerint az goldenseal fogkrémként vagy szájvízként történő használata segíthet a gyulladt íny megnyugtatásában.

Ennek ellenére a kutatások korlátozottak, és további vizsgálatokra van szükség a goldenseal ezen javasolt szájegészségügyi előnyeinek megerősítéséhez.

Emésztés.

Néhány kémcsőben végzett tanulmány azt sugallja, hogy az aranyliszt kivonatok képesek harcolni a H. pyloribaktérium ellen, amely megfertőzheti a gyomor nyálkahártyáját, és összefüggésben áll amegjelenésével gyomorfekély.

A Goldenseal kivonatok hatásosnak tűnnek a C. jejuni baktériummal szemben is, amely a gasztroenteritis fő oka.

A gasztroenteritis a gyomor és a belek gyulladása, amely hasmenést és hányást okoz. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint afertőzések C. jejuni a gasztroenteritis leggyakoribb okai.

Úgy gondolják, hogy a berberin, az goldenseal egyik fő hatóanyaga, nagyban felelős ennek a növénynek aelleni védekezésért H. pylori és a C. jejuni.

Mégis, egyetlen tanulmány sem figyelték meg ezeket a hatásokat közvetlenül embereken. Ezért további kutatásokra van szükség, mielőtt határozott következtetéseket lehetne levonni.

Munkaerő.

Az állatkísérletek arra utalnak, hogy a berberin a goldenseal indukálhatjákmunkaerő serkenti a méhösszehúzódásokat.

A goldenseal és más berberintartalmú növények azonban több okból is nem biztonságosak a terhesség alatt.

Először is, a berberin patkányokban történő beadása alacsonyabb súlyt okozott mind az anyáknál, mind a csecsemőknél. Ezenkívül a berberin vélhetően az újszülöttek sárgaságát okozza vagy súlyosbítja, amely – kevés esetben – agykárosodást okozhat.

Mint ilyen, a nőknek javasoljuk, hogy a terhesség alatt kerüljék az aranyérmet.

Koleszterin és triglicerid szint.

vizsgálatok Egereken és hörcsögökön végzettazt sugallják, hogy a goldensealban található berberin segíthet csökkenteni az LDL (rossz) koleszterin és triglicerid szintet.

Afriss áttekintése 12 vizsgálathasonló eredményeket talált embereknél. A szerzők arra a következtetésre jutottak, hogy a berberin hozzájárulhat az LDL (rossz) koleszterin és triglicerid szint 20–55 mg / dl-rel történő csökkentéséhez.

Bár ezek az eredmények ígéretesnek tűnnek, jelenleg nincs tudományos bizonyíték arra, hogy a goldenseal azonos hatásokat produkálna.

Ezért további kutatásokra van szükség annak megállapításához, hogy az aranyérvonásnak van-e koleszterin- és trigliceridszint-csökkentő hatása az emberekben.

Cukorbetegség.

A Goldenseal előnyös lehet a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedők számára.

Tanulmányok szerint a berberin, az goldenseal egyik fő vegyülete, csökkentheti a cukor felszívódását a bélből, csökkentheti az inzulinrezisztenciát és elősegítheti az inzulin szekrécióját – ezek mind olyan tényezők, amelyek hozzájárulhatnak a vércukorszint csökkentéséhez.

A kutatások azt is sugallják, hogy a berberin vércukorszint-csökkentő hatása ugyanolyan hatékony lehet, mint a metformin, egy általános antidiabetikus gyógyszer.

Ezenkívül a berberin és a vércukorszint-csökkentő gyógyszerek kombinációja hatékonyabbnak tűnik, mint önmagában a vércukorszint-csökkentő gyógyszerek szedése.

Bár a berberin előnyei ígéretesnek tűnnek, nem világos, hogy a goldensealban lévő berberin mennyisége elegendő-e ugyanazon hatások kiváltásához. Ezért további goldenseal-specifikus vizsgálatokra van szükség.

Mellékhatások és óvintézkedések.

A Goldenseal biztonságosnak tekinthető, ha rövid ideig fogyasztják az általában ajánlott adagokban.

A mellékhatások ritkák, de lehetnek émelygés, hányás és csökkent májműködés.

Ez azt jelenti, kutatások hogy a növényi kiegészítők biztonságosságára vonatkozónagyon korlátozottak. Ezen túlmenően a rövid távú felhasználás nincs pontosan meghatározva, és kevéssé ismert a hosszú távú alkalmazás vagy a nagy dózisok biztonságossága.

Sőt, magas ára miatt egyes termékek, amelyek állítólag aranyréteget tartalmaznak, nem tartalmazhatnak semmilyen mennyiségű növényt vagy csak nagyon keveset.

Egyes termékek például az aranyréteget kínai aranyszálra, oregoni szőlőgyökérre, borbolyára, sárga gyökérre vagy kínai aranyrétegre cserélik – ezek mindegyike tartalmaz berberint, de hidrastint vagy kanadint nem tartalmaz.

Ezért ezeknek a gyógynövényeknek eltérő mellékhatásai és gyógyszerkölcsönhatásai lehetnek, mint az aranygyulladáshoz kapcsolódóak.

Azoknak az embereknek, akik kipróbálják az goldenseal-t, a termék megvásárlása előtt figyelmesen olvassák el a kiegészítők összetevőinek címkéjét, hogy megbizonyosodjanak arról, hogy valóban tartalmaz-e goldenseal-t.

Adagolás és hogyan kell bevenni.

A Goldenseal-kiegészítők sokféle formában kaphatók, beleértve a kapszulákat, testápolókat, cseppeket, spray-ket, szempillákat és női higiéniai termékeket. Jelenleg különféle adagokban fogyasztják őket, és kevés kutatás létezik a legjobb adagolásról.

A szárított gyökér-kiegészítőket általában napi háromszor 0,5–10 gramm dózisban kell bevenni, míg az alkoholos tinktúrákat és folyékony kivonatokat általában naponta háromszor 0,3–10 ml-es adagokban.

A Goldenseal teaként is fogyasztható, ha 2 teáskanál szárított gyógynövényt kb. 15 percig 1 csésze (240 ml) forró vízben áztat.

Ennek ellenére jelenleg egyetlen tanulmány sem tudja megerősíteni, hogy ezek az adagok a legelőnyösebbek-e.

 

Related Articles

Back to top button