Egészség

Hólyaghasadék: előnyök, felhasználások és mellékhatások.

A hólyagtörés (Fucus vesiculosus) egyfajta barna moszat, amely a hagyományos orvosláshoz kötődik. Más néven sziklamag, vörös fucus, festő fucus, rock roncs, fekete tang és hólyag fucus.

A 90 hüvelyk (35 cm) magasságig növekvő hólyagtörmelék az Atlanti-óceán és a Csendes-óceán, az Északi és a Balti-tenger, valamint Kanadában és az Egyesült Államokban a különféle vizek mentén növekszik.

A hagyományos gyógyászati ​​gyakorlatok évszázadok óta alkalmazzák számos olyan állapot kezelésére, mint például a jódhiány, az elhízás, az ízületi fájdalom, az öregedő bőr, az emésztési problémák, a húgyúti fertőzések és a pajzsmirigy diszfunkciói, beleértve a pajzsmirigy túlműködését, a hipotireózist és a golyva fejlődését.

Vitaminokban, ásványi anyagokban és antioxidánsokban gazdag emberek sokan úgy vélik, hogy a hólyaghulladék lenyűgöző tápanyagprofilja egészségügyi előnyöket jelenthet, bár a kritikusok azt állítják, hogy az állítások megelőzik a kutatást.

Ez a cikk elmondja mindazt, amit tudnia kell a hólyagrákról, beleértve annak előnyeit, felhasználásait és mellékhatásait.

Hólyaghasadék-táplálkozás.

Évszázadok óta számos kultúra lenyűgöző tápanyagprofilja miatt fogyasztotta a tengeri moszatot a szokásos étrend részeként.

A Bladderwrack egyfajta tengeri moszat, amely gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban, például kalciumban, jódban, magnéziumban,anyagokban káliumban, nátriumban, cinkben, valamint A- és C-vitaminban

. Fito-vegyiis magas. Ezek az egészséget elősegítő növényi vegyületek, köztük a florotanninok és a fukoxantin, segíthetnek csökkenteni az oxidatív stresszt – egyensúlyhiányt a szabad gyökök és az antioxidánsok között a szervezetben.

A Bladderwrack magas rosttartalmú, amely támogatja az egészséges bélrendszert. Különösen magas az alginsav és a fukoidánok mennyisége, amelyekről kimutatták, hogy egészséget elősegítő tulajdonságokkal rendelkeznek.

ÖSSZEFOGLALÁS.

A Bladderwrack rostokban, vitaminokban, ásványi anyagokban és fitokémiai anyagként ismert, egészséget elősegítő növényi vegyületekben gazdag.

Egészségügyi előnyök.

A húgyhólyag-sérülésekkel kapcsolatos számos egészségre vonatkozó állítás ellenére korlátozott bizonyítékok támasztják alá a hólyag-sérülés alkalmazását fogyás, ízületi gyulladás, ízületi fájdalom, termékenység és húgyúti fertőzések esetén.

A legtöbb hólyagtörő kutatás magában foglalja a pajzsmirigy és a bőr egészségére gyakorolt ​​hatásait, valamint gyulladáscsökkentő tulajdonságait.

Pajzsmirigy funkció.

A Bladderwrack magas szintű jódot tartalmaz, egy nyomelemet, amely a pajzsmirigy egészségét a trijód-tironin (T3) és a tiroxin (T4) termelésével támogatja. Ezek a hormonok segítenek szabályozni az anyagcserét és támogatják a megfelelő növekedést és a neurológiai fejlődést.

A jódhiány alacsony T3 és T4 szinthez vezethet, és végső soron egészségügyi komplikációkat okozhat, például golyvát és pajzsmirigy alulműködést – olyan állapotot, amelyet olyan tünetek jellemeznek, mint súlygyarapodás, fáradtság, száraz bőr és fokozott hidegérzékenység.

Habár a fejlődő országokban gyakori, okozta hypothyreosis a jódhiányritka az Egyesült Államokban és más iparosodott országokban. A hypothyreosis inkább a Hashimoto pajzsmirigygyulladásának nevezett autoimmun betegséghez kapcsolódik.

Gyulladáscsökkentő hatások.

A Bladderwrack gazdag antioxidánsokban, például florotanninokban, fukoxantinokban, alginsavakban, fukoidánokban, valamint A- és C-vitaminban.

Különösen a florotanninok és a fucoxanthin ismertek magas antioxidáns aktivitásukról és a szabad gyökök felderítésének képességéről. A szabad gyökök káros vegyületek, amelyek károsíthatják a sejteket, krónikus betegséghez és korai öregedéshez vezethetnek.

Néhány teszt-cső és a patkányokon végzett vizsgálatok azt mutatták, hogy a barna algát, mint hólyagmoszat ígéretes gyulladásgátló és segíthet csökkentik a tumor növekedését, a vércukorszint, és a szívbetegségek kockázatát.

Ezenkívül egy nagy tanulmány , 40 707 férfival és 45 406 nővel, 12% -kal csökkent szívbetegség kockázatát állapította meg a tengeri moszat napi fogyasztásával, amely olyan vegyületeket tartalmaz, amelyek hasonlóak a hólyagtöréshez.

Ezen atúl tanulmányontanulmányon és egy másik, a vércukorszint-szabályozás kisebb javulását bemutatókevés emberi kísérlet létezik. Noha elméletileg a hólyagtörés gyulladáscsökkentő előnyökkel járhat, további kutatásokra van szükség.

A bőr egészsége.

A húgyhólyagot helyi kezelésként használták olyan bőrproblémák esetén, mint a narancsbőr, a bőr öregedése és az égési sérülések.

Korai kutatások kimutatták, hogy a hólyagtörésben található antioxidánsok, nevezetesen a fukoidán elősegítik a kollagén szintézisét a bőrben, ami javíthatja a cellulit megjelenését, fokozhatja a bőr gyógyulását és késleltetheti a bőr idő előtti öregedését.

A kétfázisúelső szakaszában a vizsgálathólyagkivonat kivitele a bőrmintákhoz 228% -os növekedést eredményezett a kollagéntermelésben, míg a kontrollcsoportban nem történt javulás.

A második fázisban hólyagtörés kivonat és más algakivonatok keverékét tesztelték az emberi felső láb bőrén 12 hétig. A placebo termékhez képest az algakeverék a cellulit megjelenése és a zsírvastagság jelentős csökkenéséhez vezetett.

Más régebbi vizsgálatok , amelyek 1% hólyaghulladék-kivonatot tartalmazó helyi géleket használtak,jártak a kollagéntermelés növekedésével .

Ezenkívül a bladderwrack magas antioxidáns-tartalma kapcsolódik a kevesebb kollagén és elasztin lebomlásához, amikor emberi bőrmintákra alkalmazzák. A kollagén és az elasztin lebomlásának megakadályozása fontos a fiatalos bőr megjelenése szempontjából.

Ezen eredmények ellenére nincsenek hosszú távú humán vizsgálatok. 

ÖSSZEFOGLALÁS.

A Bladderwrack magas szintű jódot tartalmaz. Magas antioxidáns tartalma támogathatja testének képességét az oxidatív stressz leküzdésére és elősegítheti a bőr természetes kollagéntermelését.

Formák és adagolás.

A Bladderwrack többféle formában érhető el.

Szárított, porított vagy kapszulázott húgyhólyagot vásárolhat online vagy néhány egészséges élelmiszerboltban. Teaként is kapható.

A korlátozott kutatások miatt nincsenek szabványos adagolási ajánlások a hólyagtörésre. A legtöbb húgyhólyag-kiegészítő étrend-kiegészítő 500 mg-os adagokban kerül forgalomba.

A hólyagtörő tea készítéséhez egy teazsákot 4-5 percig merítsen 8 uncia (236 ml) forró vízben. Alternatív megoldásként adjon 1 teáskanál (5 ml) szárított hólyagtörmeléket forrásban lévő vízhez, és hagyja 10–15 percig forralni.

Amíg több biztonsági kutatás nem áll rendelkezésre, a legjobb, ha napi 2 csészére (500 ml) korlátozza a bevitelt, hogy elkerülje a túl sok jód és más hatóanyag fogyasztását a hólyaghasadékban.

ÖSSZEFOGLALÁS.

A hólyagtörmelék megvásárolható szárítva, porítva, étrend-kiegészítőként vagy tea formájában. További kutatásokra van szükség, mielőtt az ajánlott dózis elkészülhet.

Összegzés.

A Bladderwrack ehető barna moszat, amelyet évszázadok óta természetes gyógyszerként használnak. Szárítva, porítva, teaként vagy kiegészítőként kapható.

A sok egészségügyi állítás ellenére korlátozott kutatások támogatják a hólyagtörést, mint hatékony kezelést bizonyos kérdésekben, például elhízás, ízületi fájdalom, termékenység és húgyúti fertőzések.

Magas antioxidáns tartalma azonban csökkentheti a gyulladást, ha orálisan alkalmazzák, valamint elősegíti a bőr egészségét azáltal, hogy fokozza a kollagén termelést, ha helyileg alkalmazzák. Ennek ellenére további kutatásokra van szükség.

Tekintettel a bladderwrack magas jódtartalmára, a pajzsmirigy-rendellenességben szenvedőknek és bizonyos gyógyszereket szedőknek el kell kerülniük, hacsak egy egészségügyi szakember nem tanácsolja nekik másként. Nem ajánlott olyan nőknek, akik terhesek vagy szoptatnak a biztonsági adatok hiánya miatt.

Ha megpróbálja kipróbálni a bladderwrack-et, akkor először konzultáljon egészségügyi szolgáltatójával, hogy megbizonyosodjon arról, hogy Önnek megfelelő-e.

 

Related Articles

Back to top button