Egészség

Mi a bojtorjángyökér?

A bojtorján gyökér Észak-Ázsiában és Európában őshonos zöldség, bár ma már az Egyesült Államokban is növekszik. A bojtorján növény mély gyökerei nagyon hosszúak, vagy kívül barna vagy csaknem fekete színű.

A bojtorján gyökeret évszázadok óta használják a holisztikus orvostudományban, különféle állapotok kezelésére. Hagyományosanszerként használták leggyakrabban vízhajtóként és emésztést elősegítő.

Most a kutatók számos lehetséges felhasználást és egészségügyi hasznot fedeztek fel a bojtorján gyökér számára. Ezek az előnyök elég kiterjedtek lehetnek ahhoz, hogy bizonyos körülmények között a bojtorjángyökér kiegészítő kezelésként történő alkalmazását indokolják.

A bojtorján gyökér előnyei.

1. Az antioxidánsok erőműve.

A 2010-es kutatások kimutatták, hogy a bojtorjángyökér többféle erős antioxidánst tartalmaz, beleértve a kvercetint, a luteolint és a fenolsavakat.

Az antioxidánsok megvédik a test sejtjeit a szabad gyökök okozta károsodásoktól. Segíthetnek számos különböző egészségi állapot kezelésében és megelőzésében. Az antioxidáns hatás segít csökkenteni a gyulladást. Egy 2014-es tanulmány kimutatta, hogy a bojtorján gyökér csökkentette a gyulladásos markereket a vérben az osteoarthritisben szenvedő betegeknél.

2. Eltávolítja a méreganyagokat a vérből.

A bojtorjángyökér egyik leggyakoribb hagyományos felhasználása a vér tisztítása volt. A legújabb bizonyítékok szerint a bojtorján gyökér eltávolíthatja a méreganyagokat a véráramból. Egy 2011-es tanulmány megállapította, hogy a bojtorján gyökér hatékonyan méregteleníti a vért és elősegíti a fokozott vérkeringést.

3. Gátolhatja a rák egyes típusait.

A bojtorjángyökér, mint kiderült, nemcsak a vért tisztíthatja. Gátolhatja a rák bizonyos típusait is.

A 2011-es tanulmány azt is megállapította, hogy a bojtorján magvaknak „erős gátló hatása van” a daganatok, például aokozta daganatok növekedésére hasnyálmirigyrák.

Egy másik 2016-os tanulmány szerint a bojtorjángyökér jelentősen befolyásolta a rákos sejtek növekedését. Noha további kutatások szükségesek a bojtorján magvak teljes hatásának meghatározásához a különféle rákos megbetegedésekre és daganatokra, ez még mindig jelentős eredmény.

4. Lehet afrodiziákum.

A bojtorjángyökér másik hagyományos alkalmazása afrodiziákumként. Egy végzett 2012-es tanulmány hím patkányokonmegállapította, hogy a bojtorján gyökér kivonata afrodiziákum hatást fejtett ki. A kivonat fokozta a nemi funkciókat és növelte a szexuális viselkedést a hím patkányokban.

További kutatásokra van szükség emberekkel kapcsolatban, de anekdotikus bizonyítékok támasztják alá ezt az állítást.

5. Segíthet a bőrproblémák kezelésében.

A bojtorján gyökeret régóta használják olyan bőrbetegségek kezelésére, mint a pattanások, a pikkelysömörés az ekcéma. A gyökér gyulladáscsökkentő és antibakteriális tulajdonságai segíthetnek a bőrproblémák megoldásában, amikor helyileg alkalmazzák a bőrön.

Egy tanulmány 2014-ből sőt bizonyítékot talált arra, hogy a bojtorján gyökér segíthet a helyi égési sérülések kezelésében.

Potenciális kockázatok és mellékhatások.

A bojtorjángyökér gyermekgyógyászati ​​felhasználásával kapcsolatban korlátozott vagy egyáltalán nem áll rendelkezésre kutatás, és biztonságosságát gyermekeknél nem vizsgálták. Emiatt soha nem szabad gyermekének bojtorjángyökeret adnia, kivéve, ha orvos felügyelete alatt áll.

A bojtorján néhány lehetséges kockázata a következő: A

  • bojtorján biztonságos fogyasztás, de csak jó hírű eladóktól vásároljon, és soha ne gyűjtse a vadonban. A bojtorján növény hasonlít a belladonna éjjeli növényekre, amelyek rendkívül mérgezőek. Gyakran nőnek együtt.
  • A bojtorjángyökér természetes vízhajtó, ezért dehidratált állapotban nem szabad bevenni. Akkor sem szabad szednie, ha más vizelethajtókat vagy vizet tartalmazó tablettákat is szed, mivel ezek fokozhatják a kiszáradást.
  • Ha allergiás a krizantémra vagy a százszorszépre, akkor fokozott a kockázata annak, hogy allergiás reakciót léphet fel a bojtorján gyökérre, és kerülnie kell azt.
  • A terhes nőknek vagy a teherbe esni próbáló nőknek nem szabad a bojtorján gyökerét vagy étrend-kiegészítőket szednie.

Formák és adagok.

A bojtorján gyökérnek számos különféle formája áll rendelkezésre. Ezek a következők:

  • bojtorján tea
  • friss bojtorján gyökér
  • szárított gyökérpor
  • bojtorján olaj vagy bojtorján kivonat A

bojtorján gyökér biztonságosan fogyasztható mértékkel, és naponta egy csésze bojtorján teát lehet inni. Ami a kiegészítőket illeti, kövesse orvosának utasításait és a kiegészítéshez mellékelt utasításokat. Az Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóság (FDA) nem figyeli a kiegészítőket, és minőségi, tisztasági vagy adagolási problémákat okozhat. Ha kivonatokat, olajat vagy szárított port vásárol, mindig megbízható forrásból vásároljon.

 

Related Articles

Back to top button