Egészség

Mi a Limonene? Minden, amit tudnod kell.

A limonén a narancs és más citrusfélék héjából kivont olaj.

Az emberek évszázadok óta kivonják az illóolajokat, mint a limonén a citrusfélékből. Ma a limonént gyakran használják természetes kezelésként különféle egészségügyi problémákra, és a háztartási cikkek kedvelt összetevője.

A tudomány azonban nem támasztja alá a limonén összes előnyét és felhasználását.

Ez a cikk megvizsgálja a limonén felhasználását, lehetséges előnyeit, mellékhatásait és adagolását.

Mi az a limonén?

A limonén a citrusfélék, például ahéjában található vegyi anyag citrom, a lime és a narancs. Különösen akoncentrálódik narancs héjában, amely ennek a kéregnek az illóolajainak mintegy 97% -át teszi ki.

Gyakran d-limonénként emlegetik, amely a fő kémiai formája.

A limonén a terpének néven ismert vegyületek csoportjába tartozik, amelyek erős aromái a ragadozók elriasztásával védik a növényeket.

A limonén az egyik leggyakoribb terpén, amely megtalálható a természetben, és számos egészségügyi előnnyel járhat. Kimutatták, hogy gyulladáscsökkentő, antioxidáns, stresszellenes és esetleg betegségmegelőző tulajdonságokkal rendelkezik.

ÖSSZEFOGLALÁS.

A limonén a citrusfélék héjában található illóolaj. A terpének nevezett vegyületek osztályába tartozik.

A limonén általános felhasználása.

A limonene az élelmiszerek, kozmetikumok, tisztítószerek és természetes rovarriasztók népszerű adalékanyaga. Például olyan ételekben használják, mint a szódavíz, desszertek és cukorkák , hogy citrom ízt nyújtsanak.

A limonént hidrodesztillációval extrahálják, amelynek során a gyümölcshéjakat vízbe áztatják és addig melegítik, amíg az illékony molekulák gőzön keresztül felszabadulnak, kondenzálódnak és elválnak.

Erős aromája miatt a limonént botanikus rovarölő szerként használják. Aktív összetevője több rovarirtó terméknek, például a környezetbarát rovarriasztóknak.

Az ezt a vegyületet tartalmazó egyéb háztartási termékek közé tartoznak a szappanok, samponok, testápolók, parfümök, mosószerek és légfrissítők.

Ezenkívül a limonén koncentrált kiegészítőkben kapható kapszula és folyékony formában. Ezeket gyakran feltételezett egészségügyi előnyeik miatt forgalmazzák.

Ezt a citrusvegyületet aromás olajként használják nyugtató és terápiás tulajdonságai miatt is.

ÖSSZEFOGLALÁS.

A limonént számos termékben használják, beleértve az élelmiszereket, a kozmetikumokat és a környezetbarát növényvédő szereket. Megtalálható kiegészítő formában is, mivel növelheti az egészséget és küzdhet bizonyos betegségek ellen.

Számos egészségügyi előnyhöz kapcsolódik.

A limonént potenciális gyulladáscsökkentő, antioxidáns, rákellenes és szívbetegség elleni küzdelemben vizsgálták.

A legtöbb kutatást azonban kémcsövekben vagy állatokon végezték, ami megnehezítette a limonén emberi egészségben és betegségmegelőzésben betöltött szerepének teljes megértését.

Gyulladáscsökkentő és antioxidáns előnyök.

Néhánykimutatta, hogy a limonén csökkenti a gyulladást tanulmány.

Míg a rövid távú gyulladás a szervezet természetes reakciója a stresszre és jótékony hatású, a krónikus gyulladás károsíthatja testét, és a betegség egyik fő oka. Fontos, hogy amennyire csak lehetséges, megelőzze vagy csökkentse az ilyen típusú gyulladásokat.

Kimutatták, hogy a limonén csökkenti a krónikus gyulladással jellemezhető osteoarthritisre utaló gyulladásos markereket.

kémcsőben végzettvégzett vizsgálat Humán porcsejtekenmegállapította, hogy a limonén csökkentette a nitrogén-oxid termelést. A nitrogén-monoxid egy jelző molekula, amely kulcsszerepet játszik a gyulladásos utakban.

Egy vizsgálatban fekélyes vastagbélgyulladással – egy másik betegség, amelyet gyulladás jellemez – végzett patkányokban végzetta limonénnel végzett kezelés jelentősen csökkentette a gyulladást és a vastagbél károsodását, valamint a gyakori gyulladásos markereket.

A Limonene antioxidáns hatást is mutatott. Az antioxidánsok segítenek csökkenteni az instabil, szabad gyököknek nevezett molekulák által okozott sejtkárosodást.

A szabad gyökök felhalmozódása oxidatív stresszhez vezethet, ami gyulladást és betegségeket válthat ki.

Egy kémcsőben végzett vizsgálat feltárta, hogy a limonén gátolhatja a szabadgyököket a leukémia sejtekben, ami arra utal, hogy csökken a gyulladás és a sejtkárosodás, amely általában hozzájárul a betegséghez.

Bár ígéretesek, ezeket a hatásokat emberi vizsgálatokkal kell megerősíteni.

Rákellenes hatásai lehetnek.

A limonén rákellenes hatású lehet.

Egy populációs vizsgálatbanazoknak, akik a citrusfélék héját, az étrendi limonén fő forrását fogyasztották, csökkent a bőrrák kialakulásának kockázata azokhoz képest, akik csak citrusféléket vagy azok levét fogyasztották.
Egy másik vizsgálatban , melyben 43 nő nemrég diagnosztizált mellrákot, az emlőrák sejtjeinek expressziója jelentősen 22% -kal csökkent, miután napi 2 gramm limonént vett be 2–6 hétig.

Továbbá, kutatás amegállapította, hogy a rágcsálók kiegészítéssel limonénnel gátolta a bőrdaganatok megakadályozza a gyulladás és az oxidatív stressz.

Más rágcsáló-vizsgálatok azt mutatják, hogy a limonén más típusú rákokkal küzdhet, beleértve az emlőrákot is.

Sőt, a patkányoknakadva a a doxorubicin rákellenes gyógyszerekkel együttlimonén segített megakadályozni a gyógyszer számos gyakori mellékhatását, beleértve az oxidatív károsodásokat, a gyulladásokat és a vesekárosodást.

Bár ezek az eredmények ígéretesek, további humán vizsgálatokra van szükség.

Fokozhatja a szív egészségét.

A szívbetegség továbbra is a halálozás legfőbb oka a világon, közel minden negyedik halálesetet okoz.

A limonene csökkentheti a szívbetegség kockázatát bizonyos kockázati tényezők, például az emelkedett koleszterinszint, vércukorszint és trigliceridszint csökkentésével.

Egy vizsgálatban azegerek 0,27 gramm limonént adtak testtömeg-kilogrammonként (0,6 gramm / kg), és csökkentették a triglicerideket, az LDL (rossz) koleszterint, az éhomi vércukorszintet és a zsír felhalmozódását a májban, összehasonlítva a kontroll csoporttal.

Egy másik vizsgálatban astroke-ra hajlamos patkányok 0,04 gramm limonént adtak testtömeg-kilogrammonként (20 mg / kg), és jelentősen csökkentették a vérnyomást a hasonló egészségi állapotú patkányokhoz képest, amelyek nem kapták meg a kiegészítést.

Ne feledje, hogy humán vizsgálatokra van szükség, mielőtt határozott következtetéseket lehet levonni.

Egyéb előnyök.

A fent felsorolt ​​előnyökön kívül a limonén:

  • csökkentheti az étvágyat. Kimutatták, hogy a limonén illata jelentősen csökkenti az étvágyat a legyeknél. Csökkentse a stresszt és a szorongást. A rágcsáló vizsgálatok szerint a limonén alkalmazható az aromaterápiában stressz és szorongás elleni szerként.
  • Támogassa az egészséges emésztést. A limonene védhet a gyomorfekélyektől. Patkányokon végzett vizsgálat során a citrus aurantiumolaj, amely 97% limonént tartalmaz, szinte az összes rágcsálót megvédte a gyógyszeres kezelés okozta fekélyektől.

ÖSSZEFOGLALÁS.

A Limonene antioxidáns, gyulladáscsökkentő, rákellenes és szívbetegség elleni előnyöket kínálhat többek között. További kutatások szükségesek azonban embereken.

Biztonsági és mellékhatások

limonént biztonságosnak tekintik az emberek számára, a mellékhatások kockázata csekély. Az Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóság (FDA) a limonént biztonságos élelmiszer-adalékként ésismeri el ízesítőként.

A limonén azonban közvetlenül a bőrre kerülve irritációt okozhat egyes embereknél, ezért az illóolaj kezelése során körültekintően kell eljárni.

A limonént néha koncentrált kiegészítőként veszik fel. A testének lebontási módja miatt valószínűleg biztonságos ebben a formában. Ez azt jelenti, humán kutatás hogy ezekre a kiegészítőkre vonatkozóan nincs.

Különösen a nagy dózisú kiegészítők okozhatnak mellékhatásokat néhány embernél. Sőt, nincs elegendő bizonyíték annak megállapítására, hogy a limonén-kiegészítők elfogadhatók-e terhes vagy szoptató nők számára.

A legjobb, ha a limonén-kiegészítők szedése előtt konzultáljon orvosával, különösen akkor, ha gyógyszereket szed, terhes vagy szoptat, vagy egészségügyi állapota van.

ÖSSZEFOGLALÁS.

A közvetlen alkalmazással járó esetleges bőrirritációtól eltekintve a limonén valószínűleg a legtöbb ember számára mérsékelten használható és fogyasztható.

Potenciálisan hatékony dózisok.

Mivel emberen kevés limonén-vizsgálat létezik, nehéz adagolási ajánlást adni.

Mindazonáltal napi 2 gramm dózisokat biztonságosan alkalmaztak a vizsgálatok során.

Az online megvásárolható kapszula-kiegészítők 250–1 000 mg adagokat tartalmaznak. A limonén folyékony formában is kapható, tipikus adagja 0,05 ml adagonként.

A kiegészítők azonban nem mindig szükségesek. Könnyedén megszerezheti ezt a vegyületet citrusfélék és héjak fogyasztásával.

Például friss narancs, mész vagy citrom héja felhasználható limonén hozzáadásához pékárukhoz, italokhoz és egyéb termékekhez. Mi több, a pépes citruslevek, például a citrom- vagy narancslé, limonénnel is büszkélkedhetnek.

ÖSSZEFOGLALÁS.

Míg a limonénre vonatkozóan nem állnak rendelkezésre adagolási javaslatok, a vizsgálatok során napi 2 grammot biztonságosan alkalmaztak. A kiegészítők mellett limonént nyerhet citrusfélékből és héjából.

Összefoglalás

limonén a citrusfélék héjából kivont vegyület.

Tanulmányok szerint a limonénnek gyulladáscsökkentő, antioxidáns és rákellenes hatása lehet. Ezen előnyök megerősítéséhez azonban további kutatásokra van szükség embereken.

Próbáljon hozzá citrom, mész vagy narancs héját kedvenc ételeihez, hogy növelje a limonén bevitelét.

 

Related Articles

Back to top button