Egészség

Mi a Motherwort? Előnyök, mellékhatások és adagolás.

Az ókori görögök a szülés közbeni szorongás csökkentése érdekében alkalmazzák az anyaméhfűket (Leonurus cardiaca) , amelyek potenciális gyógyászati ​​tulajdonságai miatt elsősorban teaként vagy tinktúraként szolgálnak.

Oroszlánfarknak is nevezik, az anyaméh egy függőleges, szúrós bokor, sötétzöld levelekkel, szőrös lila vagy rózsaszín virágokkal.

Ázsia és Délkelet-Európa őshonos, de ma már világszerte megtalálható. Az Egyesült Államokbanszámít invazív fajnak.

A menta család néhány más gyógynövényétől eltérően kellemetlen szaga és keserű íze van.

Ez a cikk áttekinti az anyamellét, beleértve annak lehetséges előnyeit és mellékhatásait.

Az anyamama lehetséges előnyei.

Az anyaméhet évezredek óta használják különféle állapotok kezelésére, beleértve a szívbetegségeket, a szorongást és a szabálytalan menstruációt.

Habár számos hagyományos felhasználását nem tudományosan tanulmányozták, a kutatások azt mutatják, hogy a gyógynövénynek van néhány potenciális egészségügyi előnye.

Antioxidáns tulajdonságok.

A Motherwort számos növényi eredetű, antioxidáns tulajdonságú vegyületet tartalmaz, beleértve a flavonoidokat, a szterineket, a triterpéneket és a tanninokat.

Az antioxidánsok olyan vegyületek, amelyek megvédik sejtjeit a szabad gyökökként ismert potenciálisan káros molekulák által okozott károsodásoktól.

A kutatások azt mutatják, hogy az antioxidánsok segíthetnek megvédeni számos állapotot, ideértve a rákot, az ízületi gyulladást, a szívbetegségeket, az Alzheimer-kórt és a Parkinson-kórt.

Csökkentheti a pulzusszámot és a vérnyomást.

Az anyaméh egyik hagyományos alkalmazása aokozta gyors vagy szabálytalan pulzus csökkentése stressz vagy szorongás.

Kémcsőben és állatkísérletekben az anyaméh kivonat antiaritmiás hatást mutatott, ami arra utal, hogy ez segíthet az emelkedett pulzusszám csökkentésében. Ezeket a hatásokat azonban embernél nem figyelték meg.

Egy 28 napos vizsgálat, 50 magas vérnyomásban és szorongásban szenvedő felnőtten, megfigyelte, hogy az anyaméh kivonattal történő kiegészítés csökkentette a pulzusszámot, de a változás jelentéktelen volt.

Az eredmények azonban jelentős javulást jeleztek a vérnyomásszintben . Ennek ellenére a tanulmány meglehetősen kicsi volt, és hasonló eredményeket még nem sikerült megismételni.

A korlátozott kutatások ellenére néhány európai ország jóváhagyta az anyaméh használatát a szív egészségének támogatására, valamint a pajzsmirigy túlműködés, a stressz és a szorongás kezelésére (10).

Segítheti a szív egészségét.

Az urolsav, a leonurin és a flavonoidok az anyaméhben található vegyületek, amelyek szívvédő hatást mutattak patkányvizsgálatok során. Ezeket az eredményeket emberben még nem erősítették meg.

Mindazonáltal, bár az anyaméhben előforduló flavonoidokra nem jellemző, az embereken végzett megfigyelési vizsgálatok összefüggést mutattak a teljes flavonoidbevitel és akialakulásának és halálának csökkent kockázata között szívbetegségek.

Egyéb lehetséges előnyök.

Bár a kutatások korlátozottak, az anyaméh további előnyöket kínálhat, többek között:

  • Csökkentheti a szülés utáni vérveszteséget. Korai kutatások arra utalnak, hogy az anyatejjel és az oxitocinnal végzett kezelés jelentősen csökkentheti a szülés utáni vérveszteség kockázatát, összehasonlítva az egyedüli oxitocinnal.
  • Enyhítheti a szorongást és a depressziót. Bár korlátozott terjedelműek, a korai humán és patkányos vizsgálatok azt mutatják, hogy a szorongás és a depresszió tünetei csökkentek az anyaméh vagy a leonurin kivonatok napi 4 hétig tartó bevétele után.
  • Csökkentheti a gyulladást. Kémcsőben és állatkísérletekben kiderült, hogy az anyaméhben lévő leonurin gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik. Ezeket az eredményeket azonban emberben nem erősítették meg.

ÖSSZEFOGLALÓ 

Motherwort számos antioxidánst tartalmaz, és különböző egészségügyi előnyökhöz kapcsolódtak. Ide tartozik a szívbetegségek csökkent kockázata, valamint a stressz vagy szorongás okozta csökkent vérnyomás és pulzusszám.

Lehetséges mellékhatások.

Az anyafű emberre gyakorolt ​​hatásainak jelenlegi kutatása korlátozott. Ennek eredményeként a gyógynövény biztonságosságát és lehetséges mellékhatásait nem teljesen ismerjük.

A legfrissebb eredmények alapján a felesleges anyafű fogyasztásának lehetséges mellékhatásai közé tartozik a hasmenés, a méhvérzés és a gyomorfájdalom.

Tekintettel arra, hogy az anyaméh potenciálisan befolyásolhatja a pulzusszámot és a ritmust, a pulzusszámot szedőknek, például a béta-blokkolóknak és az alacsony vérnyomásban szenvedőknek konzultálniuk kell az egészségügyi szolgáltatóval, mielőtt megpróbálnák ezt a kiegészítést.

Továbbá, a gyógynövényről kiderült, hogy kölcsönhatásba lép a vérhígító warfarinnal, és vérhígító gyógyszerekkel senki nem veheti be, hacsaknem tisztítja meg orvos.

Végül, a kutatások hiánya és a méhösszehúzódások serkentő képessége miatt a terhes vagy szoptató nőknek is javasoljuk, hogy kerüljék az anyaméheket.

ÖSSZEFOGLALÁS

A felesleges anyaméha fogyasztása hasmenést, méhvérzést és gyomorfájást okozhat. A terhes és szoptató nőknek, valamint a pulzusszámot vagy a vérhígító gyógyszereket szedőknek kerülniük kell az anyamellét, hacsak orvos nem engedélyezi.

Javasolt adagolás. 

Mivel az embereken végzett kutatások korlátozottak, jelenleg nincs meghatározott ajánlott adag az anyaméhhez.

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) azonban napi 3 grammnál kevesebb porított kivonat fogyasztását javasolja a lehetséges mellékhatások elkerülése érdekében.

Az anyafű lehet megvásárolni laza levél tea formájában vagy tinktúra és kapszula formában.

Teaként fogyasztva az anyaméhet gyakrankombinálják, mézzel, gyömbérrel, citrommal, cukorral vagy más erős ízekkelhogy megküzdjenek keserűségével.

ÖSSZEFOGLALÁS

Tekintettel arra, hogy korlátozott számú kutatást végeztek az anyaméh emberre gyakorolt ​​hatásaival kapcsolatban, az optimális adagolásra vonatkozó ajánlások nem léteznek. A lehetséges mellékhatások elkerülése érdekében a jelenlegi irányelvek napi kevesebb, mint 3 gramm porított kivonat bevételét javasolják.

Összefoglalás

Motherwort egy gyógynövény, amelyet évezredek óta használnak azok, akik szeretnék kiaknázni potenciális egészségügyi előnyeit, különösen a szív egészségével és a szorongással kapcsolatban.

Azonban az emberekre vonatkozó hatékonyságának és biztonságosságának kutatása hiányzik. Mint ilyen, további vizsgálatokra van szükség, mielőtt az egészségügyi célokra ajánlható lenne.

Ha ki akarja próbálni az anyamellét, először beszéljen orvosával. Tinktúrákat és teákat megtalálhat a helyi szaküzletekben vagy az interneten.

 

Related Articles

Back to top button