Egészség

Mi az a fulvosav és milyen előnyei vannak?

A közösségi média, a gyógynövényes weboldalak vagy az egészségügyi üzletek felhívhatták a figyelmét a fulvosavra, egy olyan egészségügyi termékre, amelyet egyesek kiegészítésként szednek.

A fulvosav-kiegészítők és a shilajit, a fulvosavban gazdag természetes anyag, különböző okok miatt népszerűek, ideértve az immun és agy egészségének lehetséges előnyeit is.

Ez a cikk mindent elmagyaráz, amit tudnia kell a fulvosavról, beleértve annak tartalmát, egészségre gyakorolt ​​hatásait és biztonságosságát.

Mi a fulvosav?

A fulvosavat humuszanyagnak tekintik, ami azt jelenti, hogy a talajban, a komposztban, a tengeri üledékekben és a szennyvízben található természetes összetétel.

A fulvosav bomlástermék, amely geokémiai és biológiai reakciók révén keletkezik, például az élelmiszerek bomlása egy komposztkupacban. Kivonható komposztból, talajból és egyéb anyagokból, amelyeket pótlékká kell feldolgozni.

Miben különbözik a shilajittól?

A Shilajit, a sziklák által kiválasztott anyag a világ bizonyos hegyvonulataiban, beleértve a Himaláját, különösen magas fulvosav-tartalommal rendelkezik. Közönséges neve az ásványi szurok, múmia, mumijo és a növényi aszfalt.

A Shilajit feketésbarna és 15–20% fulvosavat tartalmaz. Kis mennyiségben tartalmaz gombákból származó ásványi anyagokat és metabolitokat is.

A Shilajit-t évszázadok óta terápiásan alkalmazzák a hagyományos gyógyító gyakorlatokban, beleértve az ájurvédikus orvostudományt is, olyan állapotokmint a kezelésérecukorbetegség,, a magassági betegség, az asztma, a szívbetegségek, valamint az emésztési és idegi rendellenességek.

Az immunrendszer stimulálására és a teljesítmény fokozására is használták.

Úgy gondolják, hogy a fulvosav felelős a shilajit számos gyógyászati ​​tulajdonságáért.

Mind a fulvosav, mind a shilajit kiegészítőként szedhető. Míg a fulvosavat jellemzően folyékony vagy kapszula formában állítják elő, és más ásványi anyagokkal, példáulkombinálják magnéziummal és aminosavakkal, a shilajit általában kapszulaként vagy finom por formájában értékesítik, amelyet hozzá lehet adni az italokhoz.

ÖSSZEFOGLALÁS.

A fulvosavat és a shilajitot, amely magas fulvosav-tartalmú anyag, régóta alkalmazzák a hagyományos orvoslásban. Mindkettőt kiegészítőként értékesítik, és azt mondják, hogy számos betegség kezelésére szolgál.

A fulvosav lehetséges előnyei.

Kutatások bizonyítják, hogy a fulvosav és a shilajit is különféle egészséget elősegítő tulajdonságokkal büszkélkedhet.

Csökkentheti a gyulladást és fokozhatja az immunitást.

A fulvosavat jól vizsgálták azgyakorolt ​​hatása immun egészségéreszempontjából és a gyulladásra.

A kutatások azt mutatják, hogy ez erősítheti a szervezet védekezését a betegségekkel szemben.

A lombik és állatkísérletek azt mutatják, hogy Fulvosavat javíthatja a betegség-ellenállóság, növeli a immunvédelem, küzdelem a gyulladás, és fokozza az antioxidáns aktivitás – amelyek mindegyike himba immunrendszer egészségét.

A fulvosav különösen hasznos lehet a gyulladás csökkentésére, amely negatívan befolyásolja az immunválaszt és számos krónikus betegséghez kapcsolódik.

Például kémcsőben végzett vizsgálatok azt mutatják, hogy korlátozhatja a gyulladásos anyagok, például a tumor nekrózis faktor alfa (TNF-alfa) felszabadulását.

Ráadásul egy végzett tanulmány 20 HIV-fertőzöttenmegállapította, hogy a shilajit napi 9000 mg-os változó dózisban történő bevitele hagyományos antiretrovirális gyógyszerekkel kombinálva egészségi állapot javulásához vezetett, szemben a kizárólag antiretrovirális gyógyszerekkel.

Azok, akik shilajit-ot kaptak, kevesebb hányinger, fogyás és hasmenés tünetét tapasztalták. Ezenkívül a kezelés fokozta az emberek reakcióját a gyógyszerre, és úgy tűnt, hogy megvédi a májat és a vesét a gyógyszer mellékhatásaitól.

Fontos azonban megjegyezni, hogy az eredmények vegyesek, egyes tanulmányok a dózistól és a típustól függően kötik a fulvosavat a gyulladásos hatásokhoz. További kutatásokra van szükség, mielőtt ezek az anyagok immunerősítőként ajánlhatók lennének.

Fontos megérteni azt is, hogy egy kiegészítés nem fogja megelőzni vagy gyógyítani a betegségeket. Tápláló étrend és egyéb életmódbeli tényezők immunrendszerének egészséges fenntartása elősegítheti a szervezet védekezését a vírusok, baktériumok, kórokozók és toxinok ellen.

Védheti az agy működését.

Egyes kutatások szerint a fulvosav elősegítheti az agy egészségét.

 Állatkísérletek figyelmét, hogy Shilajit javíthatja eredményeit traumás agysérülés után csökkenti a duzzanatot és a koponyaűri nyomás.

Ezenkívül a kémcsőben végzett vizsgálatok azt mutatják, hogy a fulvosav erősen zavarja egyes olyan fehérjék összetapadását, amelyek felgyorsítják az agyi betegségeket, mint például az Alzheimer-kór.

Ráadásul egy előzetes, 24 hetes vizsgálata , Alzheimer-kórban szenvedő betegekmegállapította, hogy a shilajit és a B-vitaminok kiegészítése stabilizált agy működéséhez vezetett, összehasonlítva egy placebo csoporttal.

Néhány állat kutatás azt is sugallja, hogy Shilajit segíthet a memóriajavítására.

Összességében további emberi vizsgálatokra van szükség a fulvosavról és az agy egészségéről.

Egyéb lehetséges előnyök.

A fulvosav számos más egészségügyi előnyt kínálhat.

  • Csökkentheti a koleszterinszintet. Állatkísérletek arra utalnak, hogy Fulvosavat csökkenhet az LDL (rossz) koleszterin szintjét. Egyemberenemberi végzetttanulmány 30szerint emelheti a HDL (jó) koleszterinszintet is.
  • Javíthatja az izomerőt. Egy 12 hetes vizsgálatban 60 elhízott felnőttnél napi 500 mg shilajit segített javítani az izomerőt. Ráadásul egy 8 hetes vizsgálat 63 aktív férfiban hasonló eredményeket mutatott ugyanolyan mennyiségű vegyülettel.
  • Enyhítheti a magassági betegségeket. A Shilajit évszázadok óta használják a magassági betegség kezelésére. A fulvosav segíthet az állapot kezelésében az immunválasz fokozásával, az energiatermelés serkentésével és az oxigénszint javításával.
  • Fokozhatja a sejtek működését. Állatkísérletek azt mutatja, hogy Shilajit lehet megőrizni a funkció a mitokondriumok az energia-termelő sejtekorganellumban.
  • Rákellenes tulajdonságokkal rendelkezhet. Egyes kémcsőben végzett vizsgálatok azt mutatják, hogy a shilajit indukálhatja a rákos sejtek pusztulását és megakadályozhatja egyes rákos sejtek terjedését. További kutatásokra van azonban szükség.
  • Fokozhatja a tesztoszteront. Egy 3 hónapos vizsgálat 96 férfiban azt találta, hogy napi 500 mg shilajit bevétele jelentősen megnövelte a tesztoszteron szintet, összehasonlítva egy placebo csoporttal.
  • Javíthatja a bél egészségét. Az ájurvédikus orvoslás évszázadok óta alkalmazza a shilajit a bél egészségének javítására. Egyes kutatások szerint pozitívan befolyásolhatja a bélbaktériumokat, fokozhatja a tápanyagok felszívódását és javíthatja az emésztési rendellenességeket.

Bár a fulvosav és a shilajit számos potenciális egészségügyi előnnyel jár, az emberi vizsgálatok meglehetősen korlátozottak.

ÖSSZEFOGLALÁS.

A fulvosav és a shilajit egyaránt számos előnnyel járhat, beleértve a gyulladás csökkentését, az erősebb immunitást és a javított agyműködést. Ennek ellenére további emberi kutatásokra van szükség.

Biztonság, mellékhatások és adagolás.

A fulvosav és a shilajit mérsékelt dózisa biztonságosnak tűnik, bár a kutatások folynak.

Egy végzett vizsgálat 30 férfibanarra a következtetésre jutott, hogy a napi 0,5 uncia (15 ml) adag biztonságosan alkalmazható a mellékhatások kockázata nélkül. Nagyobb dózisok enyhe mellékhatásokat okozhatnak, például hasmenést, fejfájástés torokfájást.

Ezenkívül egy 3 hónaposvégzett vizsgálat , HIV-fertőzöttekkelsorán kiderült, hogy a shilajit hosszan tartó használata napi 6000 mg dózisban biztonságos és nem okoz jelentős mellékhatásokat.

Más tanulmányok megjegyzik, hogy 500 mg shilajit napi 3 hónapig történő bevétele nem okoz jelentős mellékhatásokat egészséges felnőtteknél.

Bár a fulvosavat és a Silajit viszonylag biztonságosnak tekintik, az adagolási ajánlások meghatározásához nem végeztek elegendő kutatást. Általában azt javasoljuk, hogy ne lépje túl a kiegészítő csomagoláson feltüntetett adagot.

Fontos továbbá különös figyelmet fordítani a fulvosav és a shilajit-kiegészítők minőségére és formájára. A vizsgálatok azt mutatják, hogy a nyers, tisztítatlan shilajit tartalmazhat arzént, nehézfémeket, mikotoxinokat és egyéb káros vegyületeket.

Gyermekeknek, terhes vagy szoptató nőknek kerülniük kell a shilajit és a fulvosav alkalmazását a biztonsági információk hiánya miatt.

Végül ezek az anyagok reagálhatnak bizonyos gyógyszerekkel, ezért fontos, hogy konzultáljon egészségügyi szolgáltatójával, mielőtt bármelyikét hozzáadná a rutinjához.

ÖSSZEFOGLALÁS.

A szilajit és a fulvosav viszonylag biztonságosnak tekinthető. Egyes kiegészítők azonban káros anyagokkal szennyeződhetnek, és további kutatások szükségesek az adagolási irányelvek meghatározásához.

Összegzés.

Aés a fulvosavszilajitszántak, amely ebben a savban gazdag, természetes állapotú természetes termék, amelyet számos betegség kezelésére.

Bár a kutatások kimutatták, hogy javíthatják az immun- és az agy egészségét, valamint leküzdhetik a gyulladásokat, további humán vizsgálatokra van szükség hatékonyságuk, adagolásuk és hosszú távú biztonságuk teljes meghatározásához.

Ha érdekel a fulvosav vagy a shilajit kipróbálása, először forduljon orvosához. Ezenkívül mindig vásároljon kiegészítőket jó hírű forrásokból, hogy elkerülje a toxinoknak való kitettséget.

 

Related Articles

Back to top button