Mi az a nyírvíz? Előnyök és hátrányok.
A nyír víz, más néven nyír nedv, afáiból származik Betula nemzetség.
Míg az Egyesült Államokban csak a közelmúltban nyert népszerűséget, Észak-Európában és Kínában évszázadok óta fogyasztják a nyírvizet, annak potenciális egészségügyi előnyei miatt.
Kozmetikumokban és más bőrápolási termékekben is használják.
Ez a cikk mindent elmond, amit tudnia kell a nyírvízről, beleértve annak előnyeit és hátrányait is.
Mi az a nyírvíz?
A nyírvíz a nyírfák nedve, amelyet kora tavasszal szüretelnek.
A tél folyamán a nyírfák tápanyagokat tárolnak, amelyek később a nedvükbe kerülnek.
Megcsapolásakor a nyírvíz tiszta, színtelen folyadék, kissé édes ízű. 2-3 nap múlva erjedni kezd, savasabb ízt fejlesztve ki.
Önmagában fogyasztják, vagy más termékeket készítenek belőle, például szirupot, sört, bort és rétet.
Manapság a palackozott nyírvíz online és az üzletekben kapható. Ne feledje, hogy a kereskedelmi nyírtermékek gyakran tartalmaznak hozzáadott cukrot és ízeket.
ÖSSZEFOGLALÁS.
A nyírvizet, más néven nyírfadarabot kora tavasszal szüretelik, tiszta színe és enyhén édes íze van. A kereskedelemben készített nyírvíz hozzáadott cukrot és aromákat is tartalmazhat.
A nyírvíz lehetséges előnyei.
Míg a kutatások korlátozottak, a nyírfavíz számos egészségügyi előnnyel járhat.
Jó tápanyagforrás.
A nyírvíz számos tápanyagot kínál, különösen vitaminokat és ásványi anyagokat. Történelmileg a tengerészek még azt is megitták, hogy elhárítsák a skorbutot.
Számos tényező befolyásolja a nyírvíz tápanyag-összetételét, beleértve a földrajzot, a talajtípust, sőt a fa sajátos fajait és életkorát is. Ennek ellenére általában kevés kalóriát és cukrot tartalmaz, ugyanakkor magas a tápanyagtartalma, mint a magnézium és a mangán. Egy 10,2 uncia (300 ml) palack a következőket tartalmazza:
- Kalória: 9
- szénhidrát: 3 gramm
- Cukor: 3 gramm
- Kalcium: A napi érték 2% -a (DV)
- Magnézium: a DV95% -a
- mangánjának: A DV130% -a
- cink: 3% a DV
Tanulmányok azt is mutatják változó mennyiségű foszfor, kálium, folsav, C-vitamin, és a réz.Ezenkívül a nyírvíz kis mennyiségű aminosavat és nagy mennyiségű polifenol antioxidánst biztosít, amelyek segítenek az oxidatív stressz leküzdésében a szervezetben.
Mangánban gazdag.
A nyírvíz a DV mangán-tartalom 130% -át csomagolja mindössze 10,2 unciába (300 ml).
Ez az esszenciális ásványi anyag létfontosságú a csont fejlődésében és fenntartásában.
Valójában a tanulmányok kimutatták, hogy kalciummal, cinkkel és rézzel kombinálva – amelyek mind megtalálhatók a nyír vizében – a mangán segíthet csökkenteni a gerinc csontvesztését az idősebb nőknél.
Ezenkívül a mangán elősegíti az úgynevezett szuperoxid-diszmutáz (SOD) antioxidáns képződését, amely megvédi a sejteket az oxidatív károsodásoktól, és csökkentheti számos krónikus betegség kockázatát.
Sőt, ez az ásványi anyag segíti a fehérjék, szénhidrátok és koleszterin emésztését, és segíthet a vércukorszint kezelésében és az epilepsziás rohamok megelőzésében.
Antioxidáns tulajdonságokkal bírhat.
Míg a meghatározott mennyiségek változnak, a nyírfa vízben sok a polifenol antioxidáns, amelyek megvédik a sejtjeit az instabil molekulák, az úgynevezett szabad gyökök károsodásától.
A kutatások szerint a polifenolok számos betegség ellen védekezhetnek, beleértve a szívbetegségeket, a 2-es típusú cukorbetegségeket, az oszteoporózist, az Alzheimer-kórt, a Parkinson-kórt és még abizonyos formáit is rák.
Ezenkívül egy végzett vizsgálat fehér nyírfákból származó vízzelazonosította a betulint, egy növényi vegyületet, amelyet teste betulinsavvá alakít. Bár a kutatások korlátozottak, ennek a savnak antioxidáns, gyulladáscsökkentő és rákellenes tulajdonságai lehetnek.
A nyírvíz szintén tartalmaz C-vitamint, amely erős antioxidánsként működik.
Fokozhatja a bőr egészségét.
A nyírvíz hidratáló és antioxidáns tulajdonságai miatt a lotionok és más kozmetikumok népszerű összetevőjévé vált.
Egy kémcsőben végzett vizsgálat szerint a víz cseréje a nyírfával egy bőrápolási termékben jelentősen megnövelte a keratinocitáknak nevezett bőrsejtek termelését, ami arra utal, hogy a nedv segíthet abban, hogy a bőr egészséges és fiatalabb legyen.
Ezeket az előnyöket részben a nyírvíz C-vitamin-tartalmának köszönheti, amelyről bebizonyosodott, hogy serkenti atermelését, kollagén – egy olyan fehérje -amely segít megőrizni a bőr erősségét, rugalmasságát és hidratáltságát.
Ezenkívül a C-vitamin megvédi a bőrt a káros UV-sugaraktól, amelyek ráncokat és más öregedési jeleket okozhatnak.
Ennek ellenére további kutatásokra van szükség a nyírvízgyakorolt hatásaival kapcsolatban bőr egészségére – italként és kozmetikai összetevőként egyaránt.
Erősítheti a hajat.
Mivel elősegíti a kollagéntermelést és a vas felszívódását, a nyírfavízben lévő C-vitamin erősítheti a hajat.
Kutatások bizonyítják, hogy mind a kollagén, mind a vas támogatja a haj növekedését és szerkezetét. Ezenkívül a C-vitamin véd a szabad gyökök ellen, amelyek károsíthatják a hajsejteket és megakadályozhatják a haj növekedését.
Bár a népi gyógymódok nyírvizet használnak a hajhullás kezelésére, jelenleg nincs bizonyíték az alkalmazás alátámasztására.
Mint ilyen, további vizsgálatokra van szükség.
A hidratálás finom módja.
Birch víz alacsonyabb kalória és a cukor, mint a hasonló italok, mint a juhar vagy kókuszdió-előállítás.
Nohaolykor jóforgalmazzák, elektrolitforrásként magnézium- és káliumtartalma miattjelenleg egyetlen kutatás sem támogatja az edzés utáni hidratálást.
Ennek ellenére egyedülálló íze és ásványianyag-tartalma miatt a nyírvíz jó választás azok számára, akik a víz ízes alternatíváját keresik.
ÖSSZEFOGLALÁS.
A nyírvíz enyhén édes, alacsony kalóriatartalmú, alacsony cukortartalmú ital, amely különösen magas magnézium-, mangán- és antioxidáns-tartalommal. Növelheti a bőr és a haj egészségét is, bár további kutatásokra van szükség.