Egészség

Mi az a nyírvíz? Előnyök és hátrányok.

A nyír víz, más néven nyír nedv, afáiból származik Betula nemzetség.

Míg az Egyesült Államokban csak a közelmúltban nyert népszerűséget, Észak-Európában és Kínában évszázadok óta fogyasztják a nyírvizet, annak potenciális egészségügyi előnyei miatt.

Kozmetikumokban és más bőrápolási termékekben is használják.

Ez a cikk mindent elmond, amit tudnia kell a nyírvízről, beleértve annak előnyeit és hátrányait is.

Mi az a nyírvíz? 

A nyírvíz a nyírfák nedve, amelyet kora tavasszal szüretelnek.

A tél folyamán a nyírfák tápanyagokat tárolnak, amelyek később a nedvükbe kerülnek.

Megcsapolásakor a nyírvíz tiszta, színtelen folyadék, kissé édes ízű. 2-3 nap múlva erjedni kezd, savasabb ízt fejlesztve ki.

Önmagában fogyasztják, vagy más termékeket készítenek belőle, például szirupot, sört, bort és rétet.

Manapság a palackozott nyírvíz online és az üzletekben kapható. Ne feledje, hogy a kereskedelmi nyírtermékek gyakran tartalmaznak hozzáadott cukrot és ízeket.

ÖSSZEFOGLALÁS.

A nyírvizet, más néven nyírfadarabot kora tavasszal szüretelik, tiszta színe és enyhén édes íze van. A kereskedelemben készített nyírvíz hozzáadott cukrot és aromákat is tartalmazhat.

A nyírvíz lehetséges előnyei.

Míg a kutatások korlátozottak, a nyírfavíz számos egészségügyi előnnyel járhat.

Jó tápanyagforrás.

A nyírvíz számos tápanyagot kínál, különösen vitaminokat és ásványi anyagokat. Történelmileg a tengerészek még azt is megitták, hogy elhárítsák a skorbutot.

Számos tényező befolyásolja a nyírvíz tápanyag-összetételét, beleértve a földrajzot, a talajtípust, sőt a fa sajátos fajait és életkorát is. Ennek ellenére általában kevés kalóriát és cukrot tartalmaz, ugyanakkor magas a tápanyagtartalma, mint a magnézium és a mangán. Egy 10,2 uncia (300 ml) palack a következőket tartalmazza:

  • Kalória: 9
  • szénhidrát: 3 gramm
  • Cukor: 3 gramm
  • Kalcium: A napi érték 2% -a (DV)
  • Magnézium: a DV95% -a
  • mangánjának: A DV130% -a
  • cink: 3% a DV

Tanulmányok azt is mutatják változó mennyiségű foszfor, kálium, folsav, C-vitamin, és a réz.Ezenkívül a nyírvíz kis mennyiségű aminosavat és nagy mennyiségű polifenol antioxidánst biztosít, amelyek segítenek az oxidatív stressz leküzdésében a szervezetben.

Mangánban gazdag.

A nyírvíz a DV mangán-tartalom 130% -át csomagolja mindössze 10,2 unciába (300 ml).

Ez az esszenciális ásványi anyag létfontosságú a csont fejlődésében és fenntartásában.

Valójában a tanulmányok kimutatták, hogy kalciummal, cinkkel és rézzel kombinálva – amelyek mind megtalálhatók a nyír vizében – a mangán segíthet csökkenteni a gerinc csontvesztését az idősebb nőknél.

Ezenkívül a mangán elősegíti az úgynevezett szuperoxid-diszmutáz (SOD) antioxidáns képződését, amely megvédi a sejteket az oxidatív károsodásoktól, és csökkentheti számos krónikus betegség kockázatát.

Sőt, ez az ásványi anyag segíti a fehérjék, szénhidrátok és koleszterin emésztését, és segíthet a vércukorszint kezelésében és az epilepsziás rohamok megelőzésében.

Antioxidáns tulajdonságokkal bírhat.

Míg a meghatározott mennyiségek változnak, a nyírfa vízben sok a polifenol antioxidáns, amelyek megvédik a sejtjeit az instabil molekulák, az úgynevezett szabad gyökök károsodásától.

A kutatások szerint a polifenolok számos betegség ellen védekezhetnek, beleértve a szívbetegségeket, a 2-es típusú cukorbetegségeket, az oszteoporózist, az Alzheimer-kórt, a Parkinson-kórt és még abizonyos formáit is rák.

Ezenkívül egy végzett vizsgálat fehér nyírfákból származó vízzelazonosította a betulint, egy növényi vegyületet, amelyet teste betulinsavvá alakít. Bár a kutatások korlátozottak, ennek a savnak antioxidáns, gyulladáscsökkentő és rákellenes tulajdonságai lehetnek.

A nyírvíz szintén tartalmaz C-vitamint, amely erős antioxidánsként működik.

Fokozhatja a bőr egészségét.

A nyírvíz hidratáló és antioxidáns tulajdonságai miatt a lotionok és más kozmetikumok népszerű összetevőjévé vált.

Egy kémcsőben végzett vizsgálat szerint a víz cseréje a nyírfával egy bőrápolási termékben jelentősen megnövelte a keratinocitáknak nevezett bőrsejtek termelését, ami arra utal, hogy a nedv segíthet abban, hogy a bőr egészséges és fiatalabb legyen.

Ezeket az előnyöket részben a nyírvíz C-vitamin-tartalmának köszönheti, amelyről bebizonyosodott, hogy serkenti atermelését, kollagén – egy olyan fehérje -amely segít megőrizni a bőr erősségét, rugalmasságát és hidratáltságát.

Ezenkívül a C-vitamin megvédi a bőrt a káros UV-sugaraktól, amelyek ráncokat és más öregedési jeleket okozhatnak.

Ennek ellenére további kutatásokra van szükség a nyírvízgyakorolt ​​hatásaival kapcsolatban bőr egészségére – italként és kozmetikai összetevőként egyaránt.

Erősítheti a hajat.

Mivel elősegíti a kollagéntermelést és a vas felszívódását, a nyírfavízben lévő C-vitamin erősítheti a hajat.

Kutatások bizonyítják, hogy mind a kollagén, mind a vas támogatja a haj növekedését és szerkezetét. Ezenkívül a C-vitamin véd a szabad gyökök ellen, amelyek károsíthatják a hajsejteket és megakadályozhatják a haj növekedését.

Bár a népi gyógymódok nyírvizet használnak a hajhullás kezelésére, jelenleg nincs bizonyíték az alkalmazás alátámasztására.

Mint ilyen, további vizsgálatokra van szükség.

A hidratálás finom módja.

Birch víz alacsonyabb kalória és a cukor, mint a hasonló italok, mint a juhar vagy  kókuszdió-előállítás.

Nohaolykor jóforgalmazzák, elektrolitforrásként magnézium- és káliumtartalma miattjelenleg egyetlen kutatás sem támogatja az edzés utáni hidratálást.

Ennek ellenére egyedülálló íze és ásványianyag-tartalma miatt a nyírvíz jó választás azok számára, akik a víz ízes alternatíváját keresik.

ÖSSZEFOGLALÁS.

A nyírvíz enyhén édes, alacsony kalóriatartalmú, alacsony cukortartalmú ital, amely különösen magas magnézium-, mangán- és antioxidáns-tartalommal. Növelheti a bőr és a haj egészségét is, bár további kutatásokra van szükség.

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button