Egészség

Mik az édesgyökér gyökerei és hátrányai?

Az édesgyökér gyökér, amelyet a világ egyik legrégebbi növényi gyógymódjának tartanak, az édesgyökér (gyökeréből származikGlycyrrhiza glabra).

Nyugat-Ázsiában és Dél-Európában őshonos édesgyökér már régóta használják különféle betegségek kezelésére, cukorkák, italok és gyógyszerek ízesítésére.

E történelem ellenére csak néhány alkalmazását támasztják alá tudományos kutatások. Ezenkívül az édesgyökér számos egészségügyi kockázatot hordozhat.

Ez a cikk az édesgyökér felhasználását, formáit, előnyeit, mellékhatásait és ajánlott adagolását vizsgálja.

Hogyan használják az édesgyökér gyökerét?

Az édesgyökér gyógyszeres felhasználása az ókori Egyiptomba nyúlik vissza, ahol a gyökérből édes italt készítettek a fáraók számára.

A hagyományos kínai, közel-keleti és görög gyógyszereknél is használják a gyomorpanaszok megnyugtatására, a gyulladás csökkentésére és a felső légúti problémák kezelésére.

Kortárs felhasználások.

Manapság sokan használják az édesgyökér gyökerét olyan betegségek kezelésére, mint a gyomorégés, savas reflux, hőhullámok, köhögés, valamint bakteriális és vírusos fertőzések. Rendszeresen kapszulaként vagy folyékony kiegészítőként kapható.

Továbbá, édesgyökér tea állítólag megnyugtatja torokfájáss,míg a helyi gélek azzal bőrbetegségek, mint a pattanások, vagy ekcéma.

Az édesgyökér ráadásul egyes ételek és italok ízesítésére szolgál.

Meglepő módon sok édesgyökér cukorkát nem édesgyökér gyökérrel, hanem ánizsolajjal ízesítenek – az ánizsnövényillóolaja (Pimpinella anisum), amelynek hasonló íze van.

Növényi vegyületek.

Míg több száz növényi vegyületet tartalmaz, az édesgyökér elsődleges aktív vegyülete a glicirrizin.

A glicirrizin felelős a gyökér édes ízéért, valamint antioxidáns, gyulladáscsökkentő és antimikrobiális tulajdonságaiért.

A glicirrizin azonban az édesgyökér gyökér számos káros hatásához is kapcsolódik. Ennek eredményeként egyes termékek deglycyrrhizined édesgyökeret (DGL) használnak, amelynek eltávolítása után a glicirrizint eltávolították.

ÖSSZEFOGLALÁS.

Az édesgyökér gyökerét ízesítőként és gyógykezelésként egyaránt használják. Számos formája van, beleértve a teákat, kapszulákat, folyadékokat és még a helyi géleket is.

Előnyök.

A jelenlegi kutatások azt ígérik, hogy az édesgyökér gyökér számos gyógyászati ​​felhasználásra alkalmas.

Segítheti a bőrbetegségeket.

Az édesgyökér gyökere több mint 300 vegyületet tartalmaz, amelyek közül néhány erős gyulladásgátló, antibakteriális és vírusellenes hatást mutat.

Különösen az állat- és kémcsőben végzett vizsgálatok kapcsolják a glicirrizint a gyulladáscsökkentő és antimikrobiális előnyökhöz.

Ennek eredményeként az édesgyökér kivonatot különféle bőrbetegségek kezelésére használják, beleértve a pattanásokat és az ekcémát.

Egy kéthetes vizsgálatban 60 felnőtten az édesgyökér gyökér kivonatot tartalmazó helyi gél alkalmazása jelentősen javította az ekcémát.

Bár helyileg édesgyökér gélek is használtak aknekezelésére, kutatás hatékonyságát összekeverjük és meglehetősen korlátozott.

Csökkentheti a savas refluxot és az emésztési zavarokat.

Az édesgyökér kivonatot gyakran használják az emésztési zavarok tüneteinek, például aenyhítésére savas reflux, a gyomorrontás és a gyomorégés.

Egy 30 napos vizsgálatban 50 emésztési zavarral küzdő felnőttnél napi kétszer 75 mg édesgyökér kapszula szedése a tünetek jelentős javulását eredményezte a placebóval összehasonlítva.

Az édesgyökér-kivonat enyhítheti a gastrooesophagealis reflux betegség (GERD) tüneteit, beleértve a savas refluxot és a gyomorégést is.

Egy 8 hetes vizsgálatban , 58 GERD-ben szenvedő felnőtten, a glicirrhetinsav alacsony dózisa standard kezeléssel kombinálva a tünetek jelentős javulását eredményezte.

Egy másik végzett tanulmány , 58 GERD-ben szenvedő felnőttnélmegállapította, hogy az édesgyökér gyökér napi használata 2 év alatt hatékonyabban csökkentette a tüneteket, mint az általánosan alkalmazott antacidok. Bár ezek az eredmények ígéretesek, nagyobb humán vizsgálatokra van szükség.

Segíthet a peptikus fekélyek kezelésében.

A peptikus fekélyek fájdalmas sebek, amelyek a gyomorban, az alsó nyelőcsőben vagy a vékonybélben alakulnak ki. Általában aokozta gyulladás okozza őket H. pylori baktériumok.

Az édesgyökér-gyökér kivonat és glicirrizinje segíthet a peptikus fekélyek kezelésében.

Egy végzett vizsgálat egerekenmegállapította, hogy az édesgyökér kivonat 91 mg testtömeg-fontonként (200 mg / kg) jobban védi ezeket a fekélyeket, mint az omeprazol, egy közönséges peptikus fekély-gyógyszer.

Míg további kutatásokra van szükség embereken, egy kéthetes vizsgálat 120 felnőtten azt mutatta, hogy az édesgyökér kivonat fogyasztása a szokásos kezelés mellett jelentősen csökkentette ajelenlétét H. pylori.

Rákellenes tulajdonságokkal rendelkezhet.

Számos antioxidáns és gyulladáscsökkentő növényi vegyület tartalma miatt az édesgyökér kivonat vizsgálták védekező hatásaitellen bizonyos ráktípusok.

Különösen az édesgyökér kivonat és vegyületei kapcsolódtak a sejtek növekedésének lassulásához vagy megakadályozásához a bőr-, emlő-, vastagbél- és prosztatarákban.

Mivel a kutatások kémcsövekre és állatokra korlátozódnak, annak hatása az emberi rákos megbetegedésekre ismeretlen.

Mégis, az édesgyökér-kivonat segíthet a szájnyálkahártya-gyulladás kezelésében – nagyon fájdalmas szájfekélyekben, amelyeket a rákos betegek néha amellékhatásaként tapasztalnak kemoterápia és a sugárzás.

Egy két hetes vizsgálatban 60 fej- és nyakrákban szenvedő felnőtten derült ki, hogy a helyi édesgyökér film ugyanolyan hatékony, mint a szájnyálkahártya-gyulladás szokásos kezelése.

Könnyítheti a felső légúti állapotokat.

Gyulladáscsökkentő és antimikrobiális hatása miatt mind az édesgyökér-kivonat, mind a tea elősegítheti a felső légúti állapotokat.

Különösen az állatkísérletek arra a következtetésre jutottak, hogy az édesgyökér gyökér glicirrizin-kivonata segít enyhíteni az asztmát, különösen akkor, ha a modern asztmás kezelésekhez adják.

Míg a korlátozott számú emberi kutatás hasonló eredményeket mutat, szigorúbb, hosszú távú vizsgálatokra van szükség.

Ezenkívül korlátozott kémcsövekből és humán vizsgálatokból arra lehet következtetni, hogy az édesgyökér gyökér tea és kivonat megvédheti a torokgyulladást és megakadályozza a torokfájást a műtét után.

Ennek ellenére további kutatásokra van szükség.

Védhet az üregektől.

Az édesgyökér gyökér segíthet megvédeni az üregeket okozó baktériumokat.

Egy 3 hetes vizsgálat 66 óvodás korú gyereknek adott cukormentes nyalókát, amely 15 mg édesgyökér gyökeret tartalmazott naponta kétszer az iskolai héten. A nyalókák fogyasztása jelentősen csökkentette aszámát Streptococcus mutans baktériumok, amelyeklegfőbb az üregekokozói.

A kémcsőben végzett vizsgálatok azt is kimutatták, hogy az édesgyökér gyökér kivonata hatékonyan véd az olyan baktériumok ellen, amelyek általában az üregekhez és akapcsolódnak fogszuvasodáshoz.

További kutatásokra van azonban szükség az édesgyökér optimális dózisával és formájával kapcsolatban.

Egyéb lehetséges előnyök.

Az édesgyökér-kivonat számos más lehetséges előnyhöz kapcsolódik. Lehet:

  • Segítség a cukorbetegségben. Egy 60 napos vizsgálatban patkányokon végzettaz édesgyökér gyökér kivonat napi bevitele a vércukorszint és a vese egészségének jelentős javulását eredményezte. Ezt a hatást emberben nem erősítették meg.
  • Csökkentse a menopauza tüneteit. Az édesgyökér-kivonatotjavasolták hőhullámok kezelésére a menopauza alatti. E célra vonatkozó hatékonyságára vonatkozó bizonyítékok azonban korlátozottak.
  • Fokozza a fogyást. Egyes tanulmányok azt mutatják, hogy az édesgyökér kivonat csökkenti a testtömeg-indexet (BMI) és támogatja a fogyást. Mégis, más vizsgálatok nem találtak semmilyen hatást a testsúlyra.
  • Segítsen a hepatitis C kezelésében. Egy kémcsőben végzett tanulmány megállapította, hogy a glicirrhizin hozzáadása egy szokásos hepatitis C kezeléshez jelentősen csökkentette a vírus terjedését. Bár ígéretesek, ezeket az eredményeket nem igazolták az emberek.

ÖSSZEFOGLALÁS.

Az édesgyökér gyökér hatásos antioxidáns, gyulladáscsökkentő és antimikrobiális hatású lehet. A korai kutatások szerint ennek eredményeként megkönnyítheti a felső légúti fertőzéseket, kezelheti a fekélyeket és elősegítheti az emésztést.

Összegzés.

Az édesgyökér gyökerét évezredek óta használják különböző betegségek kezelésére, beleértve a légzési állapotokat és az emésztési zavarokat.

Növényi vegyületei erős antioxidáns,mutatnak gyulladáscsökkentőés antimikrobiális hatást. Bár enyhítheti a savas refluxot, az ekcémát, a peptikus fekélyeket és más egészségügyi problémákat, átfogóbb humán vizsgálatokra van szükség.

Related Articles

Back to top button