Egészség

Mik azok a flavonoidok? Minden, amit tudnod kell.

Mik azok a flavonoidok?

A flavonoidok különféle vegyületek, amelyek természetesen megtalálhatók sok gyümölcsben és zöldségben. Olyan növényi termékekben is vannak, mint a bor, a tea és a csokoládé. Az ételekben hat különböző típusú flavonoid található, és mindegyik fajtát más módon bontja a teste.

A flavonoidok gazdagok antioxidáns aktivitásban, és segíthetik a testet a mindennapi méreganyagok elhárításában. Több flavonoid felvétele az étrendbe nagyszerű módja annak, hogy teste egészséges maradjon, és potenciálisan csökkentse egyes krónikus egészségi állapotok kockázatát.

Mely ételekben vannak flavonoidok?

Számos növényi termék tartalmaz étrendi flavonoidokat. Itt van a hat flavonoid altípus és az azokat tartalmazó ételek.

Flavanolok.

Az ilyen típusú flavonoidok ismertek antioxidáns tulajdonságaikról. Segíthetnek a szív- és érrendszeri betegségek tüneteinek kezelésében. A flavanolok ezekben az ételekben találhatók:

  • vöröshagyma
  • kelkáposzta
  • szőlő és vörösbor
  • tea
  • őszibarack
  • bogyók
  • paradicsom
  • saláta
  • mogyoróhagyma
  • brokkoli

Flavones.

A flavonok a kék és fehér virágos növények pigmentjei. Természetes növényvédő szerként is működnek, megvédik a leveleket a káros rovaroktól.

A flavonok a test gyulladásában is segíthetnek. Megtalálhatja őket:

  • petrezselyem
  • piros paprika
  • zeller
  • kamilla
  • borsmenta

Flavanones.

A flavanonok gyulladáscsökkentő tulajdonságukról ismertek. Segíthetnek a testsúly és a koleszterinszint kezelésében is. A flavanonok ezekben az ételekben találhatók:

  • citrom,
  • lime,
  • narancs,
  • grapefruit,

izoflavonok.

Az izoflavonok segíthetnek a hormonok egyensúlyának fenntartásában a szervezetben. Az izoflavonoidok főleg a szója, szójatermékekben és néhány más hüvelyesben találhatók, például a fava babban.

Antocianinok.

Az antocianinok természetes úton előállított pigmentek, amelyek a virágoknak piros, lila és kék színt kölcsönöznek. Főleg a bogyók és a bogyós termékek külső bőrében találhatók, például:

  • vörös és lila szőlő
  • vörösbor
  • áfonya
  • áfonya
  • eper
  • szeder

Mit csinálnak a flavonoidok?

A flavonoidok segítenek szabályozni a sejttevékenységet, és leküzdik a szabad gyököket, amelyek oxidatív stresszt okoznak a testeden. Egyszerűbben kifejezve: segítik a testet hatékonyabban működni, miközben megvédik a mindennapi méreganyagoktól és stresszoroktól.

A flavonoidok szintén erős antioxidáns szerek. Az antioxidánsok segítik a testet a szervezetbe bevihető potenciálisan káros molekulák leküzdésében. A tested természetes módon termel antioxidánsokat, de megtalálhatók étcsokoládéban, hüvelyesekben és sok gyümölcsben és zöldségben is.

A gyulladás a tested egyik immunválasza. Az allergének, csírák, toxinok és egyéb irritáló anyagok gyulladást válthatnak ki, amely kényelmetlen tüneteket eredményez. A flavonoidok segíthetnek a testének elutasítani ezt a gyulladásos reakciót, így ezek a tünetek csökkennek.

Milyen egészségügyi előnyei vannak a flavonoidoknak?

A különböző flavonoidok különböző módon segíthetik a testet. Először is, a diéta étrendjében a flavonoidokkal rendelkező ételek hatékony módja lehet a magas vérnyomás kezelésének. Aszerint a flavonoidok legalább öt altípusa bizonyíthatóan befolyásolja a magas vérnyomás csökkentését felülvizsgálat 2015-ben megjelentek.

A teában, a kávéban és a szójában található flavonoidok is csökkenthetik a szívroham vagy agyvérzés kockázatát. Egy, amegjelent tanulmány Journal of Translational Medicine-ben megállapította, hogy azoknál az embereknél, akik étrendjük részeként magasabb flavonoidszintet fogyasztottak, alacsonyabb volt a kardiovaszkuláris esemény átélésének kockázata. Azonban több kutatás szükséges annak bizonyítására, szív-és érrendszeri előnyöket flavonoidok.

A magas flavonoidtartalmú étrend szintén csökkentheti a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát. Aeredményei metaanalízis 2018-ban végzettazt sugallják, hogy az étrendi flavonoidok magas bevitele összefügg a 2-es típusú cukorbetegség alacsonyabb kockázatával. További kutatásokra van azonban szükség a flavonoidok vércukorszint-szabályozóként történő hatékonyságának bizonyításához.

A flavonoidok gyulladáscsökkentő és antioxidáns hatása arra ösztönözte a kutatásokat, hogy tanulmányozzák rákellenes gyógyszerként való potenciáljukat. A kutatások kimutatták hogy bizonyos flavonoidok segíthetnek megakadályozni a rákos sejtek szaporodását. A flavonoidokkal rendelkező ételek felvétele és az egészséges étrend fenntartása csökkentheti bizonyos rákos megbetegedések kockázatát.

Ennek ellenére további vizsgálatokra van szükség annak megerősítésére, hogy a flavonoidok hatékony rákterápiaként alkalmazhatók-e.

Összegzés.

A flavonoidoknak számos egészségügyi előnye van, és könnyen felvehetők az étrendbe. Hatalmas antioxidáns tulajdonságokkal rendelkeznek, és segíthetnek a gyulladás tüneteinek kezelésében. A kutatók csak kezdik elsajátítani a flavonoidok gyógyszerként rejlő lehetőségeit, de ez ígéretesnek tűnik.

Related Articles

Back to top button