Egészség

A Schisandra

Schisandra chinensis (öt ízű gyümölcs) gyümölcsöző szőlő. A bíborvörös bogyós gyümölcsökről öt ízt írnak le: édes, sós, keserű, csípős és savanykás. A Schisandra bogyó magjaitartalmaznak lignánokat. Ezek olyan anyagok, amelyek jótékony hatással lehetnek az egészségre.

A Schisandra-t általában nem használják ételként. Ám Ázsiában és Oroszországban generációk óta használják gyógyászati ​​célokra.

A hagyományos kínai orvoslásban a Schisandrát előnyösnek tekintik a qi, azéleterő vagy energia összes élőlényben rejlőszempontjából. Úgy gondolják, hogy pozitív hatással van a test számos meridiánjára vagy útjára, beleértve a szívet, a tüdőt és a vesét.

Milyen formái vannak a Schisandra-nak?

A schisandrins A, B és C bioaktív kémiai vegyületek. Kivonják a Schisandra növény bogyóiból. Ezeket orvosi szakember javasolhatja Önnek, és por, tabletta vagy folyékony formában is bevehető.

A Schisandra megvásárolható szárított egész bogyóként vagy gyümölcslé formájában is.

A Schisandra kiegészítésként többféle formában is kapható. Ide tartoznak a szárított por, tabletták, kivonatok és elixírek. A kiegészítők általában tartalmazzák az ajánlott adagolást a csomagoláson, amelyet követni tud.

Milyen előnyökkel jár?

A Schisandra-thasználják széles körében az egészséggel kapcsolatos kérdések. Állat- és emberkutatásokból származó tudományos adatok azt mutatják, hogy a Schisandra számos betegségre és betegségre pozitív hatással lehet. Ezek a következők:

Alzheimer-kór.

Egy 2017-es tanulmány megállapította, hogy a Schisandrin B jótékony hatással volt az Alzheimer-kórra. A kutatók megállapították, hogy ezt a Schisandrin B azon képessége okozta, hogy blokkolja a felesleges amiloid béta peptidek képződését az agyban. Ezek a peptidek az egyik olyan komponens, amely felelős az amiloid plakk kialakulásáért, amely anyag az Alzheimer-kórban szenvedők agyában található.

Egy másik tanulmány azt jelzi, hogy a Schisandrin B hatékony lehet mind az Alzheimer-, mind a Parkinson-kór ellen. Ez annak köszönhető, hogy gyulladáscsökkentő, neuroprotektív hatása van az agy mikroglia sejtjeire.

Májbetegség.

Egy 2013-as állatkísérlet megállapította, hogy a Schisandra növényből kivont virágpor erős, antioxidáns hatást fejtett ki az egerek májában kiváltott toxikus károsodások ellen. A Schisandrin C hatékony volt májkárosodás ellen mind akut, mind krónikus májgyulladásban, májbetegségben szenvedőknél.

A nem alkoholos zsírmájbetegség (NAFLD) számos májbetegség, például hepatitis és cirrhosis következménye lehet. Több zsírsav és májgyulladás van a NAFLD-ben. A kutatók azt találták, hogy a Schisandrin B csökkentette ezeket a zsírsavakat egerekben. Antioxidánsként és gyulladáscsökkentőként is működött.

További dózisok szükségesek embereken, mielőtt az adagolás és az időtartam eldönthető lenne.

Változás kora.

Egy 2016-os tanulmány elemezte a Schisandra kivonat menopauza tüneteiben szenvedő nőkre gyakorolt ​​hatásait. A tanulmány 36 menopauzás nőt követett egy éven keresztül. A kutatók megállapították, hogy a Schisandra hatékonyan képes enyhíteni a menopauza egyes tüneteit. Ezek a tünetek hőhullámokat, izzadást és szívdobogást jelentettek.

Depresszió.

Egy újabb állatkísérlet megállapította, hogy a Schisandra kivonat antidepresszáns hatást gyakorolt ​​az egerekre. További egérvizsgálatok, amelyeket ugyanaz a vezető kutató vezetett, megerősítette ezt a megállapítást. A Schisandra-t és annak depresszióra gyakorolt ​​lehetséges hatását azonban még nem vizsgálták széleskörűen embereken.

Feszültség.

A Schisandra adaptogén tulajdonságokkal rendelkezik. Ez azt jelenti, hogy képes a testnek ellenállni a szorongás és a stressz hatásainak, emellett megerősíti a szervezet betegségekkel szembeni védekezését.

Vannak-e mellékhatások és kockázatok?

Fontos, hogy ne lépje túl az orvos által biztosított Schisandra ajánlott adagját, vagy ahogy az a címkéjén szerepel.

A túl nagy dózisok gyomorpanaszos tüneteket eredményezhetnek, például gyomorégést. Emiatt előfordulhat, hogy a Schisandra nem megfelelő olyan betegségek számára, mint például fekélyek, gyomor-nyelőcső reflux (GERD)vagy hiperklorhidria (magas gyomorsavszint). A Schisandra csökkent étvágyat is okozhat.

A Schisandra nem megfelelő terhes vagy szoptató nők számára. A kezelés megkezdése előtt beszélje meg orvosával.

Néhány embernél allergiás reakciókat is okozhat, például viszketést vagy bőrkiütést.

Összegzés.

A Schisandra hosszú múltra tekint vissza az orvosi alkalmazásban Ázsiában és Oroszországban. Hatásos lehet számos betegség, köztük a hepatitis és az Alzheimer-kór ellen.

Noha számos állatkísérlet kimutatta, hogy ez előnyös a depresszió esetén, ezeket a megállapításokat tovább kell kutatni humán vizsgálatokkal, mielőtt ezt a célt javasolhatnák.

A Schisandra nem mindenki számára megfelelő. Terhes vagy szoptató nők, valamint olyan gyomorpanaszokkalemberek, mint például a küzdőGERD, nem szedhetik a Schisandra-t orvosuk jóváhagyása nélkül. A mellékhatások elkerülése érdekében fontos, hogy ne használja túlzottan ezt az anyagot.

 

Related Articles

Back to top button