Egészség

Szerrapeptáz: előnyök, adagolás és mellékhatások.

A szerrapeptáz a selyemhernyóban található baktériumoktól izolált enzim.

Évek óta használják Japánban és Európában a műtét, trauma és egyéb gyulladásos állapotok miatti gyulladások és fájdalmak csökkentésére.

Ma a szerrapeptáz étrend-kiegészítőként széles körben elérhető, és számos állítólagos egészségügyi előnye van.

Ez a cikk áttekinti a szerrapeptáz előnyeit, adagolását, lehetséges veszélyeit és mellékhatásait.

Mi a Serrapeptase?

A szerrapeptáz – más néven szerratiopeptidáz – egy proteolitikus enzim, ami azt jelenti, hogy a fehérjéket kisebb részekre bontja,nevezik aminosavaknak.

A selyemhernyók emésztőrendszerében található baktériumok termelik, és lehetővé teszi a feltörekvő lepke számára a gubó emésztését és feloldását.

A proteolitikus enzimek, mint a tripszin, a kimotripszin és a bromelain, az Egyesült Államokban az 1950-es években kezdtek gyakorlatba lépni, miután megfigyelték, hogy gyulladáscsökkentő hatásuk van.

Ugyanezt a megfigyelést tették a serrapeptázzal Japánban az 1960-as évek végén, amikor a kutatók kezdetben izolálták az enzimet a selyemhernyótól.

Valójában kutatói azt Európa és Japánjavasolták, hogy a szerrapeptáz a leghatékonyabb proteolitikus enzim a gyulladás csökkentésére.

Azóta kiderült, hogy számos lehetséges felhasználása van, és ígéretes egészségügyi előnyökkel jár.

ÖSSZEFOGLALÁS.

A szerrapeptáz egy enzim, amely selyemhernyókból származik. Gyulladáscsökkentő tulajdonságai mellett számos egyéb egészségügyi előnyt is kínálhat.

Csökkentheti a gyulladást.

A szerrapeptázt leggyakrabbanhasználják a gyulladás csökkentésére – a test reakciója a sérülésre.

A fogászatban az enzimet kisebb műtéti beavatkozások – például fogak eltávolítása – nyomán alkalmazták a fájdalom, a lockjaw (az állkapocsizmok görcsössége) és az arc duzzanatának csökkentésére.

Úgy gondolják, hogy a szerrapeptáz csökkenti a gyulladásos sejteket az érintett helyen.

egyik áttekintése Öt tanulmányaazonosítását és megerősítését tűzte ki célul gyulladáscsökkentő szerrapeptázhatásainaka bölcsességfogak műtéti eltávolítását követő más gyógyszerekkel összehasonlítva.

A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a szerrapeptáz hatékonyabban javítja a lockjaw-t, ​​mint az ibuprofen és a kortikoszteroidok, amelyek a gyulladást megszelídítő erőteljes gyógyszerek.

Sőt, bár a kortikoszteroidokról kiderült, hogy a műtétet követő napon felülmúlják a szerrapeptázt az arc duzzanatának csökkentésében, a későbbiekben a kettő közötti különbségek jelentéktelenek voltak.

Ennek ellenére a támogatható vizsgálatok hiánya miatt nem lehet elemezni a fájdalmat.

Ugyanebben a tanulmányban a kutatók arra a következtetésre is jutottak, hogy a szerrapeptáz biztonságossági profilja jobb, mint az elemzésben használt többi gyógyszer – ami arra utal, hogy alternatívát jelenthet más gyógyszerekkel szembeni intolerancia vagy káros mellékhatások esetén.

ÖSSZEFOGLALÁS.

A szerrapeptázról kimutatták, hogy csökkenti a bölcsességfogak műtéti eltávolítását követő gyulladással járó néhány tünetet.

Május megfékezheti a fájdalmat.

A szerrapeptázról kimutatták, hogy a fájdalmat kiváltó vegyületek gátlásával csökkenti a fájdalmat – a gyulladás gyakori tünete -.

Egy tanulmány közel 200 szerrapeptáz hatását vizsgálta gyulladásos fül-, orr- és torokbetegségben.

A kutatók azt találták, hogy a szerrapeptázzal kiegészített résztvevőknél jelentősen csökkent a fájdalom súlyossága és a nyáktermelés, mint azoknál, akik placebót szedtek.

Hasonlóképpen, egy másik tanulmány szerint a szerrapeptáz24 emberben szignifikánsan csökkentette a fájdalom intenzitását a placebóhoz képest a bölcsességfogak eltávolítását követően.

Egy másik tanulmánybanazt is megállapították, hogy csökkenti a duzzanatot és a fájdalmat az embereknél a fogműtétet követően – de kevésbé hatékony, mint egy kortikoszteroid.

Végül további kutatásokra van szükség a szerrapeptáz potenciális fájdalomcsökkentő hatásainak megerősítéséhez és annak meghatározásához, hogy milyen egyéb állapotok lehetnek hasznosak a kezelés előtt, mielőtt ajánlható lenne.

ÖSSZEFOGLALÁS.

A szerrapeptáz fájdalomcsillapítást kínálhat bizonyos gyulladásos fül-, orr- és torokbetegségben szenvedők számára. Előnyös lehet kisebb posztoperatív fogászati ​​műtéteknél is.

Megelőzheti a fertőzéseket.

A szerrapeptáz csökkentheti a bakteriális fertőzések kockázatát.

Az úgynevezett biofilmben a baktériumok egyesülve védőgátat képezhetnek csoportjuk körül.

Ez a biofilm pajzsként működik az antibiotikumok ellen, lehetővé téve a baktériumok gyors növekedését és fertőzést okozva.

A szerrapeptáz gátolja a biofilmek képződését, ezáltal növelve az antibiotikumok hatékonyságát.

Kutatások szerint a szerrapeptáz javítja az antibiotikumok hatékonyságát a Staphylococcus aureus (S. aureus), az egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések vezető okának kezelésében.

Tény, kémcső és állatkísérletek azt mutatták, hogy az antibiotikumok hatékonyabbak voltak, ha együtt szerrapeptáz kezelésében S. aureus,mint antibiotikus kezelés önmagában.

Sőt, a szerrapeptáz és azkombinációja antibiotikumok hatékony volt az antibiotikumok hatására rezisztenssé vált fertőzések kezelésében is.

Számos más tanulmány és áttekintés azt sugallta, hogy a szerrapeptáz antibiotikumokkal kombinálva jó stratégia lehet a fertőzés progressziójának csökkentésére vagy megállítására – különösen az antibiotikumokkal szemben rezisztens baktériumoktól.

ÖSSZEFOGLALÁS.

A szerrapeptáz hatékonyan csökkentheti a fertőzés kockázatát azáltal, hogy elpusztítja vagy gátolja a bakteriális biofilmek képződését. Bizonyítottan javítja azkezelésére használt antibiotikumok hatékonyságát S. aureus kémcsőben és állatkísérletekben.

Feloldhatja a vérrögöket.

A szerrapeptáz hasznos lehet az érelmeszesedés kezelésében, egy olyan állapotban, amikor plakk képződik az artériák belsejében.

Úgy gondolják, hogy az elhalt vagy sérült szövet és a fibrin – a vérrögökben képződő kemény fehérje – lebontásával hat.

Ez lehetővé teheti a szerrapeptáz számára a plakk feloldását az artériákban vagy a vérrögök feloldását, amelyek stroke-hoz vagy szívrohamhoz vezethetnek.

A vérrögök feloldására való képességének sok információja azonban inkább személyes történeteken alapszik, nem pedig tényeken.

Ezért további kutatásokra van szükség annak megállapításához, hogy a szerrapeptáz milyen szerepet játszik a vérrögök kezelésében, ha van ilyen.

ÖSSZEFOGLALÁS.

A szerrapeptáz felvetése szerint olyan vérrögök oldódnak fel, amelyek szívrohamhoz vagy szélütéshez vezethetnek, de további kutatásokra van szükség.

Hasznos lehet krónikus légzőszervi betegségek esetén.

A szerrapeptáz növelheti a nyálkaürülést és csökkentheti a tüdő gyulladását krónikus légzőszervi betegségekben (CRD) szenvedő embereknél.

A CRD-k a légutak és a tüdő egyéb struktúráinak betegségei.

A leggyakoribbak közé tartozik a krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD), az asztma és a pulmonális hipertónia – egy olyan magas vérnyomás, amely befolyásolja a tüdő edényeit.

Míg a CRD-k gyógyíthatatlanok, a különféle kezelések segíthetik a légutak kitágulását vagy a nyálkaürülés növelését, javítva az életminőséget.

Egy 4 hetes vizsgálatsorán 29 krónikus hörghurutban szenvedő embert véletlenszerűen osztottak be 30 mg szerrapeptáz vagy napi placebo kezelésbe.

A bronchitis a COPD egyik típusa, amely köhögéshez és légzési nehézségekhez vezet a nyálka túltermelése miatt.

embereknek, Azoknak azakiknek szerrapeptázt kaptak, kevesebb volt a nyáktermelésük, mint a placebo csoportban, és jobban ki tudták tisztítani a nyálkát a tüdőből.

Ezen eredmények alátámasztásához azonban további vizsgálatokra van szükség.

ÖSSZEFOGLALÁS.

A szerrapeptáz krónikus légzőszervi betegségekben szenvedők számára hasznos lehet a nyálkaürülés növelésével és a légutak gyulladásának csökkentésével.

Adagolás és kiegészítők.

Szájon át történő bevitelkor a szerrapeptáz könnyen elpusztul és inaktiválódik a gyomorsavval, mielőtt esélye lennejutni a belekbe , hogy felszívódjon.

Emiatt a szerrapeptázt tartalmazó étrend-kiegészítőket bélben oldódó bevonattal kell ellátni, ami megakadályozza azok feloldódását a gyomorban és lehetővé teszi a bélben történő felszabadulást.

Aáltalában alkalmazott dózisok vizsgálatokban 10 mg és 60 mg között mozognak naponta.

A szerrapeptáz enzimatikus aktivitását egységekben mérjük, 10 mg-mal 20 000 egységnyi enzimaktivitással.

Éhgyomorra vagy legalább két órával étkezés előtt kell bevenni. Ezenkívül a szerrapeptáz bevétele után kb. Fél órán keresztül kerülnie kell az étkezést.

ÖSSZEFOGLALÁS.

A szerrapeptáznak bélben oldódó bevonattal kell rendelkeznie, hogy felszívódjon. Ellenkező esetben az enzim inaktiválódik a gyomor savas környezetében.

Ki kell egészítenie a szerrapeptázt?

A szerrapeptázzal történő kiegészítés lehetséges felhasználási lehetőségei és előnyei korlátozottak, és a szerrapeptáz hatékonyságát értékelő kutatások jelenleg csak néhány kicsi tanulmányra korlátozódnak.

Hiányoznak adatok atolerálhatóságáról és hosszú távú biztonságosságáról is proteolitikus enzim.

Mint ilyen, további kiterjedt klinikai vizsgálatokra van szükség a szerrapeptáz étrend-kiegészítő értékének bizonyításához.

Ha mégis kísérletet választ a szerrapeptázzal, akkor először beszéljen egészségügyi szolgáltatójával annak eldöntésére, hogy ez megfelelő-e az Ön számára.

ÖSSZEFOGLALÁS.

A szerrapeptáz jelenlegi adatai hiányoznak a hatékonyság, az elviselhetőség és a hosszú távú biztonság szempontjából.

Összegzés.

A szerrapeptáz egy olyan enzim, amelyet Japánban és Európában évtizedek óta használnak fájdalom és gyulladás kezelésére.

Csökkentheti a fertőzések kockázatát, megakadályozhatja a vérrögképződést és elősegítheti bizonyos krónikus légúti megbetegedéseket.

Bár ígéretes, további kutatásokra van szükség a szerrapeptáz hatékonyságának és hosszú távú biztonságának megerősítéséhez.

 

Related Articles

Back to top button